«Σφίγγει» το ζωνάρι η ΕΜΧ και με μια σειρά από αποφάσεις προσπαθεί να διαφυλάξει όσα έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια και να βγει αλώβητη κατά το δυνατόν από την κρίση.
Πρωτοπόρα και σε αυτόν τον τομέα, δεν περιμένει να «γονατίσει» από την οικονομική κρίση αλλά όρθια ακόμη, παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Οι συνεδριάσεις
Με ένα σερί συνεδριάσεων από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και χθες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης ομόφωνα πήραν μια σειρά από αποφάσεις που στόχο έχουν να διατηρηθεί ο συνεταιρισμός οικονομικά υγιής με απώτερο σκοπό τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών όπως γίνονταν όλα τα χρόνια σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε αλλά και σε εποχές «παχιών» αγελάδων. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα, με την τελευταία να πραγματοποιείται τη Δευτέρα. Τα θέματα ήταν σημαντικά και ζωτικής σημασίας γι αυτό και ξεπεράστηκαν οι όποιες διαφωνίες και επικράτησε ομοφωνία.
Τα δεδομένα
Δεν περίμενε κανείς μέσα στο γενικότερο οικονομικό χαμό, η ΕΜΧ να έστεκε αλώβητη. Η Ένωση αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση με αυτήν που καθημερινά βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις του τόπου μας. Επιπρόσθετα μάλιστα ο ρόλος και ο σκοπός της ύπαρξης της που είναι η προστασία του μαστιχοπαραγωγού δημιουργούν κατά κάποιο τρόπο επιπλέον «βάρη». Έτσι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γενικότερη οικονομική κρίση, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις κάνουλες, και το χρήμα να κοστίζει πανάκριβα, την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, την υποχρέωση να παραλαμβάνει όλη την παραγωγή μαστιχιού κάτι που θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού και τη συνεχόμενη αύξηση της παραγωγής μαστίχας.
Κόβει μισθούς και τιμή μαστιχιού
Όπως ανάφερε στον «π» ο πρόεδρος της ΕΜΧ, Ευθ. Μονίαρος, «Το ψαλίδισμα ξεκίνησε πρώτα από τα γραφεία. Μείωση στους μισθούς και στις αποζημιώσεις των μελών της διοίκησης κατά 15% και γενικότερα περιστολή των δαπανών, μείωση των γενικών εξόδων» είναι από τα πρώτα που αποφασίστηκαν.
Τα μέτρα όμως, όπως ήταν αναμενόμενο θα αγγίξουν και τους παραγωγούς αφού επί της ουσίας μειώνεται η τιμή του μαστιχιού κατά 5 ευρώ στην α΄ ποιότητα και αυξάνεται το χρονικό διάστημα αποπληρωμής του παραγωγού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ισχύσει νέος κανονισμός παράδοσης μαστίχας. Θα εξακολουθήσει να υπάρχει το μηχάνημα και η κατηγοριοποίηση της μαστίχας θα γίνεται σε δυο ομάδες, α΄αποδεκτό και β΄μη αποδεκτό ενώ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τα λεγόμενα κακής ποιότητας γ΄και δ΄. Το α΄ (καλής ποιότητας μαστίχι ) θα πληρώνεται στον παραγωγό με 70 ευρώ αντί 75 που ίσχυε ως σήμερα. «Η ποσότητα που πληρώνονταν μέχρι σήμερα με 75 ευρώ άγγιζε μόλις το 10-15 % όλης της παραγωγής, άρα δεν είναι τόσο σημαντική η μείωση όσο ακούγεται» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΜΧ.
Άλλο ένα μέτρο που θα αγγίξει το εισόδημα του παραγωγού είναι ο τρόπος εξόφλησης. Ένα μήνα μετά την παράδοση θα εξοφλείται το 35% και έξι μήνες μετά επίσης το 35% της παραδιδόμενης ποσότητας. Το υπόλοιπο 30% θα εξοφλείται στον παραγωγό μετά την πώληση της συγκεκριμένης εσοδείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν θα εξοφλείται μέσα στη διάρκεια του ενός χρόνου αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τέλος σε ότι αφορά τον καθαρισμό του μαστιχιού το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και μόνο με τη χρήση νερού.
«Οι αποφάσεις αφορούν αυτή την εσοδεία και το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι μπορεί να τις υλοποιήσει. Ο μοναδικός λόγος που πάρθηκαν ομόφωνα από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι να παραμείνει η ΕΜΧ οικονομικά υγιής και σταθερή στηρίζοντας τον μαστιχοπαραγωγό κι ευελπιστώντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες», κατέληξε ο κ. Μονίαρος.
Ο παραγωγός με τη σειρά του θα πρέπει να αξιολογήσει όλα τα παραπάνω και να σκεφτεί αν η μείωση του εισοδήματος του σήμερα με προοπτική εξασφάλισης του μέλλοντος του ίδιου και της Ένωσης είναι προτιμότερη από την απλή διέξοδο της διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία.
Α.Κ.πηγή Πολίτης.
XRIAZONTAI KAI ALLA POLLA - GIA TO KALO TOU MASTIXOPARAGOGOU KAI OXI MONO . . .
ΑπάντησηΔιαγραφήK.K.
KOSTANTINOS KANARIS
MPOURLOTIERIS
aaa1821@gmail.com