Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Νοσταλγικές αναμνήσεις, σαράντα ένα χρόνια που παίχτηκε το θεατρικό έργο, Μιας Πεντάρας Νιάτα στην Καλαμωτή

 


Το θεατρικό έργο« ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ », πρωτοπαίχτηκε από την Ελληνική Λαϊκή Σκηνή τον Ιούνιο του 1965, και το ανέβασε η θεατρική ομάδα Καλαμωτής, τον Φεβρουάριο του 1983 στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης Καλαμωτής, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Παναγιώτη Κουνή, του ανθρώπου που άφησε το στίγμα του, την εποχή που υπηρετούσε στο Γυμνάσιο Καλαμωτής, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού, δημιουργώντας έτσι ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο στην Καλαμωτή.

«Μιας πεντάρας νιάτα». Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και που καταχειροκροτήθηκε από πάρα πολλούς θεατές στα χωριά, δίνοντας συνολικά 17 παραστάσεις, από αυτές δόθηκαν τρεις στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου.

Λίγα λόγια για το έργο 

Πρόκειται για δυο νέα παιδιά, νιόπαντρα που ξεκινούν με όνειρα την ζωή τους αλλά τα οικονομικά και η ανεργία δεν τους βοηθούν να τα πραγματοποιήσουν, δεν μπορούν να αποπληρώσουν ούτε τα δάνεια για το σπίτι που φτιάχνουν, έτσι στριμωγμένοι η κοπέλα μηχανεύεται έναν τρόπο και βρίσκει δουλειά εκεί όπου εργάζεται και ο άνδρας της, σε κατάστημα αυτοκινήτων χωρίς να του το πει με μισθό ικανοποιητικό. Προσλαμβάνεται ως γραμματέας , έλα όμως που το αφεντικό είναι ζωηρό και ο σύζυγος ζηλιάρης. Συμπτώσεις και τραγελαφικές καταστάσεις θα δημιουργηθούν μεταξύ του ζευγαριού. 

Τα πρόσωπα που έπαιξαν

. Ευαγγελία Μισαηλίδου, Σταμάτης Σουρέλας, Κώστας Τσαμπής, Παναγιώτης Κουνής, Ευδοκία Πανταζή, Απόστολος Πανταζής, Νίκος Πασσάδης, Τάσος Μπουλμέντης, Στέλλα Κουρίδου, Στέλλα Μονιάρου, Μιλτιάδης Σαραντινίδης, Γιώργος Πειραντάκος, Γιώργος Μισαηλίδης, Χαράλαμπος Πατμετζής, Μαρία Κατερτζή - Ιωαννίδου.

Επιμέλεια Μαριάνθη Ζαχαρή, Μουσική επιμέλεια Ελένη Αχλιόπτα - Κουνή.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου