Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γιορτάστηκε η μνήμη του θαύματος της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάστηκε η μνήμη του θαύματος της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκαν οι Ιερές Λειτουργίες,του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτοπ. Δημητρίου Γαίλλα, με την συμμετοχή του πρωτοπ..Ιερέα του χωριού Απόστολου Γαλάτουλα, του ιερέα Κων, Θειριανού και την παρακολούθησαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Καλαμωτής, καθώς και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλαμωτης , μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές των.
Η παρουσία του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού του Αγ. Ιακώβου της Χίου, κ. Δημήτρη Ζαννίκου, δημιούργησε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, παρασύροντας και τους Ιερείς και τους υπόλοιπους Ιεροψάλτες σε μια καλύτερη απόδοση, από καρδιάς, της ψαλτικής τους ικανότητας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε Λιτάνευση της εικόνας της αγίας Παρασκευής, μετά σχετικών δεήσεων, στο κέντρο του χωριου.
Η Ντίνα Κωστάζου,στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πρόσφερε στους παρευρισκομένους ωραία εδέσματα...
..
Σύμφωνα με το εορτολόγιο την 14η Οκτωβρίου, η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του θαύματος της Οσιομάρτυρος Παρασκευής το οποίο έγινε στην Χίο το 1442.
Τότε ο ιερομόναχος Αμβρόσιος εγκλωβίστηκε στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο Χίου από κατακλυσμιαία βροχή.Μην μπορώντας αυτός να βγει από τον ναό, κυριευμένος από φόβο, προσευχήθηκε στον Θεό ώστε να μεταβάλλει την οργή των καιρικών φαινομένων σε έλεος προς τον λαό.
Ο μοναχός δεν γνώριζε ωστόσο ότι η θάλασσα είχε βγει από τα όριά της και είχε ορμήσει προς την ξηρά για να κατακλύσει το νησί.
Προς ευχόμενος ο Αμβρόσιος αποκοιμήθηκε και είδε στον ύπνο του την Αγία Παρασκευή να του ανακοινώνει ότι η πατρίδα του είχε σωθεί.
Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα εύχονται η ευλογία της Αγίας Παρασκευής να δίνει υγεία σε όλους
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου