Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Παναγία η Βοήθεια", το Θαύμα του Αγίου Ανθίμου

 


Η Εκκλησία «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Ανθίμου έγινε  προ ετών σε μία υπάλληλο του Νοσοκομείου Πατρών {καθαρίστρια} η οποία είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, επικοινώνησε με την ηγουμένη της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Βοήθειας στη Χίο και ζήτησε να της στείλουν την δάφνη του Αγίου Ανθίμου, την οποία έβρασε και κάνοντας την προσευχή της την ήπιε και έγινε καλά.

Κάποια στιγμή την επισκέφθηκε στο χώρο εργασίας της μία γνωστή της πλούσια κυρία και της είπε ότι θέλει να κάνει ένα μεγάλο δώρο στο Νοσοκομείο, Της απάντησε χωρίς δισταγμό να φτιάξει στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, την εκκλησία της Παναγίας της Βοήθειας και του Αγίου Ανθίμου, πράγμα που έγινε.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε το όνομα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών {Παναγία η Βοήθεια} Η παρουσία της Παναγίας στο Νοσοκομείο, αποτελεί παρηγοριά και ελπίδα, σε όσους καταφεύγουν στην προστασία Της.

Σε μια εποχή ατομισμού και φιλαυτίας όπου επικρατεί η διεκδίκηση του συμφέροντος,της καλοπέρασης, της καλοζωίας,του άκρατου ευδαιμονισμού και της αλαζονικής ιδιοτέλειας,ο Άγιος Άνθιμος της Χίου,προβάλλει ως φάρος  φωτεινός.

Είναι υπόδειγμα ένθεου ανθρώπου και ισχυρού πνευματικού οδηγού που τον χαρακτηρίζουν η θυσία,η αγάπη,η προσφορά,η ανιδιοτέλεια.Είναι ένας πάμφωτος ήλιος που θερμαίνει,φωτίζει,και ζωογονεί κάθε πονεμένο, κάθε πάσχοντα,κάθε άνθρωπο που προστρέχει΄στην αγιαστική του χάρη.

Το 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πατρών κ.κ.Χρυσόστομος,προσέφερε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Νοσοκομείο,απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Ανθίμου. το οποίο παραχώρησε με πολύ αγάπη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου,Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ.Μάρκος 

Το Νοσοκομείο είναι ένας χώρος ευαίσθητος. Χώρος δοκιμασίας και πόνου. Το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικά ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η θαυματουργική παρουσία της Παναγία της ΒΟΗΘΕΙΑΣ, της Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, στο Νοσοκομείο είναι έντονη και συγκινητική. 

Παράλληλα, ο Άγιος Άνθιμος της Χίου, ο θαυματουργός, παρέχει τη Χάρη του σε όσους την ζητάνε. Μακάρι οι ευχές του και οι πρεσβείες του να μας συνοδεύουν πάντα για να μιμηθούμε την αγάπη του. Λίγο πιο έξω από την πόλη της Χίου συναντά κανείς τη Μονή “Παναγίας της Βοήθειας που έχτισε ο Άγιος Άνθιμος και που σήμερα εγκαταβιώνουν αρκετές μοναχές,υπό την σκέπη του Αγίου Ιδρυτού της μονής. Εκεί βρίσκεται η κάρα του Άγίου, ο τάφος του αλλά και η ζωντανή παρουσία διαμέσου των πολλών θαυμάτων που καθημερινά επιτελεί σε όσους προστρέχουν στη χάρη του 

Το θαύμα στη χειροτονία του Αγίου Ανθίμου του Χίου

Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου χειροτονήθηκε στην Σμύρνη ιερέας, από τον βοηθό Επίσκοπο Δηλανά Την στιγμὴ ακριβῶς ποὺ ὁ Ἐπίσκοπος τὸν προσαγόρευε Ἄξιος, καὶ τὸ ἐκκλησίασμα ἀπαντοῦσε Ἄξιος, ἕνας δυνατὸς σεισμὸς τράνταξε συθέμελα τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴν εὐρύτερη περιοχή.
Παναγία μου· ἦταν η ιαχὴ που ακούστηκε απὸ τους πιστοὺς καὶ ολοι σταυροκοπήθηκαν τρομαγμένοι. Ὁ οὐρανὸς ξαφνικὰ μαύρισε καὶ τὸ σύμπαν ἀναστατώθηκε. Βροντές, ἀστραπὲς καὶ κατακλυσμός. Καὶ τότε πάλι ἀκούστηκε ἀπὸ τοὺς πιστούς· Παναγία μου.
Μὲ τὴν ταλάντωση τῶν καντηλιῶν ἀπὸ τὸν σεισμό, μιὰ καντήλα ἔπεσε μπροστὰ στὰ πόδια του πρὶν ἀπὸ λίγο χειροτονηθέντος Ἄνθιμου. Ἀμέσως σταμάτησαν ὅλα. Τὴν κοσμοχαλιασιὰ διαδέχθηκε σιωπηλὴ γαλήνη ἐνώ ὁ Ἄνθιμος ἔκλαιγε.
 Ὁ Θεὸς ἐπιδοκίμασε τὴν χειροτονία τοῦ Ἱερέα πλέον Ἄνθιμου μὲ θαυμαστὸ τρόπο και τον όπλισε με την θαυματουργική του δύναμη.
Βίντεο είναι το καντήλι πάνω από την εικόνα του Αγίου Ανθίμου στην ιερά μόνη Παναγίας Βοηθείας στην νήσο της Χίου που κουνιέται χαρμόσυνο πάντα κάθε χρόνο μόνο του, όταν ξεκινά μετά την Θεία Κοινωνία η λιτανεία της εικόνας, της Ιερας κάρας  του Αγίου με τα εξαπτέρυγα, και με όλη την πομπή των ιερέων στις 15 Φεβρουαρίου που εορτάζει.
Η καντήλα σταματάει το κούνημα μόλις τελειώσει η λιτανεία και μπει μέσα η εικόνα.
Αυτό το θαυμαστό σημείο θεϊκής χαράς συνέβη πρώτη φορά στην χειροτονία του.
Ας είναι μεσίτης μας στον θρόνο Του Θεού και ο φύλακας και προστάτης κι αυτός με όλους τους Άγιους κι Αρχαγγέλους των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας.
Αμήν






 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου