Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Γιορτάσθηκε η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρας του Χριστού Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή




Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε,
την ομώνυμων σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι,Παρασκευή
Αθληφόρε,όθεν προχέεις ιάματα,και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με κάθε λαμπρότητα, επισημότητα και θεία κατάνυξη, γιορτάσθηκε η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρας του Χριστού Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή στις 26 Ιουλίου 2024. 

Είναι η ημέρα που οι μόνιμοι κάτοικοι και τα ξενιτεμένα αδέλφια μας σκύβουν ευλαβικά στην εικόνα της Αγίας Παρασκευής, ζητώντας της όπως πραγματοποιήσει κάθε τι ωφέλιμο και πρέπον, για τον καθένα προσωπικά, αλλά να συνδράμει, να αγιάσει,να θεραπεύσει,όλους όσους αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόβλημα υγείας.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκαν οι Ιερές Λειτουργίες του Αγιασμού,του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.Στο τέλος η Καλλιόπη Βουρλιωτάκη Γκίκα πρόσφερε διάφορα εδέσματα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας σε όλους που ήλθαν και τίμησαν την μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Χίου κ.κ.Μάρκο με αρτοκλασία, με την παρουσία του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη του τέως Αντιδημάρχου Γιάννη Ξενάκη, του Κοινοτικού Συμβούλου Στάμάτη Καμαριά και με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, τίμησαν και έλαβαν την ευλογία της Αγίας Παρασκευής.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών Ιερωσύνης του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Γαλάτουλα,ο Σαβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου,κ Μάρκος του απένειμε το παράσημο του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του έδωσε μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθησε η ομιλία του Ιερέα Κωνσταντίνου Θηριανού

Σεβασμιότατε , Σεβαστοί Πατέρες , Αγαπητοί εν χριστώ αδελφοί,Αγαπητέ μας , Γέροντα , Αδελφέ και συλλειτουργέ μου , Πατέρα Απόστολε .

Ήταν 30 Ιουνίου 1974 , όταν ναυτολογηθήκατε στο « Καράβι του Χριστού μας » εδώ στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη μας , πριν από μερικές μέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, χρόνια στα όποια πραγματοποιήσατε αναρίθμητες προσευχές και δεήσεις, Αμέτρητες θείες Λειτουργίες, και αρκετές ώρες αδιάκοπης ανάγνωσης του Ιερού Ευαγγελίου , της καλής ειδήσεως και λόγου του Σωτήρος μας Χριστού. Με αφορμή σήμερα που εορτάζουμε την μνήμη της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου και θαυματουργού προστάτιδας της ενορίας μας , και όντας εδώ σήμερα , ο Καπετάνιος του πλοίου, Σεβασμιότατος και Ποιμενάρχης μας. 

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο με εξουσιοδότησε, να σας προσφέρουμε ένα μικρό δώρο, για αυτήν σας την επέτειο , δεν είναι αντάξιο της δικής σας προσφοράς και διακονίας, άλλα Θέλαμε μέσα από αυτό να συμβολίζεται και να αναδεικνύεται η θυσία σας αυτή , για αυτό Αγιογραφήσαμε την Αγία που τιμήσατε και τιμάτε όλα αυτά τα χρόνια , να κρατεί στο χέρι της Τον Ναό-Ενορία που σας εμπιστεύτηκε ο Θεός μας, να διακονείτε ,εκτός αυτού βγαίνοντας από την εκκλησία τα μικρά πνευματικά σας παιδιά , δείχνοντας και αυτά την ευχαρίστηση τους , θα σας τραγουδήσουν δυο τραγούδια από αυτά που τους μάθατε την φετινήκατηχητική περίοδο.Σεβαστέ πατερά μας, από καρδίας σας ευχόμαστε , έτη πολλά ,το Άγιο Πνεύμα να σας δίνει κουράγιο, ώστε να συνεχίζετε , όπως έλεγε ο Χιώτης διδάσκαλος, Άγιος Νεκτάριος, να είστε φωτεινό παράδειγμα Ιεροσύνης, για όλους εμάς τους μικρότερους, και σαν άλλος πρόδρομος να φτιάχνετε το δρόμο, που θα μας φέρει πιο κοντά στον Παντοκράτορα και Θεό μας , και στον Υιό αυτού και σωτήρα μας, Κύριο Ιησού Χριστό , Αμήν.

Ο Σεβασμιότατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θέλοντας να τιμήσει την καθηγήτρια των μαθητικών του χρόνων, κα Καλλιόπη Βιτέλλα του Νικολάου από την Καλαμωτή,την κάλεσε να παραδώσει στον μαθήτρια του Λυκείου Καλαμωτής,Ορνέλα-Μαρία Κιόσι που είχε τον μεγαλύτερο βαθμό στα Μαθηματικά, στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις η οποία πέρασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας το καθιερωμένο κάθε χρόνο βραβείο.

Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνος παρουσία πλήθους πιστών.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου