Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τελετή αποφοίτησης της Γ’ Γυμνασίου Καλαμωτής



Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης σε αίθουσα του Γυμνασίου Καλαμωτής πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των μαθητών τής Γ΄ τάξης στην Καλαμωτή σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.


Τους αποφοίτους αποχαιρέτησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αργυρώ Νεοχωρούση η οπία μεταξύ άλλων στο τους παρότρυνε να κρατήσουν τις αξίες και τις πολύτιμες φιλίες που αποκόμισαν στα γυμνασιακά τους χρόνια και να νοιώθουν υπερήφανοι για την φοίτηση τους στο Γυμνάσιο Καλαμωτής.


Η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων κα Λεμονιά Μονιώδη, βαθιά συγκινημένη αποχαιρέτησε τους αποφοίτους,Χαιρετισμό απηύθηνε στους αποφοίτους ο Σχολικός Σύμβουλος Αμμιλιανός Ευαγγελλινός και μία απόφοιτος στην ομιλία της ευχαρίστησε τους καθηγητές της εκ μέρους όλων των συμμαθητών της.

Στη συνέχεια έγινε μία σύντομη παρουσίαση των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄Γυμνσίου. Απονεμήθηκαν αναμνηστικά λευκώματα καθώς και τα απολυτήρια στους αποφοίτους της Γ΄ Γυμνασίου.Ακολούθησε ταινία τραβηγμένη από τους αποφοίτους σε προσωπικές στιγμές τους κι ένας πλούσιος μπουφές με χειροποίητα εδέσματα που επιμελήθηκαν γονείς των αποφοίτων. Τήν τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σχολικός Σύμβουλος Αιμιλιανός Ευαγγελινός,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Ανδρέας Σχουρσίδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Δώρα Καππού και ο εκδότης των Μαστιχοχωρούσικων Νέων και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας  Καλαμωτής.


Η κα Νεοχωρούση ευχαριστώντας τους γονείς των μαθητών για την προσφορά των εδεσμάτων, πρόσθεσε ακόμη, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας για την συνεισφορά τους όλα αυτά τα χρόνια και την αισθητή παρουσία τους ως αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια.


Εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στο Γυμνάσιο Καλαμωτής κατά το σχολικό έτος 2023 - 2024.

1.Αργυρώ Νεοχωρούση, ΠΕ02 Φιλόλογος, Δ/ντρια του Σχολείου. 2.Μαριάνθη Καλαϊτζή ΠΕ02 Φιλόλογος. 3.Μαρία Πετρίτση     ΠΕ02.4.Κυριακή Πετράκη ΠΕ02ΕΑΕ Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής.5.Αθηνά Τσούχλη,  ΠΕ02ΕΑΕ Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής.6. Μαρία Τζουγανάκη ΠΕ03 Μαθηματικός.7.Γεωργία Κοζάρη,ΠΕ03 Μαθηματικός. 8. Κων/νος Ηλιόπουλος, ΠΕ04.01 Φυσικός 9. Παπαδάκης Λεωνίδας, ΠΕ04.02 Χημικός 10. Βασίλειος Κουμαλάτσος, ΠΕ04.01.ΕΑΕ Φυσικός Ειδικής Αγωγής 11. Παναγιώτης Αναστασόπουλος, ΠΕ06 Εκπ/κος Αγγλικής Γλώσσας 11. Αργύριος Στακιάς, ΠΕ11 Εκπ/κος Φυσικής Αγωγής 12. Ευδοκία Πανταζή, ΠΕ83 Εκπ/κος Ηλεκτρολόγος (Τεχνολόγος) 13. Αικατερίνη Επιτροπάκη, ΠΕ86 Εκπ/κος Πληροφορικής,14 Σοφία Κυφωνίδου, ΠΕ30 Κοινωνική Λειτουργός.


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ -ΑΡΓΥΡΩΣ ΝΕΟΧΩΡΟΥΣΗ

Αγαπητά μας παιδιά,

Δεν ξέρω με πόση συγκίνηση θα αναπολείτε τις επισκέψεις στο γραφείομου, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένη που το ταξίδι σας στο σχολείο μας ολοκληρώνεται και πολύ υπερήφανη για την εξέλιξή σας… Όταν ήρθατε στην Α΄ τάξη οι επισκέψεις σας στο γραφείο ήταν πολύ συχνές για να καταγγείλετε συμμαθητές, να  παραπονεθείτε για τη συμπεριφορά τους. Και εμείς προσπαθούσαμε να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά... Και αυτή τη σχολική χρονιά οι επισκέψεις αυτές ήταν πολύ συχνές, αλλά ερχόσασταν όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, για να σχεδιάσουμε την εκδρομή σας, για να διοργανώσουμε εκδηλώσεις…


Πότε πέρασαν οι μήνες, οι εποχές… αναρωτιέμαι. Και όμως πέρασαν τρία γεμάτα χρόνια μαζί σας! Σήμερα, το γυμνασιακό σας ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Ήρθατε εδώ παιδιά και φεύγετε έφηβοι, γεμάτοι όνειρα, φιλοδοξίες, σχέδια αλλά και αμφισβήτηση…

Στην τρίχρονη διαδρομή σας στο σχολείο μας, πλουτίσατε τις γνώσεις σας, αποκτήσατε εφόδια για το μέλλον, δημιουργήσατε φιλίες και συναισθηματικούς δεσμούς, που μένουν για πάντα χαραγμένες στηνψυχή. Μοιραστήκατε προβληματισμούς και όνειρα, θέσατε στόχους, ανακαλύψατε αρχές και ιδανικά. Διαμορφώσατε τον χαρακτήρα σας, εκπαιδευτήκατε και παιδευτήκατε, αποκτήσατε αρετές.


Σήμερα επιβραβεύεστε για τους κόπους και τις δυσκολίες που κατορθώσατε να ξεπεράσετε στο ταξίδι αυτό... Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να ξεκινήσετε για το επόμενο, ίσως πιο απαιτητικό, αλλά και πιο γοητευτικό, αυτό που έχει ως προορισμό του το Λύκειο, την επιλογή επαγγέλματος, και την ενηλικίωση.

Αγαπημένα μας παιδιά, έχετε ακόμα να μάθετε πολλά, να περάσετε πολλά, να πετύχετε πολλά. Κάθε ένας και καθεμία σας θα χαράξει την δική του πορεία, θα ψάξει να βρει τον εαυτό του και τα «θέλω» του.Φυλάξτε για πάντα στην καρδιά σας όλες τις καλές στιγμές. Κάντε όνειρα, βάλτε στόχους και παλέψτε γι’ αυτά με αρχές και ιδανικά. Να κάνετε υπερήφανους τους γονείς σας, να κοπιάζετε για το καλύτερο και να μην απογοητεύεστε, αν κάποτε τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα περιμένετε. Η ζωή δε σταματάει, κυλάει αδιάκοπα και θα σας δίνει πάντα νέες ευκαιρίες. Χτίστε το μέλλον σας όσο καλύτερα μπορείτε! Σας εύχομαι ολόψυχα να προοδεύσετε στη ζωή σας, να είστε πάντα υγιείς κι ευτυχισμένοι και πάνω απ’ όλα όμως να είστε ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!


Είστε όλοι και όλες σας εξαιρετικά παιδιά, με πολλές δυνατότητες και ικανότητες. Ελπίζουμε να αναζητήσετε και να διεκδικήστε το καλύτερο από την ζωή σας. Βασιστείτε στις δυνάμεις σας, πιστέψτε στον εαυτό σας, ανοίξτε τα φτερά σας και τους ορίζοντές σας, ΑΝΑΨΤΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Καλό ταξίδι στον δρόμο της ζωής σας! Θα μας λείψετε…


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΜΟΝΙΩΔΗ


Αγαπημένα μας παιδιά,

Η συγκεκριμένη μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για εμάς τους γονείς.

 Είμαστε συγκινημένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι.... όχι μόνο επειδή βρισκόμαστε στην αποφοίτησή σας αλλά διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι στο μέλλον θα θυμάστε με νοσταλγία της σημερινή μέρα αλλά κι εν γένει... τα σχολικά σας χρόνια.

Γνωρίζουμε.... και από την καλή και από την ανάποδη.... ότι βρίσκεστε σε μία φάση στη ζωή σας.... όχι και πολύ εύκολη..... ίσα-ίσα, διανύετε μία περίοδο με πολλές ανησυχίες, μεγάλες αλλαγές και ποικίλες προκλήσεις. Είναι φυσιολογικό κι αναμενόμενο να έχετε προβληματισμούς και ανησυχίες. Εμείς οι γονείς σας.... ήμασταν,... είμαστε.... και θα συνεχίσουμε να είμαστε.... δίπλα σας... κοντά σας.... να σας παρακινούμε και να σαςστηρίζουμε.


Έχετε ήδη κατακτήσει πολλά... Ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσες γνώσεις
αποκτήσατε.... πόσες δυσκολίες ξεπεράστε... και πόσους στόχους υλοποιήσατε στηντρίχρονη πορεία σας στο γυμνάσιο....

 Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η διεύθυνση τουγυμνασίου μας, ήμασταν όλοι μαζί σας... σε κάθε σας βήμα... πάντα με καλή πρόθεση.... να αναζητούμε τρόπους να σας προσεγγίσουμε και να σας καταλάβουμε.

Σήμερα.... αύριο.... και πάντα... θα βαδίζουμε παράλληλα με σας και θα σας υπενθυμίζουμε:

1. Να πιστεύετε πάντα στον εαυτό σας να μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να καταφέρετε ό,τιεπιθυμείτε αρκεί να μην το βάζετε κάτω.

2. Να βασίζεστε τις δυνάμεις σας και να αξιοποιείτε στο έπακρο όλα σας τα πλεονεκτήματα.

3. Να διευρύνετε τους ορίζοντές σας εξάπτοντας τη φαντασία σας.


4. Να αναζητάτε την αυτοβελτίωση, το χαμόγελο και την ευτυχία με ανήσυχο πνεύμα.
Πάνω απ όλα.... Να είστε περήφανοι και περήφανες για τον εαυτό σας.. όπως είμαστεπερήφανοι και εμείς οι γονείς σας για ότι είστε σήμερα και ό,τι καταφέρατε. Βασικός μας στόχος είναι να σας μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας... με την ελπίδα... ο καθένας και η καθεμιά από σας να αναπτύξει μία ανεξάρτητη, ακέραιη κιολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμή έτσι ώστε να κάνετε με τόλμη τα επόμενα βήματά σας και να επιτύχετε τις μελλοντικούς σας στόχους.


Να θυμάστε ότι το οφείλετε στον εαυτό σας... στους γονείς σας και στους δασκάλους σας
να διεκδικήστε το καλύτερο δυνατό από τη ζωή σας διότι... όλοι εμείς.... επενδύσαμε κιεπενδύσουμε.... το χρόνο μας και την ενέργειά μας για να σας βοηθήσουμε βήμα-βήμα ναβρείτε τον εαυτό σας.... τα θέλω σας.... και να υλοποιήστε τα όνειρά σας.

Εμείς οι γονείς σας.... θα είμαστε πάντα δίπλα σας, αρωγοί σε κάθε σας προσπάθεια.



Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

40/νθήμερο μνημόσυνο της Αγγελική Καππού του Ανδρέα, στην Καλαμωτή

  


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 40/νθήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της Αγγελική Καππού του Ανδρέα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή και καλούνται όλοι όσοι τιμούν την μνήμη της, όπως παρευρεθούν, για να προσευχηθούμε όλοι μαζί στον Παντοδύναμο να δώσει στην ψυχή της την αιώνια ανάπαυση. 

Αιωνία η μνήμη της


<Οι φωτιές του Άη Γιάννη του Φανιστή ή του Κλήδονα> στην Καλαμωτή

 


Η 23η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Ο Προοδευτικός Ομιλος Καλαμωτής αναβίωσε και φέτος το γνωστό έθιμο με τις φωτιές στην πάνω πλάτσα του χωριού.

Μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και έζησαν μια ξεχωριστή βραδιά, με τις τρείς φωτιές που άναψαν για να κάψουν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και αμέσως μετά άρχισαν τα πηδήματα πάνω απ΄αυτές από μικρούς και μεγάλους
Δημιουργήθηκε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, χαρούμενη με τις φωνές και τα γέλια των παιδιών, να ενθουσιάζονται για τις όμορφες στιγμές που ζούσαν.
Μπράβο στον Πρόεδρο του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Γεώργιο Σφήκα και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην αναβίωση του τόσου ωραίου εθίμου.

Έθιμο παλιό που μύριζε άρωμα άλλων εποχών, που πάντα θα αναπολούμε και θα
προσπαθούμε να το κρατήσουμε ζωντανό για να το βρουν οι επόμενες γενιές..



Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΚΑΡΑΒΕΛΑ “Εξαιρετική Ψαροταβέρνα” στην μαγευτική παραλία της Κώμης.

 




Η ψαροταβέρνα ΚΑΡΑΒΕΛΑ κλείνει 51 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην μαγευτική παραλία της Κώμης. Στα πρώτα 25 χρόνια ιδιοκτήτης ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Κωστάζος, ο οποίος έδωσε
την σκυτάλη εδώ και 26 χρόνια στα αδέλφια Σταμάτη και Κώστα Νύκτα, οι οποίοι συνέχισαν με τον ίδιο ζήλο μέχρι σήμερα και πέτυχαν  η ΚΑΡΑΒΕΛΑ να είναι πρώτη προτίμηση του κόσμου, στο  να απολαύσουν ολόφρεσκα θαλλασινά. τοπικά μεζεδάκια, καθώς και παραδοσιακά μαγειρεμένα φαγητά;.

Με το βλέμμα να ατενίζει την όμορφη παραλία της Κώμης και το απέραντο γαλάζιο του  Αιγαίου η ΚΑΡΑΒΕΛΑ δίνει τη λύση στις γαστρονομικές σας αναζητήσεις προσφέροντας μεγάλη ποικιλία Ελληνικών γεύσεων. Διαθέτει μεγάλη κάβα από Ελληνικά κρασιά.


Ποιότητα φαγητού - προσιτές τιμές στην μαγευτική παραλία της Κώμης.

 







Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Drift & Gp Cup 22-23 Ιουνίου 2024, στους Ολύμπους

 



Ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός είναι προ των πυλών για να προσφέρει τρομερά καπνιστά  περάσματα, αμέτρητη αδρεναλίνη, φτιαγμ΄ένα αμάξια και μηχανάκια.Σας περιμένουμε 'ολοους μικρούς και μεγάλους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στις 22 και 23 Ιοιυνίου 2024.  στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των  Ολύμπων.

Περίπτερα με εκθέτες θα σας περιμένουν να τους γνωρίσετε με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και αθλητές του Πανελλήνιου πρωταθλήματος DRIFT, καθώς και αθλητές από τη Λέσχη αυτοκινήτου Μυτιλήνης από την γειτονική Λέσβο θα είναι εκεί το καυτό διήμερο του Ιουνίου και φυσικά ο Σύλλογος ΑΣΜΑΧ με τους καταπληκτικούς και καταξιωμένους οδηγούς του.

Η εταιρεία Μιχ Χαλιάς εδώ και 27 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην Αγορά Λιπαντικών , Χημικών , & Αξεσουαρ αυτοκινήτου εντός και εκτός Χίου.Στο Chios Drirt & CP CUP που γίνεται 22 & 23 Ιουνίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων

Συμμετέχει ως Χρυσός Χορηγός & θα έχει περίπτερο με τα είδη που αντιπροσωπεύει.
Καθώς και να σας ενημερώσει για ότι χρειαστείτε για το αυτοκίνητο σας.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά πως είναι ένα σωστό αγωνιστικό όχημα, να γνωρίσει από κοντά τους αθλητές και να μάθει να συμβάλει στην τήρηση του ΚΟΚ και της ασφαλής οδήγησης.







Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Γιορτή αποφοίτησης της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 ώρα 7.00 μμ.

 



Παραδοσιακό καφενείο στα Πατρικά

 


Κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ο Μιχάλης Πατμεντζής και ο Γιώργος Μέγας, αποφάσισαν και άνοιξαν στο αγαπημένο τους χωριό το παλιό καφενείο στην Πλατεία που ήταν κλειστό τρία χρόνια στα Πατρικά, δίνοντας ξανά ζωή στο μικρό Μαστιχοχώρι και ένα μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες ότι η τύχη να μην ερημώσουν τα χωριά μας βρίσκεται στα δικά μας χέρια.

Με πολύ γούστο και μεράκι,συνεχίζουν έτσι την παράδοση που υπήρχε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους.

Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, τους εύχονται καλές δουλειές,









Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Γιορτή αποφοίτησης Γ’ Λυκείου, των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Καλαμωτής. 2023-24

 


Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στις 07.30΄το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Καλαμωτής.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας και Σύμβουλος Πληροφορικής κ.Αιμιλιανός Εαυγγελινός και η διευθύντρια του Γυμνασίου Καλαμωτής κ.Αργυρώ Νεοχωρούση.

Αρχικά ο διευθυντής του σχολείου κ.Νικόλαος Μηλιανός απηύθυνε ένα μικρό χαιρετισμό προς τους μαθητές ,τους γονείς και καλεσμένους.

Ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων και των αναμνηστικών από το Σύλλογο Διδασκόντων,καθώς και συμβολικών δώρων προς τους αποφοιτήσαντες/-σες από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καλαμωτής.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε αποχαιρετιστήριος λόγος από την Πρόεδρο της Γ Λυκείου ,Κατερίνα Μύρταϊ, η οποία από τη συγκίνηση δε μπόρεσε να ολοκληρώσει την ανάγνωση και έτσι ανέλαβε το λόγο η Μαρία Κιόσι.

Καθηγητές και καθηγήτριες με τη σειρά τους μίλησαν με λόγια παραινετικά και συγκινητικά.

Τέλος παρουσιάστηκε ένα video με αναμνήσεις από τη διαδρομή των παιδιών στα μαθητικά θρανία .

Η γιορτή μας συνεχίστηκε στον αύλειο χώρο με κεράσματα που ετοίμασαν οι γονείς, τραγούδι και χορό .

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση λήξης Σχολικού έτους, του παραρτήματος της Φιλαρμονικής του Δ.Χίου και Γιορτή Καρπουζιού στην Καλαμωτή, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024



Σημαντική για τη μουσική και τον πολιτισμό της Καλαμωτής, η εκδήλωση του  συλλόγου  Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμωτής,η οποία είναι αφιερωμένη στην λήξη του σχολικού έτους των μαθητών της Φιλαρμονικής και του παραδοσιακού εθίμου,- γιορτή καρπουζιού - που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, ώρα 8.00.μ.μ. στην μέσα πλατεία της Καλαμωτής με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,που θα παρουσιάσουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καλαμωτής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χίου, και στην συνέχεια ζωντανή μουσική σε σχήμα ΠΟΥΠΑΛΟΙ=ΠΙΠΙΔΗΣ

Συμμετέχουν Πιπίδης Σάκης κλαρίνο,τραγούδι, Πούπαλος Σταμάτης βιολί, Πούπαλος Μαρκέλλος, ούτι,κιθάρα;.τραγούδι,Στάθης Μανώλης μποζούκι, Βούκουνας Γιάννης,κρουστά, Πιπίδη Κυριακή, τραγούδι.

Είσοδος 15 ευρώ με φαγητό

Για κρατήσεις στα τηλέφωνα 6978091033,- 6976682859.




Περιγραφή και φωτογραφίες αντάξιες της θέας από την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία και της ιστορικότητας του τόπου, του Απόστολου Βενέτη

 


Αφήνοντας πίσω την πολύβουη τα καλοκαίρια Κώμη επιλέγω τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στον λίθινο λόφο του προφήτη Ηλία! Η χερσόνησος που σχηματίζεται τέμνει τα νότια του νησιού σε δύο διαφορετικούς κόσμους! Στα βόρεια απλώνεται χρυσή άμμος και στα νότια στοιβάζονται λευκοί κι άλλοτε κόκκινοι - μαύροι ογκόλιθοι που σχηματίζουν τον ειδυλλιακό κλειστό κόλπο του Εμπορειού ! Ο δρόμος φθάνει μέχρι τα πενήντα περίπου μέτρα υψόμετρο κι από εκεί ένα λιθόστρωτο φυσικό μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή μετά από εκατόν εξήντα σχεδόν μέτρα! Φυλάσσεται από τις καυτές αχτίδες του ηλίου, τον άνεμο, τους θάμνους που κλείνουν το πέρασμα κι από λογής μαύρες μόνο πεταλούδες! Καθώς προσέχεις τα βήματα σε σφιχταγκαλιάζουν που και που μεταξένιοι ιστοί από αράχνες ! Σημάδι ότι άλλοι πριν από εδώ δεν πέρασαν, τουλάχιστον πρόσφατα! Μέσα στα τόσο ανηφορικά ζιγκ ζαγκ μετράς τις βαθιές ανάσες ! Ώσπου το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία σαν ακρόπολη εμφανίζεται μπροστά σου ! Από κάτω ακριβώς ένα με τα βράχια τα ερείπια του ναού της Αθηνάς.

Ο σκαρφαλωμένος οικισμός προϊστορικός, φθάνει στην εποχή του χαλκού κι ιστορικά συνεχίζει ... Αποτραβώντας το βλέμμα από την δαντελωτή βάση του λόφου, που σχηματίζει ένα ιδιαίτερο καμβά ζωγραφικής με ζωντανά χρώματα, το βλέμμα κυριολεκτικά αφήνεται στο μπλε της θάλασσας! Τότε αντιλαμβάνεσαι γιατί ο άνθρωπος έβαλε εδώ τους Θεούς του, από τον ναό της Αθηνάς μέχρι το ξωκλήσι της ορθοδοξίας! Το βλέμμα τότε πως γίνεται και παίρνει φτερά αφήνει τις τρεις διαστάσεις και ταξιδεύει ελεύθερο! Αφετηρία το Βενέτικο! Συνεχίζει για την Ικαρία ! Κι από εκεί στην συστάδα των Φούρνων! Την Θύμαινα! Συνεχίζει αβίαστα πάνω από όλη την Σάμο ! Για πότε φθάνει στον κόλπο της Εφέσου και πίσω πάλι στην χρυσή Κώμη! Τότε είναι που αφαρείσαι! Η διάσταση του χρόνου παγώνει! Το βλέμμα σαν λευκός γλάρος αέναα συνεχίζει τους κύκλους πάνω απ' το Αιγαίο πέλαγος! Καβάλα στα φτερά του πηδάει κι η ψυχή, το πνεύμα απόλυτα ελευθερώνεται!

Ο λόφος του προφήτη Ηλία στα Νοτιόχωρα κρύβει μια δυναμική, μια ανεξίτηλη πηγή ενέργειας ! Την ώρα της αποχώρησης όλη αυτή την γαλήνη παροδικά την έσπαγε το ρυθμικό κράξιμο από δύο κοράκια! Πως το έφερε και με συνόδευσαν σε όλο το ζιγκ ζαγκ του μονοπατιού μέχρι την βάση του λόφου !