Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Εγκάρδια συνομιλία Νότη Μηταράκη με τους Χιώτες της Ν.Υ στην Αστόρια. Έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και κάλεσαν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στην μυροβόλο Χίο και στο Μουσείο της Σφαγής

 



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκάρδια, εποικοδομητική και άκρως διδακτική ήταν η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 20ης Μαϊου 2022, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Η καταιγίδα που έπληξε την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης την ώρα της συνάντησης κάθε άλλο παρά εμπόδιο στάθηκε στους εκπροσώπους της Χιακής Ομοσπονδίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου Ιωάννη Κοντολιού και με την παρουσία τους έκαναν την διαφορά.

Η συνομιλία του υπουργού και συνάμα βουλευτή της Χίου θύμισε  – τουλάχιστον στον γράφοντα – ότι οι παλιές καλές εποχές του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλοεκτίμησης και του ειλικρινούς διαλόγου δεν αποτελούν και δεν πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η πρώτη – για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας που ο υπουργός – βουλευτής γνώριζε με τα μικρά ονόματα την συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων και είχε την διάθεση και την βούληση να αφουγκραστεί τους συνομιλητές του και να τους ενημερώσει για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και τα οποία αναμένεται να δρομολογηθούν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Πουλής, Γιώργος Παντελάρος, Γιώργος Αλμυρούδης Τζούνιορ, Κυριακή Καλογερά, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Κοντολιός και Δημήτριος Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η συνομιλία του κ. Μηταράκη έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο και η αύρα των συναντήσεων που πολλοί από τους παρισταμένους είχαν με τον Πρωθυπουργό και τα άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας επηρέασε τα πάντα και στις παρεμβάσεις τους διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια για που ένοιωσαν όσοι παρακολούθησαν από τους εξώστες του Καπιτώλιου την ομιλία.

Η ομιλία του κ. Μηταράκη εστιάστηκε στις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, της προσφυγικής κρίσης, την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες. Εκτενής αναφορά και συζήτηση έγινε και στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι κλειστές δομές φιλοξενίας στα νησιά και στον Έβρο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας προσφυγικής κρίσης.

Εκτενή αναφορά ο κ. Μηταράκης έκανε και στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεών του ως βουλευτή της Χίου και τόνισε ότι εν όψει των επικείμενων εκλογών μετά την λήξη της πρώτης τετραετίας θα χαράξουν από κοινού με τον λαό της Χίου και την ομογένεια τους στόχους της νέας τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σταύρος Χαβιάρας, Γιώργος Παντελάρος, Γιώργος Αλμυρούδης Τζούνιορ, Γιώργος Μαλαφής, Κυριακή Καλογερά, Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη, Νότης Μηταράκης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Ιωάννης Κοντολιός, Μιχάλης Κουλουρούδης και Δημήτριος Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των ομογενών και τόνισε ότι όσοι μπορούν καλούνται την Κυριακή των εκλογών να παραβρεθούν στην Χίο.

Ο κ. Μηταράκης δώρισε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μια γραβάτα με τα χρώματα της Ελλάδας και στην ίδια την Ομοσπονδίας το έμβλημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

200 χρόνια της Σφαγής της Χίου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός ενημέρωσε τον συνομιλητή τους για την παρέλαση όπου οι Χιώτες θα είναι επίτιμοι τελετάρχες ένεκα της 200ής επετείου της Σφαγής της Χίου και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να παρελάσει μαζί τους την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, στην γαλανόλευκη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις μνήμης για την Σφαγή της Χίου και για τον μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνο Κανάρη που θα διοργανώσουν το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 στην Αστόρια. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Επιμνημόσυνη δέηση που θα τελέσουν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και θα ολοκληρωθούν με το γεύμα και το Συμπόσιο για την Σφαγή της Χίου και τον Κωνσταντίνο Κανάρη που θα διοργανώσουν στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Παντελάρος, Γιώργος Αλμυρούδης Τζούνιορ, Ιωάννης Κοντολιός, Νότης Πηταράκης και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πρόσκληση Μενέντεζ

Ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Μάρκος Μαρινάκης αποκάλυψε ότι έχουν ήδη στείλει επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ – τον μεγαλύτερο φιλέλληνα όλων των εποχών – να επισκεφθεί την Χίο και την Μονή του Αγίου Μηνά και το Μουσείο της Σφαγής της Χίου.

Ο κ. Μηταράκης τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί και να επιτύχει η επίσκεψη.

Γενικός Πρόξενος

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε όσα δεν μπορούσαν να προβάλλουν απέδωσε την επιτυχία της στην άψογη συνεργασία της πρέσβεως της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον με τους ηγέτες της ομογένειας και τους ομογενείς και φιλέλληνες στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο.

Η είδηση για την αναχώρηση του Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα μετά από 6 χρόνια από το πηδάλιο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη παρείχε την δυνατότητα στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τους συλλόγους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη για την άψογη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως γιατί κατάφερε, όπως επεσήμαναν, με υπομονή και επιμονή να αλλάξει τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στην μετάβαση των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Νίκου Πουλή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι αντιπρόσωποι των χιακών συλλόγων ενώ παρακολουθούν την ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι αντιπρόσωποι των χιακών συλλόγων ενώ παρακολουθούν την ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πηγή. Anamnisis net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου