Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Ισίδωρος N Ισιδωρίδης "Δωρητής του Γηπέδου στην Καλαμωτή"




Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας. 

Νέα προσθήκη στην στήλη μας, ο Ισίδωρος Ν.Ισιδωρίδης.

Πέρασαν 34 χρόνια που έφυγε τόσο ξαφνικά από την οικογένεια του, ο Ισίδωρος Ισιδωρίδης. Ευτυχισμένος οικογενειάρχης, επιτυχημένος και δραστήριος επιχειρηματίας, πάντα πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια, φιλία και αγάπη στους συγχωριανούς του, με συνάντησε ένα μήνα πριν πεθάνει στην πλατεία του χωριού και μου είπε ότι θέλει να δώσει χρήματα για την κατασκευή γηπέδου.Την επιθυμία του την πραγματοποίησαν τα παιδιά του Γιώργος και Δημήτρης και το γήπεδο,ονομάσθηκε ΙΣΙΔΩΡΙΔΕΙΟ  ΓΗΠΕΔΟ  ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό μας.

Γεννήθηκε πριν από 98 χρόνια στην Καλαμωτή Χίου.Ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, μεγάλωσε με τις πατροπαράδοτες Χιώτικες αρετές,Ακέραιος και δυναμικός χαρακτήρας με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο.

Ο πόλεμος του 40 τον βρίσκει απόφοιτο από το Γυμνάσιο Χίου.Αντί για ανίερες σπουδές όπως ήταν η φιλοδοξία του, βρίσκεται να πολεμά με τον ενθουσιασμό της νιότης στο Ελ Αλαμέιν εθελοντής.

Χαρακτηριστικά τα λόγια από το ημερολόγιο που κρατούσε στο μέτωπο.
Πρέπει να τραβήξω τον δρόμο που διάλεξα.Να πολεμήσω με ενθουσιασμό και θα πολεμήσω.Η σκέψη των σκλαβωμένων στην Πατρίδα μου δίνει δύναμη, διώχνει τον φόβο.Γελώ και τραγουδώ γιατί πιστεύω στην νίκη.Αργότερα αποφοιτά από την σχολή Αντικατασκοπείας στην Αίγυπτο.Με παραδειγματική ψυχραιμία φέρνει σε πέρας επικίνδυνες αποστολές.Πέφτει με αλεξίπτωτο σε κατεχόμενες περιοχές της Ελλάδος και στέλνει πολύτιμες πληροφορίες στούς συμμάχους.Ακολουθεί η δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή στα Δωδεκάνησα.

Μια χειμωνιάτικη νύχτα βγαίνει σε παραλία της Ρόδου.Μένει κρυμμένος με τον ασύρματο σε ξεροπήγαδο,μέχρις ότου κατορθώσει με μυθιστορηματικό τρόπο να περάσει τα μπλόκα των Γερμανών και να εγκατασταθεί με τη βοήθεια ντόπιων πατριωτών κοντά στο Γερμανικό Αρχηγείο.Στα 20 του χρόνια ,γνωστός στην Ρόδο με το ψευδώνυμο Αντώνης έχει ήδη πλούσια πατριωτική δράσει.Οι Γερμανοί προσπαθούν να τον εντοπίσουν ,αλλά ο κίνδυνος δεν τον λυγίζει.Με τις πολύτιμες πληροφορίες που στέλνει με τον ασύρματο στην υπηρεσία του στην Μ.Ανατολή,Γερμανικά σχέδια ανατρέπονται και πλοία βυθίζονται.Δύο από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεανικής του ζωής ήταν,η παρουσία του στο Τραπέζι της συνθηκολόγησης των νησιών,και η επιτυχία του να φθάσουν γρήγορα τρόφιμα και φάρμακα στην Ρόδο που την θέριζε κι αυτήν η πείνα.

Ο Ισίδωρος Ισιδωρίδης για την δράση του στα χρόνια εκείνα τιμήθηκε με το Ανώτατο παράσημο Ανδρείας της Μ.Βρεττανίας σε ειδική τελετή στην Πρεσβεία της Αθήνας.


ΙΣΙΔΩΡΙΔΕΙΟ ΓΗΠΕΔΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου