Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Ιστορική διαδρομή του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής


Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας πρίν το 1821 σε ολόκληρη την περιοχή των Μαστιχοχωρίων κυριαρχούσε η αγραμματοσύνη και η αμάθεια. Υπήρχε μόνο ένα σχολείο το "Δασκαλειό" που βρισκόταν στη Μονή Βρεττού, στα΄Αρμόλια, αλλά και αυτό διατηρήθηκε για λίγο καιρό.

Μετά την Επανάσταση του 1821 η εκπαιδευτική κατάσταση στη Χίο άρχισε να Καλαμωτή ως πρώτο Σχολείο αναφέρεται το σημειώνει μια ανοδική πορεία. Στην Μοναστήρι του Αγρελωπού που πρώτο λειτούργησε γύρω στο 1830, με πρώτο Δάσκαλο τον παπά Σκλιβάνο. Τα παιδιά που φοιτούσαν σε αυτό το Σχολείο πλήρωναν για δίδακτρα ένα ψωμί την εβδομάδα.
Μετά τον θάνατο του παπά Σκλιβάνου, ανέλαβε Δάσκαλος ο Ιωάννης Τουτουρλής που δίδαξε μέχρι το 1840.Την ίδια χρονιά τελείωσε το πρώτο Σχολείο που κτίστηκε στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Είχε όμως σοβαρές ελλείψεις και λειτουργικές αδυναμίες. Μπροστά σ΄αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ο πρώτος ευεργέτης του χωριού ο αείμνηστος Χατζής Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος με την δωρεά που έκανε αποκατέστησε της ελλείψεις που υπήρχαν.

Το 1868 κτίστηκε λίγο έξω από το χωριό ένα δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, η σημερινή Μορφωτική Ένωση" Για μερικά χρόνια δίδαξε ο Κωνσταντίνος Μισαηλίδης απόφοιτος του Γυμνασίου Σύρου.
Με την ανέγερση των δύο αυτών Σχολείων δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν το πρώτο ως Παρθεναγωγείο και το δεύτερο ως Αρρεναγωγείο.
Το 1912 παραμονές της απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό, υπηρετούσαν στο Αρρεναγωγείο της Καλαμωτής ο παπα - Λίναρης και ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ο μετέπειτα Συμβολαιογράφος των Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή.

Η ακαταλληλότητα των χρησιμοποιούμενων διδακτηρίων και η αύξηση των μαθητών, προβλημάτισε τους ιθύνοντες του χωριού και τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν αμέσως την κατάσταση με την ανέγερση ενός νέου διδακτηρίου. Πράγματι βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος και οι απαραίτητοι για την έναρξη των εργασιών πόροι, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του σημερινού Δημοτικού Σχολείου τον Οκτώβριο του 1913.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με επιτόποιους πόρους, καθώς και με τη βοήθεια της Λονδίνιου Επιτροπής που την αποτελούσαν επιφανείς Χίοι εγκατεστημένοι στην Αγγλία. Οι πόροι όμως γρήγορα εξαντλήθηκαν και οι εργασίες σταμάτησαν.

Το 1920 επισκέφθηκε την γενέτειρα του ο Ιωάννης Μιχαλάκης πλούσιος επιχειρηματίας εγκατεστημένος μαζί με τον θείο του στην Ρουμανία. Ενημερώθηκε για τό πρόβλημα του Σχολείου και με την επιστροφή του στην Ρουμανία και μετά από συνεννόηση με τον θείο του, έστειλαν με το ατμόπλοιο Άρτεμις την απαραίτητη για την αποπεράτωση ξυλεία.
Το Δημοτικό Σχολείο αποπερατώθηκε το 1922 και η εγκατάσταση των πρώτον μαθητών έγινε το σχολικό έτος 1922 - 1923. Η ανέγερση του πολύτιμου αυτού κτιρίου έλυσε για πάντα το διδακτηριακό πρόβλημα της στοιχειώδους εκπαίδευσης και εκόσμησε την Καλαμωτή μ΄ένα καλαίσθητο και επιβλητικό οικοδόμημα, που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς σε ολόκληρη τη Χίο.

Νότια του Δημοτικού Σχολείου στήθηκε το Ηρώο της Κοινότητας. Κάτω από την ανάγλυφη μορφή είναι χαραγμένη η λέξη- ΔΟΞΑ-. Το γλυπτό είναι έργο του επιφανούς γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου.

Οι Δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Αγγελική Δαμαλά και Γεώργιος Κανάριος συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργική δράση και πολιτιστική κίνηση της Καλαμωτής.
Εκεί όμως που προσέφεραν σημαντικό και πρωτότυπο έργο είναι στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής το οποίο μετέτρεψαν σε ένα εργαστήρι πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Την σκυτάλη παρέλαβαν οι Δάσκαλοι Μιχάλης Καλλέργης, Βασίλης Κριτής, Χρήστος Δημητράκης,  Βάσω Καλλέργη,Μιχάλης Σταμούλας κατάφεραν να κρατήσουν αναμμένη την πνευματική δάδα της Καλαμωτής.Συνέχισαν το πνευματικό τους έργο,ο δάσκαλος Ευάγγελος Φραγκούλης και οι δασκάλες Μαρία Μϊστρου, Τασία Φραγγούλη και η Πειραντάκου Μ.

Πηγή. ΦΩΤΟ ΜΑΙΣΤΡΟΣ. Καλαμωτή ένα Μεσαιωνικό χωριό. (Φωτ.αρχείο Καλαμωτής)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου