ΦΩΤΟ ΜΑΙΣΤΡΟΣ - ΦΩΤ.ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ |
Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας.
Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας.
Νέα προσθήκη στην στήλη μας, ο Ισίδωρος Μισαηλίδης
Ο Ισίδωρος Μισαηλίδης γεννήθηκε το 1900 και πέθανε το 1977 στην Καλαμωτή της Χίου. Φοίτησε στο Αρρεναγωγείο Καλαμωτής και στην συνεχεία στο Γυμνάσιο Χίου .Μετά την αποφοίτηση του κλήθηκε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, στάλθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου της Μικράς Ασίας, παρέμεινε μέχρι το τέλος και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι.
Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε αρκετά χρόνια στο Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο και σε άλλες κλινικές της Αθήνας. Γνώριζε άπταιστα Γαλλικά και παρέδιδε αφιλοκερδώς μαθήματα σε όσα παιδιά το είχαν ανάγκη.Το1943 παντρεύτηκε την Ευτυχία Στεφανάκη και απέκτησε μια κόρη την Μαίρη Μισαηλίδη-Χατζίνα.
Ο Ισίδωρος Μισαηλίδης υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής για 17 ολόκληρα χρόνια, ενώ από το 1946 έως το 1975 που αρρώστησε ήταν αδιάλειπτα μέλος όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων. Όλα τα μεγάλα έργα που έγιναν στην Καλαμωτή από το 1947-1975 φέρουν ανεξίτηλα την σφραγίδα της ενεργού συμμετοχής και της προσφοράς του.Το 1947 πρωτοστατεί στις επαφές με τον Μικέ Γρηγοριάδη για την υδροδότηση του χωριού από την Τήλη. Την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην ίδρυση του Γυμνασίου Καλαμωτής, η πρώτη πτέρυγα του οποίου ολοκληρώνεται το 1950.Το Χούλειο Νοσοκομείο, η Μετοχική Εταιρεία για τον ηλεκτροφωτισμό,η κατασκευή υπονόμων και δρόμων , εξωραϊσμός και επέκταση Νεκροταφειου,γεωτρήσεις για άρδευση, παραγραφή αγροτικών χρεών για την αποτυχημένη προσπάθεια φύτευσης εσπεριδοειδών στον κάμπο της Κώμης, δενδροφύτευση Πλάτης, Ηλεκτροφωτισμός Κώμης, είναι μερικά από τα έργα που τεκμηριώνουν την προσφορά και την συμμετοχή του Ισίδωρου Μισαηλίδη.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη χωρίς να αναφερθούμε στον άνθρωπο Μισαηλίδη, που αποτελούσε το εφαλτήριο αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε όλη η δημιουργική του πνοή και δραστηριότητα.
Ο Γιατρός, όπως συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε, δεν πρόσφερε στο χωριό μόνο με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινότητας και την καθοριστική του συμμετοχή σ' όλα τα κοινωφελή έργα. Πρόσφερε και στον καθένα συγχωριανό ξεχωριστά με την αλάνθαστη διάγνωση του σε προβλήματα υγείας, με την άδολη και ολόπλευρη συμπαράσταση του σε στιγμές δοκιμασίας, με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του σε δύσκολες καταστάσεις, με την ειλικρινή και ανεπιτήδευτη συνδρομή του στην ανέχεια, την πίκρα και τον πόνο.
Αν θελήσει κανείς να σκιαγραφήσει επιγραμματικά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του, σίγουρα θα καταλήξει σε δύο λέξεις - κλειδιά: Δημιουργός και αλτρουϊστής. Δύο όροι που αποδίδουν το ακατάλυτο και διαχρονικό νόημα της εφήμερης ζωής μας, σ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σ' όλες τις εποχές και περιόδους της ανθρώπινης ύπαρξης και δράσης.
Ο Ισίδωρος Μισαηλίδης είχε συλλάβει και ενστερνισθεί το νόημα αυτό και κατόρθωνε έτσι να αποφεύγει τη μιζέρια, την κοντόφθαλμη θεώρηση και τη στείρα αντιπαράθεση, να επιλέγει τους συνεργάτες του έξω από κομματικές περιχαρακώσεις και κοινωνικές προκαταλήψεις, να αναγνωρίζει, να εκτιμά την προσφορά τους και να σέβεται τη γνώμη τους, να θέτει υψηλούς στόχους, να αφοσιώνεται και να αγωνίζεται μεθοδικά γι' αυτούς, να κερδίζει, να συγχωρεί και να προσφέρει.
Και όλα αυτά χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας, χωρίς διάθεση προβολής, αθόρυβα και επίμονα για το καλό του συνανθρώπου και την πρόοδο της Καλαμωτής. Είναι ίσως από τους λίγους Καλαμωτούσους, που ενώ πρόσφερε τόσα πολλά στο σύνολο και στον καθένα ξεχωριστά, δεν είχε καμιά απολαβή, θελημένη ή μη, στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή.
Π.kalamotinet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου