Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη επιτυχία είχε η πρεμιέρα από την Θεατρική Ομάδα, του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής,παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο,  κατάφεραν να παρουσιάσουν σε σχετικά σύντομο χρόνο, ξεπερνώντας πάρα πολλές δυσκολίες και εμπόδια, το Θεατρικό έργο" Στα χρόνια του πόνου και της θυσίας " μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια για την απελευθέρωση της Χίου, το Σάββατο το βράδυ 10 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Καλαμωτή.
Το Θεατρικό έργο ήταν βασισμένο στο διήγημα του Βασίλη Χαρωνίτη " Όλα για τη λευτεριά " και διαδραματίζεται σ' ένα από τα νησιά του Αιγαίου, τη Χίο, στην εποχή της τουρκικής σκλαβιάς. Η Ελλάδα, παρά το ένδοξο παρελθόν της, βρέθηκε υποδουλωμένη, όπως και ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, εξαιτίας πολλών λαθών, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.Κι ήταν αυτή η πιο σκληρή σκλαβιά.
Στο έργο μια αρχοντική οικογένεια, οι Βεστάρχηδες, οι δυο γονείς και τα τρία τους παιδιά, καθώς και ένας αδελφός του πατέρα, ο Ιερόθεος, βιώνουν στο πετσί τους όλη τη θηριωδία των κατακτητών.
Μετά από πολλές περιπέτειες, ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Δημήτρης, επειδή έκαιγε πάντα στα στήθια του το πάθος της της λευτεριάς, γίνεται, μαζί με άλλους γενναίους άντρες, αντάρτης, στα βουνά, για να τιμωρούν τις αυθαιρεσίες των κατακτητών. Εξάλλου, διέβλεπε και μάθαινε, ότι ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων, που θα ΄φερνε τη λευτεριά, δεν θα αργούσε.
Η ανταπόκριση του κόσμου, στο κάλεσμα του Συλλόγου ήταν πολύ μεγάλη. Η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, γέμισε με χαρά όλους τους συντελεστές του έργου, αυτό τους έκανε να δώσουν, τον καλύτερο εαυτό τους, στην ερμηνεία του έργου, ώστε να δεχθούν στο τέλος όλοι τις καλύτερες κριτικές από όλους τους παρευρισκόμενους.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων κ. Κλεισσάς Ηλίας του Θωμά με την σύζυγο του, o Αντιδήμαρχος κ.Σουρέλας Σταμάτιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου κ. Κλεισσάς Ηλίας του Κων/νου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής κ. Ράγκος Ιωάννης, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.Δαμαλάς Μιχαήλ, Κανάριος Μιχαήλ, ο Ιερέας του χωριού Αιδεσιμότατος Γαλάτουλας Μιχαήλ, ο τέως Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου κ. Ξενάκης Ιωάννης, Δασάρχης Χίου κ. Μπέλλας Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Μονίαρος Ευθύμιος ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ.Φραγκούλης Ευάγγελος, η δημοσιογράφος κα. Παππά Μαρία, ένα άγημα του 96 ΤΥΠΕΘ με τον επικεφαλής Αξιωματικό, όλοι οι κάτοικοι του χωριού και αρκετοί από τα γύρω χωριά και από την πόλη της Χίου.
Ιδιαίτερα τίμησαν με την φωτεινή τους παρουσία την εκδήλωση οι ηθοποιοί, κ.Καίτη Παπανίκα που φιλοξενείται στην Κώμη από την οικογένεια κ.Παπανδρέου, και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΥΠΕΘΕ Χίου, κ. Ζαφείρης Γιάννης που έκαναν θετικά σχόλια για το έργο.
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου  Καλαμωτής κα. Βαρλά Ρούλα, τέως Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων, που με τον ωραίο λόγο της εξιστόρησε τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι την πολυπόθητη Λευτεριά από τον τούρκικο ζυγό. Εν συνεχεία ακολούθησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Χίου, που επιμελήθηκε ο εκδότης των "Μasticnews",   μέλος του Δ.Σ. του Προοδευτικού Ομίλου και Κοινοτικός Σύμβουλος Καλαμωτής κ.Κανάριος Μιχαήλ.
Η Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου είναι εκείνη που επιμελήθηκε το Θεατρικό έργο,έχοντας δίπλα της την Τασούλα Φραγκούλη, Γραμματέα του Προοδευτικού Ομίλου, παρουσίασε τους συντελεστές  του Θεατρικού έργου ,στην επιτυχημένη για τα δρώμενα της Καλαμωτής επετειακής εκδήλωσης.
Στο έργο έπαιξαν οι Νίκος Καξηρής, στο ρόλο ενός φιλήσυχου Χιώτη, μα Έλληνα στη ψυχή, πατέρα, της αρχοντικής οικογένειας των Βεστάρχηδων.Η Παρασκευή Σταμούλα, πολύ εκφραστική, στο ρόλο της μητέρας. Ο Κυριάκος Μπέλλας, η Κυριακή Βεργίτση και ο Λορέν, στους ρόλους των παιδιών της οικογένειας, σε μικρή ηλικία,δηλαδή, του μικρού Δημήτρη, της μικρής Μαρίας και του Κωστή, αντίστοιχα.Ο Μιλτιάδης Σαραντινίδης, με το πηγαίο ταλέντο του και την ανεξάντλητη αγάπη του για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμωτής, στο ρόλο του Δημήτρη, σε μεγάλη ηλικία, τότε που είχε πάρει και το πρoσωνύμιο, Δημήτρης ο Λόγιος.
Ο Οδυσσέας Ισιδωρίδης, ένας ευαίσθητος νέος, που, σ΄αυτό το έργο, γίνεται ένας ερασιτέχνης ηθοποιός, και στο έργο ένας ήρωας, στο ρόλο του μεγάλου Κωστή.
Ο Κώστας Μαΐστρος, στο ρόλο του μοναχού Ιερόθεου, αδελφού του Βεστάρχη.
Η Αγγελική Μπουλμέτη, μια πολυτάλαντη νέα, που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, στο ρόλο της μεγάλης Μαρίας.Η Κυριακή Φραγκούλη, μια ταλαντούχα Καλαμωτούσαινα, στο ρόλο της γειτόνισσας Βασιλικής και η ευγενική Ηρώ Σουρέλα, στο ρόλο της Μαριγώς.
Στο ρόλο του τούρκου Αχμέτ Αγά, πολύ πειστικός, ο Ηλίας Σαραντινούδης, μαζί με το μικρό του γιο του, τον Ισμαήλ, που τον υποδύεται ο Νίκος Πειραντάκος.Στο ρόλο του Ζαννή, του άντρα της Μαρίας, ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρώην Πρόεδρος του Π.Ο.Κ.ο Κώστας Μάμμας, με το ιδιαίτερο ταλέντο του, στο ρόλο του Τσινιαλή Αγά. Στο ρόλο των συναγωνιστών του Δημήτρη του Λόγιου , ο Γεράσιμος Μάμμας και ο Λευτέρης.Και στο ρόλο του τούρκου κυνηγού Χασάν, ο Κώστας Ταναΐνης.
Στο ρόλο του Αφηγητή, η κ. Τασούλα Φραγκούλη, Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Ο.Κ.η οποία είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας Θεατρικής Ομάδας και πρωτοστάτησε, με το μεράκι της και την επιμονή της, και με την γενικότερη συγκρότηση της, στην παρουσίαση της Θεατρικής παράστασης.
Υποβολέας ή Αγγελική Ταξιάρχου - Κριτή, Δ/ντρια του Σχολικού Κέντρου Πυργίου η οποία βοήθησε τα μέγιστα για την επιτυχία του έργου.
Την επιμέλεια της σκηνοθεσίας είχε ο κ. Ανδρέας Παπασταμάτης, ο οποίος πρόσφερε της υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στον Π.Ο.Κ.και τον ευχαριστούμε πολύ.
Εκτός σκηνής, πολλοί έπαιξαν επίσης έναν ρόλο, στις πρόβες, στα παρασκήνια, για την επιτυχία αυτής της Θεατρικής παράστασης και της εκδήλωσης γενικότερα.
Την επιμέλεια του Φωτισμού είχε ο Κώστας Ταναΐνης και ο Κώστας Μάμμας.
Ο Κανάριος Μιχάλης και ο Θοδωρής Γαλάτουλας, Ταμίας και ψυχή του Π.Ο.Κ.ακολουθώντας τα βήματα της νέας τεχνολογίας έστησαν τα σκηνικά του έργου  και είχαν την επιμέλεια του ήχου.
Την Μουσική επένδυση επιμελήθηκε η Αγγελική Μπουλμέτη και ο ακούραστος για την προσφορά του στο χωριό Μικές Σταμούλας είχε τον χειρισμό των σχετικών μηχανημάτων.
Το μακιγιάζ των ηθοποιών επιμελήθηκε η αισθητικός Βαρβάρα Καππού.


1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής και σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της θεατρικής ομάδας,αγκαλιάζουμετην προσπάθειά σας,συνεχίστε!
    ΠΑΤΡΙΚΑ ΧΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή