Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Κεντρικό Λιμάνι Χίου του Σταύρου Μιχαηλίδη.


   Ποιός θα απολογηθεί τελικά στην χιακή κοινωνία, στους επιχειρηματίες, στους πολίτες αυτού του τόπου για τα χαμένα χρόνια, για την υστέρηση στην πρόοδο, για τις ανακρίβειες αν όχι τα ψέματα;   
Διαβάζοντας στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» τις δηλώσεις του π. Πρύτανη του ΕΜΠ και σήμερα ΓΓ Λιμένων του ΥΕΝ κ. Γ. Μουτζούρη για το θέμα του νέου λιμένα της Χίου, πραγματικά μένεις άναυδος. Τόσα χρόνια, πάνω από οκτώ, ο κ. Λαμπρινούδης μας έλεγε ότι την θέση για την κατασκευή του νέου λιμανιού την υπέδειξε το ΕΜΠ.
Έρχεται σήμερα ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος είχε αναλάβει τότε την «κυματική» μελέτη και μας λέει (έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια για να το αποκαλύψει) ότι την τοποθεσία δεν την υπέδειξε το Πολυτεχνείο, αλλά ο τότε Νομάρχης και σημερινός Δήμαρχος (περιμένουμε να μας πει και πόσο στοίχησε η μελέτη, ίσως πάνω από εκατομμύριο) με άλλα λόγια νίπτει τας χείρας του για τυχόν αστοχία στην επιλογή του τόπου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και δεν φτάνει αυτό, λέει περίπου, ας προσέχατε η περίοδος των παχιών αγελάδων πέρασε, «….θα εξετάσουμε τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουμε συνολικά…..», δηλαδή, τα σβήνουμε όλα και άντε από την αρχή.
Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται, όχι μόνο για τα λάθη που έγιναν, αλλά για την επιμονή στην απόλυτα εγωιστική τακτική να συνεχίζουν στην λάθος πορεία, ενώ όλα και όλοι «φωνάζουν» ότι ήταν λάθος ο σχεδιασμός, η θέση, η διαδικασία αναζήτησης πόρων, οι σκέψεις για την «σαλαμοποίηση»  του έργου κλπ.. Ότι, αν είχαμε τότε ξεκινήσει την βελτίωση-επέκταση του σημερινού λιμανιού, η θέση της Χίου ως τουριστικός προορισμός θα είχε αναβαθμισθεί.  
Δυο χρόνια η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ στην οποία έχει ανατεθεί η ολοκλήρωση του φακέλου, δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον υποτιθέμενο «πλήρη και ώριμο» φάκελο λόγω ελλείψεων στις γνωμοδοτικές αποφάσεις αρμοδίων φορέων, αντιρρήσεων άλλων κλπ. Πόσος χρόνος πρέπει ακόμα να χαθεί για να συναισθανθούν κάποιοι την ευθύνη τους;
Ελπίζουμε να ανοίξει άμεσα ο «φάκελος», όχι μόνο για το κεντρικό λιμάνι της Χίου, αλλά συνολικότερα για τον σχεδιασμό της στρατηγικής στην λιμενική μας πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες.
Σταύρος Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Υποναύαρχος (ε.α) ΛΣ
www.s-michailidis.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου