Ο Δήμαρχος Χίου κ. Λαμπρινούδης στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης φαίνεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό του. Μέχρι τώρα ήταν μακρά άλλων στην ανικανότητα να ολοκληρώσει επί τέλους, όντας και Νομάρχης οκτώ ολόκληρα χρόνια, το έργο για την διαχείριση των σκουπιδιών. Έτσι έχουμε το φαινόμενο, να έχει ολοκληρωθεί (θα δούμε στην πορεία κατά πόσο είναι έτσι) ο ΧΥΤΑ και να μην έχει καν αρχίσει η κατασκευή του εξ’ ίσου ουσιαστικού έργου για την ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος, ο σταθμός μεταφόρτωσης.
Απίστευτο, κάναμε ΧΥΤΑ για να δουλέψει ως ΧΑΔΑ αφού δεν θα υπάρχει «το εργαστήριο» για την επεξεργασία, διαχωρισμό κλπ., των απορρίμματων πριν την υγειονομική ταφή τους. Ο κίνδυνος απ’ αυτή την παράλειψη είναι τριπλός, πρώτον ο ΧΥΤΑ δουλεύοντας ως ΧΑΔΑ να κλείσει ο κύκλος της ζωής του πολύ πριν την ώρα του, δεύτερον να τον κλείσει η Ε.Ε. και τρίτον (πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων) να αρχίσουν τα πρόστιμα πάλι από την Ε.Ε. που θα τα πληρώσουν, ποιοι άλλοι, εμείς.
Λέμε, λοιπόν, ότι ο κύριος Δήμαρχος ξεπέρασε τον εαυτό του, διότι με παλαιομοδίτικες κουτοπονηριές οδηγεί και την διαχείριση της ανακύκλωσης σε ναυάγιο. Έχει την μανία αυτός ο άνθρωπος να δημιουργεί ερείπια (βλέπε πόσα έργα που έχει ξεκινήσει παραμένουν χρόνια τώρα νεκρά).
Η ανακύκλωση σε άλλους τόπους, έχει γίνει επιστήμη, φέρνει χρήματα, παράγει ενέργεια, σε τελευταία ανάλυση παράγει πολιτισμό!! Εμείς αρχίζουμε σήμερα και πάλι με σκοπιμότητες. Ο κ. Δήμαρχος όφειλε να έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη που θα καταδείκνυε τον κατάλληλο φορέα διαχείρισης, τα κόστη και οφέλη κλπ. Ούτε αυτό το ελάχιστο δεν παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επέμενε κουραστικά, χωρίς πειστικά στοιχεία, ότι οι υπηρεσίες του είναι ανεπαρκείς για το συγκεκριμένο έργο και πρέπει να πάμε σε ιδιώτες.
Προσωπικά, δεν διαχωρίζω στην εργασία τους Έλληνες σε «ιδιώτες και δημόσιους» και δεν έχω αντίρρηση το έργο της ανακύκλωσης να εκτελείται από ιδιωτικό φορέα. Πλην όμως, η εργασία αυτή να γίνεται χωρίς επιβάρυνση στο πενιχρό πια εισόδημα των δημοτών και βεβαίως να υπάρχει, ως αποτέλεσμα κοινωνικό όφελος, να γίνεται η δουλειά δηλαδή.
Τι μας προτείνει ο κ. Λαμπρινούδης σήμερα μέσα από μισή σελίδα εισήγηση; Να σπάσει το έργο σε δυο συμβάσεις ανάθεσης (πάντα ιδιώτες), σε έναν που θα παίρνει έτοιμο το προς ανακύκλωση υλικό - χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μέταλλα και πλαστικό – ο οποίος θα το επεξεργάζεται κάπως και θα το πουλά και σε έναν δεύτερο, ο οποίος θα τα μαζεύει από τους ειδικούς κάδους για να τα πηγαίνει στον πρώτο.
Τι έχουμε με αυτό το σύστημα; Ο πρώτος κερδίζει χωρίς πολλά ζόρια και ο δεύτερος που θα αναλάβει την συλλογή του υλικού, για να μη ρισκάρει θα πληρώνεται από εμάς με 14.000 € το μήνα. Να ληφθεί υπόψη ότι δεν αποκλείεται τις δυο δουλειές να τις αναλάβει ένα πρόσωπο σε δυο ρόλους. Κόλπα, δηλαδή, για να γίνει από κάποιους η δουλειά χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο, παρά μόνο σίγουρο κέρδος.
Για αυτό το εξαιρετικά σοβαρό έργο, οι μόνες «μελέτες» που έχουμε στα χέρια μας, είναι από δυο ανθρώπους του δήμου, τον κ. Τσακό και τον κ. Μακριπλή. Οι οποίοι μας δίνουν μια εικόνα για το όλο θέμα, δηλαδή, κατά προσέγγιση τον προσδοκώμενο όγκο των υλικών ανακύκλωσης, αλλά και το οικονομικό μέγεθος του εγχειρήματος. Από αυτές τις προσεγγίσεις προκύπτει, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, είναι σε θέση να αναλάβει αυτό το έργο, πολύ περισσότερο όταν ενισχύεται με 14.00€ το μήνα για την πρόσληψη του επιπλέον προσωπικού που θα απαιτηθεί.
Ο κ. Δήμαρχος για άλλη μια φορά λειτουργεί ως Λουδοβίκος της πολιτικής, κλείνει τα αυτιά του στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις φωνές της λογικής και επιλέγει τον δρόμο της θολούρας. Ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν σηκώνει αυτός ο τόπος άλλα λάθη και χάσιμο χρόνου. Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να μας αφήσει πάλι μετά από λίγο διάστημα με ένα ακόμα πτώμα.
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
www.s-michailidis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου