Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η Καλαμωτή σίγουρα έχει μέλλον...................


 

Σήμερα η Καλαμωτή αποτελεί μια ανθρώπινη κοινωνία με 500 περίπου μόνιμους κατοίκους, χωρίς βασικές ελλείψεις και ιδιαίτερες ανάγκες, με την τρίτη ηλικία να πλειοψηφεί και με τό πρόβλημα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης να σκιάζει το μέλλον του ιστορικού αυτού χωριού.

Η ελληνική περιφέρεια έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Το κακό ξεκίνησε το 1970, με τη δεκαετία του 2000 να ολοκληρώνει την ερήμωση πολλών χωριών στην Ελλάδα.

Ποιοι έχουν όμως την ευθύνη για την ερήμωση των χωριών μας; Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει σε όσους κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι σήμερα. Η πατρίδα μας πέρασε τα δεινά δύο παγκόσμιων πολέμων και έναν εμφύλιο αλληλοσπαραγμό την τριετία 1946-1949.

Ενώ οι ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου χώρας ήταν μεγάλες,καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε κατά τρόπο ουσιαστικό για να προασπίσει τη ζωή και το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων στα χωριά.Απεναντίας καλλιεργήθηκε το κλίμα της αστυφιλίας και της μετανάστευσης που έκανε χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής στις πόλεις και στο εξωτερικό.

Τα αίτια που οδήγησαν την Καλαμωτή στην πληθυσμιακή αφαίμαξη που κάποτε έσφυζε από ζωή είναι πολλά. Θεωρώ ότι είναι περιττό να αναφερθώ σε αυτά, διότι όσοι ζήσατε ή κατάγεστε απ' αυτά τα άγια χώματα τα γνωρίζετε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον.
Αγαπητοί μου συγχωριανοί οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να καταπιαστώ για μία φορά ακόμη με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα, το οποίο μας αγγίζει και μας βασανίζει όλους εμάς, που είμαστε φορτισμένοι με αγάπη για τη γενέθλια γη των προγόνων μας, δεν είναι η ανάδειξη ευθυνών. Αλλά η πίστη μας, πως η Καλαμωτή έχει μέλλον, που πρέπει οπωσδήποτε να το πιστέψουν και οι πολιτικοί μας, οι οποίοι έχουν βαρύτατες ευθύνες όλοι, ανεξαρτήτου κόμματος, για την ερήμωση και την εγκατάλειψη των χωριών της Χίου. 
Δυστυχώς τα εγκατέλειψαν στη μοίρα τους, δεν έγινε κανένα αναπτυξιακό έργο, με συνέπεια να παραμένει η φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.  Δυστυχώς η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έδωσε επιδοτήσεις για την ενίσχυση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αναδείξουν την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.          
Είναι βέβαιο, ότι τα σχέδια ανάπτυξης που μας υποσχέθηκαν κατά καιρούς οι πολιτικοί μας, ήταν μόνο επί χάρτου.
Οι εκπρόσωποι τις πολιτείας που διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου σήμερα, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν και να σκύψουν ώστε και τώρα την ύστατη στιγμή, πάνω στα χρόνια καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της ακριτικής Χίου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ    ΡΕΠΟΡΤΑΖ




        








     

















                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου