Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Οδοιπορικό στα χωριά της Χίου, { Αυγώνυμα } με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Ξενάκη και Ιουλία Κώσταλου

 


Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα χωριά της Χίου, τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα βρέθηκαν στα Αυγώνυμα  σε ένα όμορφο προμεσαιωνικό καστροχώρι, της Χίου, όπου συναντήσαμε τον Νίκο Ξενάκη και την Ιουλία Κώσταλου, οι οποίοι στις επερχόμενες εκλογές κατεβαίνουν ως υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι  με τον Συνδυασμό Σύμπραξη Δημιουργίας με υποψήφιο Δήμαρχο Χίου τον Σταμάτη Κάρμαντζη και στη συνέχεια μας ξενάγησε στα αξιοθέατα του χωριού.

Τα Αυγώνυμα είναι μικρό χωριό της στην Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου Περιφερειακής Ενότητας Ομηρούπολις  στη Χίο, στο δυτικό της τμήμα, με πληθυσμό 10 κατοίκων (απογραφή 2021

Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 475 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (μεσοσταθμικό της τοπικής κοινότητας 460 μέτρα), σε οδική απόσταση 16 ή 17 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη της Χίου.

Γεωγραφία - Δημογραφία

Κοντινότεροι οικισμοί είναι ο Ανάβατος στα βόρεια (2,8 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή) και το Λιθί στα νότια. Από τη θάλασσα τα Αυγώνυμα απέχουν 2,3 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, αλλά 8 οδικώς (μεγάλη κατηφοριά) και ο βαθύτατος όρμος Ελίντα, που παραδοσιακά υπαγόταν στο χωριό, λίγο περισσότερο. Ανατολικά του χωριού βρίσκονται το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων και το σημαντικότερο μοναστήρι της Χίου, η Νέα Μονή (3,1 χιλιόμετρα σε ευθεία, αλλά πάνω από 8,5 οδικώς).

Τα Αυγώνυμα είναι ορεινό χωριό, με μικρή γεωργική παραγωγή και μελισσοκομία. Περιβάλλεται από πυκνό πευκοδάσος παρά τις πυρκαγιές του 2012.

Διοικητικά τα Αυγώνυμα υπάγονται στον Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Παλαιότερα, εντελώς αντίστοιχα, ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας.

Η εξέλιξη του πληθυσμού των Αυγωνύμων στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον παρακάτω πίνακα αλλά δεν είναι πραγματική αφού την ημέρα της απογραφής οι Αυγωνυμούσοι διανυκτερεύουν και απογράφονται στο χωριό.

Πληθυσμός των Αυγωνύμων
Έτος απογραφήςΚάτοικοι
1951178
1961144
197164
198121
1991110
200183
2011
2021
14
10

Τοπωνυμικά-ιστορικά

Η ετυμολόγηση του ονόματος είναι αβέβαιη, δύο όμως είναι οι πιθανότερες ερμηνείες. Η πρώτη από το ευώνυμα (πρβλ. τον αρχαίο δήμο Ευώνυμον ή «τα Ευωνύμεια» της Αττικής). Η δεύτερη, του Άμαντου, ο οποίος στηρίζεται στον τύπο Αυγωνύματα (τοποθεσία μεταξύ Αυγωνύμων και Ανάβατου), για να δώσει την ετυμολόγηση από τα ευώνητα, τα ευώνητα κτήματα, δηλαδή τα κτήματα που πωλούνται εύκολα, και συνεκδοχικώς τα φθηνά κτήματα. Ο Ζολώτας προτιμά μια τρίτη ετυμολόγηση, από το φυτό ευώνυμο (Euonymus) και τον πληθυντικό του κατά το χιακό ιδίωμα: «ευωνύματα». Οτιδήποτε εκ των ανωτέρω και αν αληθεύει, το βέβαιο είναι ότι η ονομασία δεν προέρχεται από το αβγό και επομένως γράφεται με «αυ» ακόμα και αν το αβγό πρέπει να γράφεται με «β». Οι κάτοικοι των Αυγωνύμων ονομάζονται Αυγωνυμούσοι στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.

Το χωριό είναι παλαιότατο, προμεσαιωνικό καστροχώρι, ενώ σύμφωνα με τοπικό θρύλο δημιουργήθηκε από τους εργάτες που έκτισαν τη μεγαλόπρεπη Νέα Μονή τον 11ο αιώνα μ.Χ. και μετά παρέμειναν στη Χίο. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα, για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Κατά την παράδοση, το χωριό καταστράφηκε κάποτε από πειρατές. Συνοικίες του χωριού είναι ο Πύργος, ο Παλιόπυργος, η Εξώπορτα, το Χοροστάσι, του Πουλιά και τα Βλαβάικα. Τοποθεσίες στην περιοχή του χωριού είναι οι Κεφάλες, ο Δαυλόμυτος, το Φαράγγι, η Λαγουγιά, το Καμπί, οι `Αχχουσες, η Χωρή, το Πρινάρι, το Ξεροκάμπι, η Πλάκα, ο Χαλάσωντας, το Στενοχώνι, το Ρο(δ)οφύλλι, οι Σέλλες, του Κασταμονίτη, οι Βολάκοι, η Κριθαρίστρα, τα Λείμματα, η Πανωκκλησιά και ο Λίβδος.

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Αυγωνύμων τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Παλαιοί χριστιανικοί ναοί-εξωκκλήσια στην περιοχή των Αυγωνύμων είναι η Παναγία και ο Άγιος Ισίδωρος στην τοποθεσία Αυγωνύματα).


ΙΟΥΛΙΑ ΚΩΣΤΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ    ΧΙΟΥ 

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΟ


Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να κατέβω υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Σταμάτης Κάρμαντζης είναι ότι θεωρώ πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να προσφέρει στον συνάνθρωπό του με όποιο τρόπο μπορεί.

Η κοινωνική μέριμνα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μου πάντα.
Αποφάσισα να στηρίξω την παράταξη "Σύμπραξη Δημιουργίας για την Νέα Χίο" γιατί δίνει φωνή και βήμα στους ανθρώπους σαν και εμένα, να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες, να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να κτίσουν ένα καινούργιο όραμα για το νησί μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου