Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Χίος: ζοφώδες τέλμα του Σταύρου Μιχαηλίδη





Η πρωτόγνωρη και ‘’φονική’’ δοκιμασία από τον κορωνοϊό δημιουργεί ‘’καμπή’’ στην ιστορική διαδρομή του πλανήτη. Διακεκριμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το τέρμα αυτής της πρωτοφανούς δοκιμασίας θα είναι η απαρχή σοβαρών μεταβολών γεωπολιτικής ισχύος, της οικονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής ζωής.
Αυτή η νέα (πολυπαραγοντική) εποχή ήδη μελετάται και σχεδιάζεται και σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συγχρονίσουμε τον βηματισμό μας μαζί τους,  πιστεύω ότι, θα δημιουργηθούν προοπτικές μιας άλλης μέρας και για την Ελλάδα. Προϋπόθεση; να  ‘’σκαπετήσουμε’’ δίχως αβαρίες τον κάβο στα εθνικά μας προβλήματα.
Κάθε τι παγιωμένο που γνωρίζαμε θα ‘’αμφισβητηθεί’’: μοντέλα εργασίας, υγειονομικοί κανόνες, ανθρώπινες σχέσεις, μετακινήσεις-μεταφορές, ενέργεια, παραγωγή κλπ και κυρίως η τουριστική βιομηχανία.
Όσον αφορά τα τοπικά μας:  σε ζοφώδες τέλμα παραμένει η οικονομική και πολιτική ζωή της Χίου η οποία δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ζωτικής αντίδρασης σε όσα καταλυτικά διαδραματίζονται.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Χίος επί χρόνια παίρνει λάθος ‘’αμαξοστοιχίες’’ στον προορισμό της ευημερίας της. Η ευθύνη σε μεγάλο βαθμό είναι συνολική. 
Σε αυτήν την καίρια στιγμή του Κόσμου, της Ευρώπης, της Χώρας μας, της γειτονιάς μας είναι επιτακτική ανάγκη να επαναχαράξουμε πορεία σύγκλισης με το ‘’κομβόι’’ που θα ξεκινήσει την αναζήτηση του ‘’νέου κόσμου’’.  Αυτό προϋποθέτει τρία πράγματα:
  • Να ομολογήσουμε θαρρετά την κακή μας κατάσταση
  • Να παραμερίσουμε το αλυσιτελές ατομικό μικροσυμφέρον
  • Να παραμερίσουμε αποφασιστικά τις γνωστές  πολιτικές ‘’συντεχνίες’’ που για δεκαετίες έχουν καθηλώσει τον τόπο 
Ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. 
Η στρατηγική που ακολουθεί χέρι-χέρι η πολιτική ηγεσία της Χίου ‘’πετά’’ έξω από κάθε προοπτική ένταξης στην νέα εποχή το νησί μας.
Η απόφασή τους η ζωή της Χίου να εξακολουθεί να περιστρέφεται και τα επόμενα χρόνια γύρω από μια ‘’ΒΙΑΛ’’ για να την παγιώσει ως προορισμό ‘’μεταναστευτικού τουρισμού’’ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το ιστορικό, ακριτικό νησί μας σε οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό, σε εξαφάνιση.
Ανατροπή στην συμπεριφορά μας, ανάστημα στην καταστροφή του τόπου.
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου