Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50 και 60 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

 



Στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου σε όλα τα σχολεία λειτούργησαν μαθητικά συσσίτια μέχρι το 1968 που  καταργήθηκε οριστικά η σχετική διάταξη, από την τότε κυβέρνηση της επταετίας.

Το συσσίτιο στο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμωτής προσφερόταν όλες τις  μέρες της εβδομάδος, πλην της Κυριακής.Το συσσίτιο ετοιμαζόταν σε ειδικό χώρο - μαγειρείο που είχε κατάλληλο εξοπλισμό - κατσαρόλες, μεγάλο καζάνι -κλπ.Αυτό βρισκόταν στον προαύλιο χώρο -βόρεια του Σχολείου.

Σερβιριζόταν  στο υπόγειο του Σχολείου όπου είχαν τοποθετηθεί σε παράλληλη διάταξη τραπέζια και πάγκοι για καθίσματα.Βέβαια το συσσίτιο δεν ξεκινούσε χωρίς την καθιερωμένη προσευχή. Επίβλεψη ασκούσαν στην όλη διαδικασία οι δάσκαλοι - δασκάλες και φυσικά ο Διευθυντής του Σχολείου. Χρέη μαγείρισσας - σερβιτόρας κάποια χρόνια εκτελούσε η Μαρία Τζιώτη. Το συσσίτιο για τα παιδιά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά  ένα κύπελλο γάλα,ένα μικρό κομμάτι κίτρινο τυρί και ένα κομμάτι άσπρο κίτρινο βούτυρο.

Για τους νεώτερους όλα αυτά ίσως να μην έχουν σημασία.για τους μεγαλύτερους  όμως ξυπνούν μνήμες παλιών δύσκολων και ωραίων  χρόνων της σχολικής τους ζωής.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου