Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Οι νέες τεχνολογίες στη ζωή μας, του Αιμιλιανού Ευαγγελινού





Η αυτονόητη και ευρέως πια διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου καθώς και η πληθώρα των εφαρμογών του, έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι παρούσα στην καθημερινότητα των πολιτών καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων. Πρόκειται μάλιστα για μια διαδικασία επικοινωνίας που καθιστά το κοινό της, δραστήριο παράγοντα που δεν περιορίζεται πια –όπως παλιά- σε παθητικό δέκτη μηνυμάτων και πληροφοριών, αλλά σε δραστήριο πομπό περιεχομένων που αποτελούν δικά του δημιουργήματα. 
Τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες) ασκούν μέχρι σήμερα τη δική τους «γοητεία» στο πλαίσιο μιας νοσταλγικής προσέγγισης της επικαιρότητας ή της ζωής. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχουν αλλάξει οι συνήθειες και η κουλτούρα των ανθρώπων. Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν, καλύπτουν κενά, συμπληρώνουν, προσφέρουν το «νέο» στοιχείο που δεν υπήρχε στα παραδοσιακά μέσα. 
Η νέα αυτή πραγματικότητα όμως, απαιτεί υγιή και προσεκτική προσέγγιση. Οι κανόνες του παιχνιδιού, ας μας επιτραπεί η έκφραση,  είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται από όλους, να ενημερώνονται όλοι σχετικά με αυτούς και να απομονώνονται τα αρνητικά στοιχεία. Γιατί; Διότι ο τελικός αποδέκτης δεν παύει να είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία. Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμός των καθολικά αποδεκτών αρχών και αξιών με ταυτόχρονη απομόνωση όσων δεν σέβονται τα παραπάνω. 
Δεν αρκεί να είναι εξοικειωμένος κάποιος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Πρέπει να διασφαλίζεται και η προσωπική του ελευθερία, τα δικαιώματά του από κινδύνους αλλά και από τη δική του άγνοια ή από την απερίσκεπτη έκθεση προσωπικών του δεδομένων (στοιχείων, φωτογραφιών, πληροφοριών) σε κοινή θέα ή χρήση. Δεν είναι ηθικά πλασμένος ο κόσμος μας και δυστυχώς έχουν ενσκήψει νέες μορφές απάτης και το ηλεκτρονικό έγκλημα προκάλεσε την αναγκαιότητα της σύστασης ειδικής υπηρεσίας για τη δίωξη του! 
Το διαδίκτυο είναι ο παράδεισος πρωτόγνωρης ελεύθερης έκφρασης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων, χρήσης υλικού για τη μόρφωση ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες. Το διαδίκτυο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του κάθε ανθρώπου. Πρέπει όμως, να αντιμετωπίζεται με αίσθηση ευθύνης, κριτική σκέψη και λογική. Κυρίως τα παιδιά μας, θα πρέπει να καθοδηγούνται με σωστό τρόπο στη χρήση του από το σχολείο και τους γονείς, ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στους ποικίλους κινδύνους. 

Δεν τα ξέρουμε όλα κι ας είμαστε εξοικειωμένοι ή έμπειροι χρήστες του διαδικτύου. Τα μέσα των νέων Τεχνολογιών δημιουργήθηκαν για να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ας μην γίνει ο άνθρωπος υποχείριο των ψηφιακών μέσων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου