Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ανάπτυξη της Χίου με μοντέλο Δημοκρατικού προγραμματισμού υπόσχεται ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης.



Την πρόθεσή του να διεκδικήσει με αξιώσεις την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  έχει καταθέσει ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει επισκέψεις , συζητήσεις και επαφές με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε μία από τις πρόσφατες  εξορμήσεις του στην Χίο , έδωσε την πιο κάτω συνέντευξη στον Ηλία Φύλλα για τα Χιακά Νέα.
 -Κύριε Μουτζούρη, η χρονική συγκυρία, μετά από ένα οκταετές μνημόνιο, βρίσκει την χώρα μας, σε μία δεινή οικονομική θέση. Η κρίση έχει κάμψει το φρόνημα των  κατοίκων των ακριτικών νησιών μας. Τι διαπιστώνετε εσείς απο την ανταλλαγή απόψεών σας με τον κόσμο;
 Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει  και τους κατοίκους του Βορειανατολικού Αιγαίου, που σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, και  την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής , τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα. Έχουν συρρικνωθεί τα εισοδήματα, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση  με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, δεν υπάρχουν προοπτικές για τους νέους, τα χωριά έχουν ερημώσει, παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στα έργα υποδομών.
 Επειδή είπατε σχετικά με τα έργα υποδομών, και έχετε και την τεχνοκρατική αντίληψη, τα θεωρείτε πανάκεια για τα νησιά μας;
 Τα μεγάλα έργα έχουν στόχο να βελτιώνουν τις υποδομές και να διευκολύνουν τον σκοπό για τον οποίο έγιναν. Πιστεύω ότι μαζί με τις χρηματοδοτήσεις- τις όποιες χρηματοδοτήσεις- πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός, ιεράρχηση προτεραιοτήτων  και ακολουθία και σύνδεση με τα υπόλοιπα έργα Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι και το λιμάνι των Μεστών. Θα ξεκινήσει ένα νέο δρομολόγιο εντός που θα συνδέει τα Μεστά με την Αττική εντός των προσεχών ημερών αλλά δεν έχει προβλεφθεί η μετάβαση των επιβατών στην πόλη της Χίου. Αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα τόσο έλλειψης  προγραμματισμού, όσο και πιθανών ελλείψεων άλλων υποδομών.
 -Εσείς από τις  επισκέψεις σας τι  συμπεράσματα έχετε αποκομίσει ;Τι νομίζετε ότι χρειάζεται η Χίος  και τι θα εντάξετε στις προγραμματικές σας δηλώσεις;
 Η επαφή μου με τους φορείς και τον απλό κόσμο, είναι εποικοδομητική από την άποψη ότι ακούω όλες τις απόψεις , οι οποίες  στην πλειοψηφία τους είναι συγκλίνουσες, και θα ενταχθούν στις προγραμματικές θέσεις του περιφερειακού συνδυασμού μου. Ειδικά η Χίος η οποία έχει αδικηθεί κατάφωρα στην κατανομή των κονδυλίων,- το έχω πει πολλές φορές αυτό δημόσια- θα πρέπει επιτέλους να αποκομίσει  επιπλέον και αντισταθμιστικά οφέλη. Από πλευράς μου δεσμεύομαι και για αυτό, καθώς και ότι έργα θα γίνουν από εδώ και πέρα θα έχουν την σφραγίδα του σωστού προγραμματισμού , με χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης, όπως αρμόζει στις σύγχρονες κοινωνίες.Οι χρονικές καθυστερήσεις θα μηδενιστούν . Δεν υπάρχουν περιθώρια για  να χάνουμε ούτε λεπτό.
 Η Χίος περιμένει την επέκταση του αεροδρομίου , την κατασκευή νέου σύγχρονου λιμανιού , έχει το γνωστό θέμα της ύδρευσης με το φράγμα της Κόρης το Γεφύρι, πως θα τα χειριστείτε αυτά;
 Έχω ενημερωθεί πολύ καλά για όλα τα θέματα της Χίου , και θα φροντίσω άμεσα για την επίλυσή τους, όταν αξιωθώ να εκλεγώ στην θέση του Περιφερειάρχη.  Η πρόθεσή μου είναι να καθίσω στο τραπέζι και να μιλήσω με όλες τις παρατάξεις όλους τους φορείς. Να εφαρμοστεί δηλαδή μια συλλογική δημοκρατική διαδικασία, και όχι η “ενός ανδρός αρχή ( η «γυναικός αρχή»).Θα διοικήσω ως «πρώτος μεταξύ ίσων» .
Στους στόχους μας είναι  και η συνεργασία με το πανεπιστήμιο γιατί το πανεπιστήμιο έχει πολλές δυνατότητες να προσφέρει ακόμα περισσότερα και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην τοπική κοινωνία .Θα δοθεί έμφαση στην εξεύρεση πόρων και προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση  ώστε η περιφέρεια βορείου Αιγαίου να φύγει από τις τελευταίες θέσεις απορρόφησης χρημάτων στην οποία βρίσκεται τώρα.
 Εκτός από τα προαναφερθέντα έργα που αλλού εστιάζεται ό προγραμματισμός σας για την Χίο;
 Η Χίος έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, έχει την μαστίχα και την ναυτική παράδοση. Μονόδρομος θα είναι η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό. Η ανάπτυξη  πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους. Η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, είναι βασική αρχή για τον συνδυασμό μας Θα στηρίξουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, θα δώσουμε πνοή στα ερημωμένα χωριά με κίνητρα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να συνδέσουμε και τον αγροτοδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό. Θα παλέψουμε να παραμείνει η Χίος , όπως και τα υπόλοιπα νησιά στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Η σύνδεση των νησιών μεταξύ τους  και η δρομολόγηση περισσότερων πλοίων,  συμβάλει στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό όπλο για την Χίο που πρέπει και αυτό να αξιοποιηθεί. Η υγεία και η παιδεία είναι πρωταρχικά θέματα  για εμάς Όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται  με συνεργασία και συμμετοχή φορέων.
 Για  το μεταναστευτικό  που έχει πλήξει τον τουρισμό μας, τι σκοπεύετε να πράξετε;
 Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό , και εχει απόλυτη προτεραιότητα για μας γιατί έχει πλήξει όχι μονον τον τουρισμό (άρα και την οικονομία )των νησιών μας αλλά και γιατί ,όπως έχουμε διαπιστώσει,εκτός των άλλων  αποτελεί  και μια σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων
 Τι άλλο θέλετε να προσθέσετε για την Χίο; Τι θέλετε να πείτε στους Χιώτες
 Να τους διαβεβαιώσω ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να πάρει την θέση που άξια της αναλογεί. Ξεκινώντας από την κατανομή χρηματοδοτήσεων και την αποκατάσταση της αδικίας που σας ανέφερα προηγουμένως  , μέχρι τους ταχύτερους ρυθμούς στην διεκπεραίωση όλων των έργων που λιμνάζουν. Και βέβαια με ένα στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και της Χίου και των Ψαρών και των Οινουσσών.
Στόχος μου δεν είναι μια ακόμα θέση διοίκησης αλλά,  το «παραδοτέο» που αποκόμισα από την πολυετή εμπειρία μου ως ακαδημαϊκός αλλά και ως τεχνοκράτης  ,να δώσει νέα πνοή στον τόπο μου,  το Βόρειο  Αιγαίο , που δοκιμάζεται αδίκως τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου