Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μουσείο Μαστίχας Χίου. Άλλος ένας Τίτλος.. τιμής για τη μαστίχα και τη Χίο, του Κων/νου Παπαδόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου




Tην 11η Ιουνίου 2016, στην καρδιά των Μαστιχοχωρίων, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 8ο κατά σειρά θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Η υψηλή παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας, προσέδωσε στο έργο το ανάλογο κύρος, τονίζοντας την οικονομική και πολιτιστική αξία της καλλιέργειας και του ίδιου του προϊόντος.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, Όπως αναφέρει το Π.Ι.Ο.Π, «σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου». «Αποτυπώνει την εξέλιξη των πρακτικών παραγωγής, διαχείρισης και διάθεσης, αναδεικνύοντας τις ποικίλες χρήσεις της».  
Η καλλιέργεια του μαστιχοφόρου σκίνου, αποκλειστικά στη νότια Χίο, συνιστά μία μοναδική παγκοσμίως παραδοσιακή καλλιέργεια, που μεταβιβάζεται προφορικά και εμπειρικά από γενιά σε γενιά, οικοδομώντας στο πέρασμα των αιώνων, το οικονομικό, και κοινωνικό περιβάλλον των  Μαστιχοχωρίων. Στο διάβα αυτής της ιστορικής διαδρομής, έγιναν προσπάθειες  για την συστηματική οργάνωση της καλλιέργειας, της διαχείρισης και εμπορίας της μαστίχας. Σημαντικοί σταθμοί αυτής της προσπάθειας, θα μπορούσε να θεωρηθούν οι παρακάτω:
1347μ.Χ. (Γενουατική περίοδος 1346-1566)
Ιδρύεται στη Χίο η ναυτιλιακή και οικονομική, μονοπωλιακή εταιρεία «ΜΑΟΝΑ». Σκοπός της, η είσπραξη των φόρων, η αποκλειστική διαχείριση και η εμπορία της μαστίχας
1938 μ.Χ. Νόμος 1390/1938. Ιδρύονται οι 20 Συνεταιρισμοί Μαστιχοπαραγωγών, μέλη των οποίων ήταν υποχρεωτικά όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο συστήθηκε και η Ένωση των 20 Συνεταιρισμών με την επωνυμία «Ένωσις Μαστιχοπαραγωγών Χίου» (Ε.Μ.Χ). ως Αναγκαστικός Συνεταιρισμός. Με θεμέλιο λίθο την αναγκαστικότητα η ΕΜΧ, οικοδόμησε την νεότερη ιστορία της, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος. Το 1950 παράγεται μαστιχέλαιο με απόσταξη. Το 1957 ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο τσίχλας. Το 1985  το σύγχρονο εργοστάσιο τσίχλας. Με προίκα τα παραπάνω, η Ε.Μ.Χ. έγινε ένας ισχυρός οικονομικός οργανισμός που πρωταγωνιστεί στην οικονομική ζωή του νησιού. Έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη νεότερη ιστορία της μαστίχας. Σημαντικά  κεφάλαια αυτής της ιστορίας αποτελούν  οι ποιοτικές διακρίσεις, τίτλοι...τιμής θα λέγαμε, που απέσπασε η μαστίχα για τη διατροφική της αξία και τη μοναδικότητα της παραγωγικής διαδικασίας.
           Πρώτος τίτλος: Το 1997 η μαστίχα, η τσίχλα ΕΛΜΑ, και το μαστιχέλαιο χαρακτηρίζονται ως Π.Ο.Π. προϊόντα.
           Δεύτερος τίτλος: Το 2014 η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφεται ως πολιτισμικό αγαθό, στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.».
           Τρίτος τίτλος:  Το 2015 η Μαστίχα Χίου, αναγνωρίζεται, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο φυτικής προέλευσης, για στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές του δέρματος.  
Ακολουθούν και άλλες διακρίσεις στους τομείς της εμπορίας, τυποποίησης και διαχείρισης
           Και τέλος, ένας ακόμα τίτλος: 11η Ιουνίου 2016, Μουσείο μαστίχας.
Το Μουσείο μαστίχας έρχεται να καταγράψει, την ιστορική διαδρομή και τις πρακτικές της μαστιχοκαλλιέργειας, αναδεικνύοντας παράλληλα και την άρρηκτη σχέση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η αειφόρος αυτή σχέση δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί φυσικό πλούτο, ανθρώπινες σχέσεις και αξίες, πολιτισμό.
Η λειτουργία του μουσείου, προσθέτει αξία στο προϊόν, ενισχύει το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού και παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο τεχνολογικός του εξοπλισμός με τα σύγχρονα μέσα προβολής και παρουσίασης, η μουσειακή του δομή και ο φυσικός περιβάλλον χώρος, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας των μουσείων. Η διαδραστική και βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων, με την εκπόνηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ορίζουν αυτή την αντίληψη.  Όλοι οι σταθμοί της μακραίωνης ιστορίας της μαστίχας, καθώς και οι σπουδαίες ποιοτικές της διακρίσεις, θα πρέπει να αποτελέσουν δομικά στοιχεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου.
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα του δώσει τη δυνατότητα, να αναδείξει την αναγκαιότητα της αειφόρου ανάπτυξης και να συμβάλλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, μικρών και μεγάλων επισκεπτών.
Σήμερα η Μαστίχα ταξιδεύει ανά τον κόσμο, μεταφέροντας άρωμα, γεύσεις και  εικόνες, από Χίο και Ελλάδα. Ας φροντίσουμε να είναι καλοτάξιδη, ικανή να  κατακτήσει νέες  αγορές και νέους τίτλους…




                                                                  
                                                      
                                                                
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου