Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Απασφαλίσατε......του Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη Υποναύαρχου (ε.α.) Λ.Σ.




Φαίνεται ότι είναι δομικό στοιχείο της κατασκευής μας η ανοχή και η μακάρια αντιμετώπιση ακόμα και των καταστροφών και η αδράνεια σε αυτές που οφθαλμοφανώς έρχονται.
Μόλις τέσσερα χρόνια από την καταστροφή των 140.000 στρεμμάτων οι παραλείψεις και η ανοχή μας κατάφεραν να προσθέσουν άλλα τριάντα χιλιάδες μαύρης γης και χιλιάδες κατοίκους της Νότιας Χίου στην απελπισία.
Καμένα σχινοτόπια, αυτοκίνητα, μηχανήματα, βιος φτιαγμένο με ιδρώτα και όχι με λόγια παραδομένα στην φωτιά. Το λεγόμενο κράτος αντέδρασε και έστειλε τον Υπουργό με ένα τσουβάλι υπνωτικά να κοιμίσει και πάλι τους «χωριάτες!!!».
Η καταστροφή που έπληξε δραματικά για άλλη μια φορά την Νότια Χίο αγγίζει και πλήττει όλους μας συναισθηματικά, ψυχολογικά, αισθητικά και οπωσδήποτε οικονομικά.
Αμέσως μετά τις φωτιές του 2012 το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο στην Χίο προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την συντομότερη αποκατάσταση των ζημιών.
Ήρθαν και μίλησαν στο Συνέδριο οι μεγαλύτεροι και πιο ειδικοί επιστήμονες του κόσμου.
Συστήθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιστημονικού κύρους υπό τον Ακαδημαϊκό και Νομπελίστα Χρήστο Ζερεφό για την επεξεργασία και αποτίμηση των καταστροφών, μελέτη των επιπτώσεων και σύνταξη εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πληγείσας και ευρύτερης περιοχής.
Η εν λόγω επιτροπή σε ελάχιστο χρόνο υπέβαλε πολυσέλιδο πόρισμα και προτάσεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και συμπεριελήφθη στα πρακτικά που εκδόθηκαν σε πολυτελή τόμο και διανεμήθηκαν σε εκατοντάδες αντίτυπα.
Πέραν τούτων, στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου συζητήθηκε το θέμα των πυρκαγιών του 2012 όπου αποκαλύφθηκαν εγκληματικές παραλείψεις για την πυροπροστασία εκ μέρους των εμπλεκόμενων προσώπων και φορέων.
Εγείρονται, λοιπόν, ερωτήματα και επιβάλλεται η δημόσια τοποθέτηση των αρμόδιων φορέων του νησιού:
  • Πώς αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του Συνεδρίου
  • Η δικογραφία που συντάχθηκε από την Π.Υ. για τις φωτιές του 2012 τι τύχη είχε
  • Συντάχθηκε πόρισμα για τον καταλογισμό ευθυνών της καταστροφής του 2012 και σε ποιους καταλογίζονται ευθύνες
  • Τι προληπτικά μέτρα ελήφθησαν για την αποφυγή επανάληψης τέτοιας καταστροφής (που τελικά δεν αποφεύχθηκε)
  • Για την περίοδο που διανύουμε η Π.Υ. τι πρότεινε και τι αποφάσεις πήρε το αρμόδιο συντονιστικό όργανο.


Εκτός των δικών μας έμμεσων εγκληματικών συμπεριφορών στην απαξίωση και καταστροφή του τόπου, έχουμε και τις επιδράσεις που προκαλεί η επιπόλαια άσκηση πολιτικής της νομοθετικής εξουσίας.
Η ψήφιση, για παράδειγμα, της πρόσφατης διάταξης για το κουτσούρεμα της σύνταξης προσώπων που ασχολούνται με την γεωργία έχει ως αποτέλεσμα στην Χίο από την μια την παραμέληση των σχίνων από την άλλη την διακίνηση μαστίχας στην «μαύρη» αγορά με συνέπειες μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα επικίνδυνες για την επιβίωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών (και μακροπρόθεσμα των ίδιων των παραγωγών) αν συνδυαστεί και με την κατάργηση της «αναγκαστικότητας».
Από κοντά και το απαράδεκτα «σφικτό» και αντιπαραγωγικό πολεοδομικό, γεωργικό, κτηνοτροφικό και δασικό νομικό πλαίσιο συντείνουν στον οικονομικό και περιβαλλοντικό μαρασμό του τόπου μας.
Η Χίος μεταπολεμικά δεν έχει ξαναζήσει τέτοια υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Ο τόπος βυθίζεται ταχύτατα και οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως εμάς. Με επίγνωση λέω ότι πολλά και σημαντικά για την επιβίωση και πρόοδο της Χίου θα είχαν ρυθμιστεί αν δείχναμε ότι είμαστε έτοιμοι να απασφαλίσουμε!!!!!

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.
  

    
            
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου