Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Έφυγε ο Μιχαήλ Μαϊστρος του Γεωργίου.



 ΄Εφυγε σε ηλικία 68 χρόνων Ο Μιχάλης Μαϊστρος του Γεωργίου.Η κηδεία του έγινε σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγία Παρασκευής στην Καλαμωτή και την παρακολούθησαν πολλοί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας από την πόλη της Χίου, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, από τα γύρω χωριά, που προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του.
Ο θάνατος του πλήγωσε όλους όσοι τον γνώριζαν, όλους όσοι τον αγαπούσαν. Ήταν καλόκαρδος και αγαπητός με αισθήματα αγνά και πηγαία. 

Ο Μιχάλης από τα 14 χρόνια του μαζί με τον πατέρα του γύριζαν όλα τα χωριά της Νότιας Χίου και φωτογράφιζαν διάφορα θέματα όπως, Παρελάσεις, αγιασμούς, εγκαίνια σχολείων, αλλά και γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, πανηγύρια, αναμνηστικές φωτογραφίες και στιγμιότυπα απο το μάζεμα της μαστίχας, τις εκδρομές, τις παρέες κ.λ.π. ήταν τα θέματά του.
Ο Μιχάλης ο τελευταίος φωτογράφος του χωριού μας,δεν είχε επίγνωση της τεράστιας  πολιτιστικής κληρονομιάς που του άφησε ο πατέρας του και συνέχισε να δημιουργεί ο ίδιος .Η διάσωση του φωτογραφικού υλικού και το αίτημα να τους αποδοθεί ο σεβασμός και η θέση  που τους αρμόζει είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας.

 Οι ανθρωποί σαν αυτούς μη έχοντας άλλου είδους μέτρα σύγκρισης και κριτήρια αρκούνταν να κάνουν σωστά τη δουλεία τους στο ρόλο και στο χώρο που βρέθηκαν. Του έφτανε που οι συντοπίτες του αγαπούσαν τις φωτογραφίες τους, τις έκαναν κάδρα και τις έβαζαν στα σπίτια τους και που εκείνοι μεσ’απ’αυτές κατάφεραν να ξεφύγουν απ’την ανωνυμία των προδιαγραφών τους και να γράψουν,με μία έννοια,ιστορία. 
Ο Μιχάλης κατάφερε με τ’όνομα του και οι φωτογραφίες του με τη σφραγίδα «Φώτο Μαΐστρος», να δεσπόζουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Καλαμωτής και των Νοτιοχώρων και θα επιβεβαιώνει ότι ο Μιχάλης Μαΐστρος που πήρε την σκυτάλη της φωτογραφίας από τον πατέρα του, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν επαγγελματία. ¨Ηταν, χωρίς να το ξέρει ίσως, ένας καλλιτέχνης, που θα μας φέρνει θύμισες και μνήμες από χρόνια τρυφερά, και πρόσωπα και γεγονότα αγαπημένα.Από μια Καλαμωτή που γνώρισε μεγαλεία και δόξες και που γαλούχησε επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, που σήμερα κατέχουν αξιόλογες θέσεις σε ολόκληρη τη Χίο, αλλά και το Πανελλήνιο!

Στην σύζυγο του,στις κόρες του και στις οικογένειες των, στα ανήψια και στους συγγενείς εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και αναπαυμένη η ψυχή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου