Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Συνδιάσκεψη στην Χίο για τον Πολιτισμό, με την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Φωτεινή Θαλασσινού




Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, στην αίθουσα "Μιχ. Βουρνούς" της Περιφερειακής  Ενότητας Χίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνδιάσκεψη, για τον σχεδιασμό και το πλάνο για τον Πολιτισμό, από την Περιφέρεια Βορείου Αγαίου.
Τήν συνδιάσκεψη συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου κα. Φωτεινή Θαλ. Θαλασσινού, με παρουσία σχεδόν όλων των Πολιτιστικών Σωματείων της Χίου, τα οποία κατέθεσαν έγγραφες προτάσεις και ειδικότερες δράσεις για τον Πολιτισμό.
Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν,ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Παπαδόπουλος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παύλος Καλογεράκης και ο Κώστας Βεργίνας.

                                            .......................................................
«Να αναπτύξουμε περιφερειακή συνείδηση, να επιμηκύνουμε την πολιτιστική και κατ’ επέκταση την τουριστική περίοδο, να αναδείξουμε συλλογικά και προγραμματισμένα τον πλούσιο πολιτισμό της περιφέρειάς μας», είναι μερικές μόνο από τις επισημάνσεις της κ.Φωτεινής Θαλασσινού, θεματικής αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, εκ Σάμου, η οποία είχε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής μια πρώτη επαφή με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Χίου.
Μια συνάντηση γνωριμίας, που όσον αφορά τη συμμετοχή ήταν ανάλογη της κακής ενημέρωσης
και διοργάνωσης, κάτι βέβαια που δε βαρύνει την κ. Θαλασσινού. Όταν η ίδια ζήτησε από τις υπηρε-
σίες των περιφερειακών ενοτήτων του Β. Αιγαίου τον κατάλογο των πολιτιστικών σωματείων κάθε
νησιού, έλαβε καταστάσεις ελλιπείς και λανθασμένες.
Για παράδειγμα, όσον αφορά τη Χίο, έλαβε μία λίστα με 35 περίπου πολιτιστικά σωματεία του νησιού, όταν στο νησί δραστηριοποιούνται πολλές δεκάδες, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 είχαν ανε-
νεργές τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Δε βρέθηκε με άλλα λόγια ένας χριστιανός, από το
διοικητικό προσωπικό, που να κατευθύνει την αναζητούντα αντιπεριφερειάρχη προς το Τμήμα
Τουρισμού της Περιφέρειας στη Χίο, το οποίο διαθέτει ενήμερο κατάλογο όλων των πολιτιστικών συλλόγων;

Άξονες προτεραιότητας

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνάντηση είχε σκοπό την κατάθεση προτάσεων από τα πολιτιστικά σωματεία της Χίου, όσον αφορά τις προτεινόμενες δράσεις τους. Στόχος της κ.Θαλασσινού είναι να δημιουργηθεί το υλικό (που η ίδια δεν παρέλαβε ποτέ), τα αρχεία και τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν το πολιτιστικό στίγμα σε όλη την Περιφέρεια. Δράσεις που ήδη υλοποιούνται να αξιολογηθούν και με εξειδίκευση των στόχων σε ετήσια βάση να καταστούν θεσμός.
Επιπρόσθετα και άλλες δράσεις, νέες αυτή τη φορά, που θα προταθούν από τα πολιτιστικά σωματεία των νησιών.Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνεργασία Περιφέρειας, λοιπών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, με βάση την παράδοση, που όμως δε θα πρέπει να είναι στατική αλλά εξελίξιμη στην υπηρεσία του πολιτισμού: «την πλούσια πολιτιστική παράδοση όλων των νησιών
οφείλουμε να την συνδυάσουμε και να την αναπτύξουμε, γιατί εμείς την παραλάβαμε από τους
παλαιότερους, αλλά δεν αρκεί να την αναπαράγουμε μόνο. τι θα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά
μας;» διερωτήθηκε η Θαλασσινού.
Συνεργασία από κοινού, θεματικές πολιτισμού που θα αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ή έστω να συνδυαστούν, προγραμματισμός και εξωστρέφεια, αποτελούν τους άξονες στους οποίους ευελπιστεί να δραστηριοποιηθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάπτυξη.
Ανάπτυξη που θα κινείται στο τρίπτυχο «εκπαίδευση-πολιτισμός-επιχειρηματικότητα», με στόχο την παραγωγή προϊόντος (πολιτιστικού), προς εξαγωγή εκτός των «τειχών» των νησιών μας.
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ξεκαθάρισε εξαρχής ότι οι προς διάθεση πόροι είναι από ελά-
χιστοι έως και μηδενικοί και ως εκ τούτου απαιτείται ο ορθολογισμός των επιλογών όσο ποτέ
άλλοτε.Δεσμεύτηκε για μία δεύτερη και πιο συγκροτημένη συνάντηση τον προσεχή Ιανουάριο όταν θα έχουν μελετηθεί οι προτάσεις που κατατέθηκαν, όσο και αυτές που θα κατατεθούν από άλλα σω-
ματεία, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη γνώση.
Τέλος ζήτησε, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.samos-dialogos.gr, να κατατεσεις, όπως και να συντελεστεί ή καταγραφεί, πάντα μέσω της ιστοσελίδας, το σύνολο των πολιτιστικών φορέων των νησιών μας.Π.π.

                                          ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ





ψψ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου