Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κλείνουν τα Αστυνομικά τμήματα Καλαμωτής - Καρδαμύλων - Βολισσού.

Το αίσθημα αποδεκατισμού και ανασφάλειας που νοιώθουν ήδη οι κάτοικοι των χωριών αναμένεται να εκτινάξει η διάθεση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως να αναδιαρθρώσει τον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκροτώντας ένα αστυνομικό τμήμα ανά δήμο, εκτός των μεγάλων Δήμων. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αστυνομικά τμήματα Καλαμωτής, Καρδαμύλων και Βολισσού ενσωματώνουν τη λειτουργία τους στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου.
Διπλό πρόβλημα
Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία των τριών αστυνομικών τμημάτων ήταν ήδη υποβαθμισμένη και είχαν αποκτήσει τη μορφή …υποπρακτορείων του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, αφού σχεδόν όλες οι σοβαρές τους υποθέσεις παραπέμπονταν στις υπηρεσίες του κεντρικού Αστυνομικού Τμήματος. Άλλωστε και η δύναμη τους παραμένει έντονα υποστελεχωμένη, ιδιαίτερα για τα τμήματα Καρδαμύλων και Βολισσού.
Τυχόν ενσωμάτωση, που έχει ως στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κυρίως από την ενοικίαση ακινήτων, αφήνει όμως δυο σημαντικά κενά. Επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας στα όλο και πιο έρημα χωριά της περιφέρειας του νησιού μας, καθώς δύσκολα πιστεύει κανείς ότι η φυσική αστυνομική παρουσία θα αντικατασταθεί από εποχούμενες περιπολίες, ενώ αποδεκατίζει κι άλλο πληθυσμιακά την ύπαιθρο.
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτά έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι τους. Τυχόν μετακίνηση τους από την Καλαμωτή, τα Καρδάμυλα και τη Βολισσό αυξάνει δραματικά το κόστος μεταφοράς τους στην Υπηρεσία και πιθανά κάνει υποχρεωτική τη μετεγκατάσταση όλης της οικογένειας στην πόλη της Χίου.
Σύντομη εξέλιξη
Οι πληροφορίες αναφέρουν ως πολύ πιθανή τη λήψη της απόφασης από την ηγεσία του Υπουργείου ίσως και πριν το τέλος του έτους. Το επιχείρημα της υποστελέχωσης των κεντρικών αστυνομικών τμημάτων φαίνεται επι κρατέστερο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέχρι στιγμής ούτε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυ νομικών Υπαλλήλων δείχνει διάθεση να κορυφώσει την αντίδραση της σε μια τέτοια εξέλιξη.
Τα δυο ζητήματα, ανασφάλειας και πληθυσμιακής αιμορραγίας της περιφέρειας, παραμένουν όμως αναπάντητα και δεν θα λυθούν από πιθανές ανακοινώσεις διαφωνίας φορέων των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου