Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με επίταξη των πληρωμάτων.

Δηλώσεις Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη


Κ. Μουσουρούλης: Όπως γνωρίζετε, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε σήμερα με οριακή πλειοψηφία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως την Παρασκευή, γεγονός που θα απέκοπτε τα νησιά για πάνω από μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, έντιμα και καλόπιστα, προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό, πολυήμερο διάλογο και δώσαμε σαφέστατες απαντήσεις, αλλά και συγκεκριμένες λύσεις. Όπως για παράδειγμα η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη της διαπραγμάτευσης με σκοπό την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ναυτικής εργασίας. Όπως η χρηματοδότηση, η εξόφληση των οφειλών, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τις εταιρείες. Όπως η διατήρηση με νομοθετική ρύθμιση της αυτοτέλειας του Οίκου του Ναύτου και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό κατάστημα και στα παραρτήματά του. Όπως η διατήρηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της απασχόλησης - και άλλα πολλά. Όπως φαίνεται από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία ήταν οριακή, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν επιτρέπουν, δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο για να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που δώσαμε, τις επιστολές που ανταλλάξαμε και όλο το ιστορικό. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες λόγω της έλλειψης που ήδη γίνεται αισθητή εφοδιασμού των νησιών, εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων, ο οποίος και με εξουσιοδότησε να προβούμε στην επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων. Άμεσα οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές θα επιδώσουν τα φύλλα επίταξης και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της ομαλότητας της συγκοινωνίας.

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει από σήμερα ή από αύριο το πρωί;

Κ. Μουσουρούλης: Η απόφαση που μόλις αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αφορά έναρξη από αύριο 06:00 το πρωί, ωστόσο εφόσον πληρώματα και εταιρείες λάβουν τα φύλλα επίταξης και συμφωνήσουν μπορούν τα πλοία να αναχωρήσουν άμεσα.

Δημοσιογράφος: Μπορεί και σήμερα δηλαδή;

Κ. Μουσουρούλης: Μπορεί και σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά έγιναν πριν από λίγο, μέχρι να επιδοθούν τα φύλλα επίταξης θα πάρει κάποιο χρόνο. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου