Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εορτή Παναγίας Δάφνης στα Πατρικά της Χίου.

ΦΩΤΟ .1934

Το ξωκλήσι Παναγιά η Δάφνη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χίου, στο χωριό Πατρικά των Μαστιχοχωρίων της Χίου.


Το ξωκλήσι αναγέρθηκε κατά το έτος 1758 από την οικογένεια του Παπα-Παρασκευά (της αποκαλούμενης σήμερα οικογένειας Παρασκευάδη – παιδιά του Παρασκευά – Παρασκευάδια). Ο Παπά-Παρασκευάς όπως όργωνε το χωράφι του, βρήκε πλάι σε ένα θάμνο δάφνης, κρυμμένη λόγω τουρκοκρατίας, μία ξύλινη εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής του Κυρίου. Θεώρησε το σημείο αυτό σημαντικό και σημαδιακό και έχτισε το ξωκλήσι, την μέχρι σήμερα ονομαζόμενη Παναγία η Δάφνη στα Πατρικά των Μαστιχοχωρίων.
Η εκκλησία εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου, είναι δε η δεύτερη μεγαλύτερη εορτή και πανήγυρις του χωριού μετά τον Άγιο Ιωάννη. Στη χάρη της γίνεται πανηγυρικός Εσπερινός ο οποίος στα παλιά χρόνια ήταν ολονύκτιος (αγρυπνία) και ανήμερα Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πλήθους κόσμου από τα γύρω χωριά. Παλαιότερα γινόταν και χοροεσπερίδα στην αίθουσα Άρτικα (στο παλιό σχολείο των Πατρικών) με κεράσματα και φαγοπότι.Εφέτος γιορτάστηκε με την ίδια λαμπρότητα έχοντας μπροστάρη τον Στέφανο Παρασκευάδη, που θέλοντας να αναβιώσει την εορτή που γινόταν παλαιότερα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αργύρη Ρηγάκη, να του παραχωρηθεί η αίθουσα " Αρτικα "το παλιό Σχολείο των Πατρικών, την οποία δεν του παραχώρησε αλλά του εδόθη  η αίθουσα του καινούργιου Σχολείου,όπου έγινε η εκδήλωση, επικαλούμενος οτι η αίθουσα " 'Αρτικα "  εκρίθη ακατάλληλη από της Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου, με αποτέλεσμα ο Στέφανος Παρασκευάδης να μείνη με ένα πικρό παράπονο.Το 1901 έγινε ασημένια εικόνα (τσάπα) της Παναγίας από τον Βασίλη και Πλουμού Παρασκευάδη η οποία εναποτίθεται μόνο στη χάρη της επάνω στην παλιά εικόνα.
Η δάφνη – το δέντρο, υπάρχει μέχρι σήμερα πίσω από το Ιερό της εκκλησίας. Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει το Αγίασμα (καμάρι όπως το αποκαλούν στο χωριό). Στο καμάρι ο Παπα-Παρασκευάς και άλλοι χωριανοί, λέγεται ότι έβλεπαν να καθρεφτίζεται η μορφή της Παναγίας.
Η Παναγία η Δάφνη, θεωρείται μέχρι σήμερα από τους κατοίκους των Πατρικών και της ευρύτερης περιοχής θαυματουργή και σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής τους Την επικαλούνται και όλους τους έχει βοηθήσει, τάζοντας Της χρυσά κοσμήματα τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα.
πηγή Στ.Παρασκευάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου