Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Xαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην απονομή των βραβείων AMVER.


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το International Propeller Club of the United States, International Port of Piraeus σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την απονομή των βραβείων AMVER. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Μουσουρούλη.

«Αξιότιμε κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του International Propeller Club των ΗΠΑ,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας προκειμένου να τιμήσουμε Ελληνικές εταιρείες, πλοία και στελέχη για τη συμμετοχή τους στο Σύστημα AMVER, έναν μηχανισμό που διαχρονικά έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντική συνεισφοράστην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Το Σύστημα AMVER είναι μια απόδειξη για το πώς η τεχνολογία μπορεί, μέσα από μια σωστή διαχείριση και αξιοποίηση, να τα εξασφαλίσει.
Μας δίνει επίσης την ευκαιρία, σήμερα, όχι μόνο για να χαρούμε για τις πρωτιές μας, αλλά και για να αναδείξουμε την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στην κορυφαία διαδικασία της θαλάσσιας διάσωσης.
Προ ολίγων ετών, τα βραβεία AMVER απονεμήθηκαν σε 114 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για λογαριασμό 862 πλοίων.
Σήμερα, συνολικά 1066 πλοία τιμώνται με την διάκριση αυτή, κάτι που αποδεικνύει τη διαρκή βελτίωση και πρόοδο που σημειώνει διεθνώς η ελληνική ναυτιλία.
Θέλω από το βήμα αυτό να συγχαρώ θερμά όλες τις εταιρείες και το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Και δεν είναι μόνο αυτή η εξέλιξη που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι.
Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται, εκ νέου, σε εκείνα τα ποιοτικά Κράτη Σημαίας που συμμετέχουν στην QUALSHIP 21.
Έτσι τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν των προνομίων που τους παρέχονται κατά τις προσεγγίσεις τους στους λιμένες των Η.Π.Α..
Και κάτι ακόμη.
Η σημερινή εκδήλωση, βρίσκει την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ενωμένη και πάλι, κάτω από ένα ενιαίο διοικητικό φορέα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση εμπράκτως αναγνωρίζει τη σημασία της Ελληνικής ναυτιλίας και την τιμά για τη σημαντική της προσφορά της στην Ελληνική οικονομία.
Για να υπάρχει, όμως, συνέχεια, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμεμε επάρκεια,επαγγελματισμό καισυνέπειαστις διεθνείς συγκυρίες και προκλήσεις.
Θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειεςόχι μόνο για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα έτη, αλλά για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, προκειμένου να θέσουμε τη χώρα μας και την ελληνική ναυτιλία εκεί όπου της πρέπει και αρμόζει.
Με πρωτοβουλίες γιατον εκσυγχρονισμό της νηολόγησης των πλοίων στην ελληνική σημαία, την απλούστευση και επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών,την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την αναπτυξιακή προοπτική των λιμένων της χώρας, είμαι πεπεισμένος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η «μηχανή» θα επανεκκινήσει αποφέροντας τους πρώτους «καρπούς» της προσπάθειας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι ανάλογες εξαγγελίες έχουν ακουσθεί και σε προγενέστερες εκδηλώσεις.
Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σιωπηρά στην υλοποίησή τους. Είναι η ώρα των έργων και της συνεισφοράς όλων μας.
Ως νησιώτης, αλλά και ως Έλληνας αισθάνομαι υπερήφανος να αντικρίζω την Ελληνική σημαία να κυματίζει στις πρύμνες των καραβιών μας, υπενθυμίζοντας σε πολλούς ιδιαίτερα στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πρωτοπόροι.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το Propeller Club που σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ακτοφυλακή έχουν καθιερώσει αυτή την εκδήλωση,καθώς και τις εταιρείες, πλοία και πληρώματα που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, διαβεβαιώνοντας ότι η το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματοςθα είναι πάντοτε αρωγοί στο έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου