Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές Συνέδριο". Η απάντησή μας στις πυρκαγιές".

Δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου που κατέκαψε 148.000 περίπου στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης, καταστρέφοντας παράλληλα το 25% της συνολικής παραγωγής μαστίχας, 
η Χίος προσπαθεί να ανασυνταχθεί επουλώνοντας τις πληγές της και παράλληλα να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα νέων καταστροφών κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα.
Στα πλαίσια αυτά τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε τις εργασίες του στη Χίο διήμερο συνέδριο με θέμα «Η Απάντησή μας στις πυρκαγιές», που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και παράδοσης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Δήμο Χίου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης τόνισε πως σημασία έχει μέσα από αυτό το συνέδριο να προκύψουν συμπεράσματα με ορθή επιστημονική τεκμηρίωση.
Προσκεκλημένοι στο συνέδριο είναι μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Επιτρόπου της περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Εκπροσώπου της Επιτρόπου David Sweet επισήμανε ότι η Χίος δεν μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. αλλά υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα από τα οποία μπορεί να ενισχυθεί.
Περισσότερο συναισθηματικός ήταν ο λόγος του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιου Βασιλείου που τόνισε ότι η Χίος μπορεί να τα καταφέρει.
 Την ανάγκη να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις αλλά η Πολιτεία να προχωρήσει στην αποκατάσταση και την προστασία των περιοχών αλλά με βάση επιστημονικά και τεκμηριωμένα γεγονότα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που σύστησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αξιολόγηση και αποτίμηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος, σημειώνοντας τις σοβαρές αλλαγές που δημιουργούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μετά το πέρας των εργασιών της 2ης μέρας θα υπάρξει σχετικό ψήφισμα με τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις που από πλευράς των διοργανωτών επισημάνθηκε ότι όχι μόνο θα προωθηθούν στα συναρμόδια υπουργεία και φορείς αλλά θα ελέγχουν και την υλοποίησή τους ώστε η Χίος να ανακουφιστεί και να επουλωθούν οι πληγές της.
πηγή.chiownews.
.                      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου