Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Μεγάλη Συμβολή του Κυριάκου Λεράκη στα Καλαμωτούσικα Νέα

Θα ήταν άδικο εκ μέρους μου να μην αναφέρω την μεγάλη συμβολή του συγχωριανού μας συγγραφέα Κυριάκου Λεράκη, στον εμπλουτισμό της ύλης των Καλαμωτούσικων Νέων με τα διηγήματα που μας έστελνε.Κυριάκο σε ευχαριστούμε.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κυριάκος Λεράκης γεννήθηκε στην Καλαμωτή, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και, στη συνέχεια, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το 1962, κι ενώ ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, (ΙΚΥ), και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. (M.A. in Public Administration).
Μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, εργάστηκε στο τότε Υπουργείο Συντονισμού και, στη συνέχεια, στη Διεύθυνση Οικονομικών της Εταιρίας Πετρελαίου ESSO, σημερινής ΕΚΟ.
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1982 με τη συλλογή «Το Δασοπούλι και άλλα διηγήματα», (Εκδόσεις «ΔΩΡΙΚΟΣ», Α΄ Έκδοση 1982, Β΄ Έκδοση 1999), και το 1985 ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «Όταν ήμασταν παιδιά», (επίσης από τις Εκδόσεις «ΔΩΡΙΚΟΣ»).
Το βιβλίο του «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η εποχή του», -μυθιστορηματική βιογραφία για παιδιά και νέους-, έλαβε, το 2000, το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, (Εκδόσεις «ΤΗΝΟΣ», 2001).
Το 2004, από τις Εκδόσεις «ΤΗΝΟΣ» κυκλοφόρησε ο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ». Πρόκειται για μυθιστορηματική βιογραφία του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα που έπεσε πολεμώντας στην Πύλη Ρωμανού.-
Το 2007, εκδόθηκε, από τον Εκδοτικό Οίκο «ΜΑΥΡΙΔΗ», το μυθιστόρημά του «Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΕΙΑ». Πρόκειται για αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στην Καλαμωτή, στις αρχές του 20ου αιώνα, και είχε την τύχη να την πληροφορηθεί, σε νεαρή ηλικία, από την αδελφή της Θάλειας, και να μείνει, από τότε, χαραγμένη στη μνήμη του. Στο έργο, γίνεται αναφορά στα ήθη του Τόπου, που, ουσιαστικά, αποτελούσαν συνέχεια των Βυζαντινών παραδόσεων, μέχρι την απελευθέρωση του Νησιού από τον Τουρκικό ζυγό, τον Νοέμβριο του 1912.
Το βιβλίο του, «ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ» κυκλοφόρησε το 2008, από τις Εκδόσεις «ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ». Περιλαμβάνει διηγήματα και αφηγήματα, με αναφορά, κυρίως, στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια που σημάδεψαν τη ζωή του Χωριού και των κατοίκων τoυ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου