Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Οι Πυργούσοι συγκέντρωσαν στη βασιλόπιτά τους όλο τον Χιακό κόσμο,της Αθήνας




Στην πόλη του Χαιδαρίου εδώ και έναν αιώνα έχουν κτίσει τη δική τους παροικία οι Πυργούσοι. Παρότι ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, ξέρουν καλά να διατηρούν και να διαδίδουν τα έθιμα τους.  Οι Πυργούσοι -γι’ αυτούς ο λόγος- στην πρωτοχρονιάτικη πίτα που πραγματοποιήθηκε την (Κυριακή 13 Ιανουαρίου), κατάφεραν να γεμίσουν την αίθουσα και να συγκεντρώσουν πολλούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου.

Επίσημοι και ανεπίσημοι, Χιώτες από κάθε γωνιά της Αττικής αλλά και από το ακριτικό τους νησί, έδωσαν το παρόν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, σε έναν χώρο που αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει τόσο κόσμο.



Πλούσιος απολογισμός
Η επί πολλά χρόνια πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, μετά τις καθιερωμένες ευχές, έκανε έναν πλούσιο απολογισμό δράσεων της χρονιάς που μας πέρασε. Στη συνέχεια ανέφερε πως ο πολιτισμός είναι παιδεία και θεώρησε ότι είναι σημαντικό πως όλοι βρίσκονται κοντά στο σύλλογο. Διότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, τα άφησαν όλα στην άκρη. Γιατί τους ενώνει όλους κάτι κοινό, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Γιατί πολιτισμός σημαίνει οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να χρωματίσει τη ζωή. “Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να σκύψουμε όλοι μας πάνω στο κεφάλαιο παράδοση και να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στο σύλλογο”, είπε. Ευτυχώς, κατά την άποψή της, ο δικός τους σύλλογος έχει γερά θεμέλια και συνεχίζει να κτίζεται με πολλή αγάπη και μεράκι.
Η κ. Μπρή ευχαρίστησε όλους όσους τον στηρίζουν με κάθε τρόπο και τους δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθεια. Ιδιαίτερη πρόσκληση απεύθυνε στη νεολαία, προκειμένου να μπει νέο αίμα στον σύλλογο, νέες ιδέες και να τον ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά. Υποσχέθηκε πως με όλες τις δυνάμεις τους θα συνεχίσουν το έργο τους. Δεν παρέλειψε ακόμα να υπενθυμίσει στο δήμαρχο την υπόσχεση του για ανέγερση μνημείου Πυργούσων, σε περίοπτο σημείο της πόλης του Χαιδαρίου.

Το χωριό με την πλούσια λαογραφία
Αμέσως μετά ο Πυργούσης ηθοποιός, κ.Γιάννης Τσικής, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του συλλόγου «Ένα κειμήλιο το Πυργί της Χίου» και από το βιβλίο του Γιώργου Γιαννακή «Το Πυργί με τους λαογραφικούς θησαυρούς του». Στα βιβλία περιγράφονται τα ήθη και τα έθιμα της δωδεκαημέρου στο χωριό τους. Ο ηθοποιός εξομολογήθηκε πως μέσα από τα κείμενα που διάβασε, ταξίδεψε στο παρελθόν. Τότε που τα σπίτια στο Πυργί μοσχομύριζαν από τα μελομακάρονα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές και τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια του χωριού και έλεγαν τα κάλαντα. Τη στιγμή εκείνη η χορευτική ομάδα του συλλόγου ανέβηκε στη σκηνή για ερμηνεύσει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και μια σειρά από χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τη συνόδεψε στο αρμόνιο η μουσικοδιδάσκαλος Θεοδώρα Κούνη-Θεοτοκά.

Η μαντινάδα του Μητροπολίτη

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος, που παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση. Ο σεβασμιότατος μετέφερε ευχές της από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κυρίως από το χωριό του Πυργίου, όπου, όπως εξομολογήθηκε, φέτος αξιώθηκε να τελέσει τον εσπερινό των Χριστουγέννων. Έχοντας δίπλα του τον πατέρα Γεώργιο Φραγκιαδάκη, παλιό συνεργάτη του την περίοδο που διακονούσε ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, βρήκε την ευκαιρία να ενημερώσει πως μαντινάδες, εκτός από τους Κρητικούς λένε και οι Χιώτες. Απήγγειλε το εξής τετράστιχο για το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι της Χίου, το Πυργί:
Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά
Και μια ευχή σου δίνω
Να ναι το δάκρυ ευωδιαστό
Όταν κεντάς το σχίνο.

Βουρνούς: «Κρατήστε ψηλά την Πυργούσικη ταυτότητα»

Ο δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς, αφού εξέφρασε τη χαρά του που παραβρέθηκε ανάμεσα τους, χαρακτήρισε το Πυργί ως την καρδιά της Νότιας Χίου. Γιατί τιμάνε τον πολιτισμό, πράγμα που φαίνεται κάθε φορά. “Κρατάνε την ταυτότητά τους, τη μεταφέρουν στα παιδιά τους και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει, αυτούς και την πατρίδα τους”, είπε. Ευχήθηκε και το 2019 την Πυργούσικη ταυτότητα τους να την κρατήσουν ακόμα πιο ψηλά, αυθεντικά και να την μεταφέρουν παντού. Αυτό το χαρούμενο μήνυμα, την ευχάριστη και δημιουργική διάθεση, την έχει ανάγκη η πατρίδα τους.

Σελέκος εντυπωσιασμένος

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Μιχάλης Σελέκος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή. Παράλληλα μίλησε και για την πλούσια δραστηριότητα τους την προηγούμενη χρονιά και συνεχάρη όλο το διοικητικό συμβούλιο. Αφιέρωσε το κομμάτι το κομμάτι του σε όλους τους Πυργούσηδες που περιμένουν τους συγγενείς τους το καλοκαίρι, για να γεμίσει το χωριό. Η Πρόεδρος Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου αφιέρωσε το κομμάτι της, στα θύματα της ασφάλτου, στο χορευτικό τμήμα και σε όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους


Μηταράκης: «Όλοι μαζί για τη Χίο»
Ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, έδωσε τα συγχαρητήρια του για τη δουλειά που έχει κάνει τα ο σύλλογος. Ευχήθηκε για την πατρίδα μας μια καλή και δημιουργική χρονιά, στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα. Και για το νησί τους άφησε την ευχή να δουλέψουν όλοι μαζί για τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η Χίος. Αφιέρωσε το κομμάτι του στο Πυργί.

Άλλες ευχές και αφιερώσεις
Ο κ. Ανδρέας Μποζίκας τόνισε πως αυτός ο σύλλογος κάθε φορά που κάνει εκδήλωση αποδεικνύει την αναγκαιότητά του στο Χαΐδαριώτικο πολιτιστικό γίγνεσθαι.Αφιέρωσε το κομμάτι του στο κεφαλοχώρι τους, που περιμένει τον Αύγουστο όλους τους Πυργούσηδες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Πυργούσης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, κ. Βασίλης Παντελάρος, ευχήθηκε με το καλό να βρεθούν και φέτος στο Λιβάδι.Αφιέρωσε το κομμάτι στο φιλόξενο λαό του Πυργιού και όλης της Χίου που υποδέχτηκαν στο χωριό τα θύματα των πολέμΟ
Ο. Βαγγέλης Ντηνιακός μετά τα συγχαρητήριά του, ανέφερε πως ο σύλλογος αυτός δεν κάνει μόνο συνηθισμένες εκδηλώσεις αλλά τολμάει να διοργανώνει πρωτότυπες και καινοτόμες.
Εξέφρασε μάλιστα τον ενθουσιασμό του, για τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές του χωριού τους. Κατά τον κ. Ντηνιακό, ο σύλλογος κάνει και κάτι ανθρώπινο. Βραβεύει τους μαθητές που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που τα παιδιά θα τη θυμούνται, όταν μεγαλώσουν. Αφιέρωσε το κομμάτι του στο χοροδιδάσκαλο του συλλόγου, καθώς με την διαρκή εξέλιξη  η χορευτική ομάδα αγγίζει το τέλειο

Ο κ. Κώστας Φουρλής έκρινε πως ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής όπως και όλοι οι υπόλοιποι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, ρυθμίζουν την ταυτότητα της πολιτιστικής παράδοσης της πόλης μας.
Για αυτό το λόγο τους προέτρεψε να συνεχίσουν το έργο τους και αφιέρωσε το κομμάτι του σε όλους τους ξενιτεμένους συγχωριανούς τους.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χαρά Καφαντάρη, έκρινε πως είναι σημαντικό που κρατάνε τις παραδόσεις γιατί, όπως λένε, λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Αφιέρωσε το κομμάτι της στη δραστήρια-όπως την έκρινε-πρόεδρο του συλλόγου.
Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε μια σειρά από χιώτικους και νησιώτικους χώρους. Την ευθύνη λειτουργίας του τμήματος έχει ο χοροδιδάσκαλος Στάθης Καραστεργίου.

Τίμησαν τους αυριανούς επιστήμονες

Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση των φετινών επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων, στους οποίους η κ. Μπρη ευχήθηκε η ζωή τους να συνοδεύεται πάντα με επιτυχίες. Σε κάθε επιτυχόντα μαθητή -φοιτητή πλέον- απονεμήθηκε από μία τιμητική πλακέτα και ένα συμβολικό δώρο.xaidarisimera.gr











Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου