Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κάλεσμα για Οικονομική ενίσχυση στην Αθλητική Ένωση Καλαμωτής

Πέρνοντας την πρωτοβουλία ως τέως Πρόεδρος της Α.Ε.Καλαμωτής και ως Κοινοτικός Σύμβουλος σήμερα στην Κοινότητα Καλαμωτής, να σας γνωρίσω της οικονομικές  δυσκολίες που περνά σήμερα η αγαπημένη μας ομάδα του χωριού που κινδυνεύει να μη κατέβει να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας Χίου.
Θα είναι κρίμα για ένα χωριό που έχει γράψει ιστορία, που υπήρξε πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς, που αποτέλεσε διοικητικό κέντρο τη νότιας Χίου και είχε στο δυναμικό του σημαντικούς ανθρώπους και που η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού κατάφερε για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια ιστορίας να πάρει το πρωτάθλημα στην Α΄τοπική κατηγορία της Χίου το 2010 και εν συνεχεία την κατάκτηση του Κυπέλλου Χίου το 2012, να μη συνεχίσει να πρωταγωνισθεί και να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Όλοι εσείς οι Καλαμωτούσοι σε κάθε γωνιά του κόσμου ξέρω πως αγαπάτε το χωριό μας και ενδιαφέρεστε για την πρόοδο του. Βοηθήστε όλοι μαζί στέλοντας οποιοδήποτε ποσό θέλετε στην διεύθυνση{¨Α.Ε Καλαμωτής - 82102 Καλαμωτή  Χίος¨}.
Η Αθλητική Ένωση Καλαμωτής ιδρύθηκε το 1969. Την ιστορία την ξέρετε, το παρόν το μάθατε, το μέλλον εξαρτάται και από εσάς.Αυτή η ομάδα αξίζει να παραμείνει πρωταγωνίστρια.Αυτό το χωριό αξίζει να προοδεύει,να ακούγεται παντού και να κάνει τον κόσμο του υπερήφανο..

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Έφυγε ο Δημήτριος Δαμαλάς του Νικολάου.

Πέθανε στην Καλαμωτή σε ηλικία 86 ετών ο Δημήτριος Δαμαλάς του Νικολάου.Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 και την παρακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού,από τα Νένητα και πολλόι φίλοι της οικογένειας από την πόλη της Χίου.
Ο Δημήτριος Δαμαλάς ήταν άριστος οικογενειάρχης και άνθρωπος και ο θάνατος του λύπησε τους συγχωριανούς του και όσους τον γνώριζαν,
Ήταν καλόκαρδος και αγαπητός, με αγνά αισθήματα και ευγένεια ψυχής.Ήταν απλός γλυκομίλητος και ιδιαίτερα ευαίσθητος.Είχε αξιόλογη κοινωνική προσφορά και διετέλεσε Πάρεδρος στην Κοινότητα Καλαμωτής, από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως την 31η Δεκεμβρίου 1986. Ήταν εργατικός και δημιουργικός και προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στους συγχωριανούς του.
Με υπομονή και καρτερία πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του.
Στα παιδιά του,στα αδέλφια του, στα εγγόνια του και στούς συγγενείς εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και αναπαυμένη η ψυχή του.

Νέος ενοικιαστής στο "τουριστικό ακίνητο" στην Κώμη.


Η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Χίου απομένει για ναολοκληρωθεί η «παντρειά» και να ενοικιαστεί σε νέο ιδιώτη το τουριστικό ακίνητο της Κώμης τη διαχείριση του οποίου μέχρι πρότινος είχε η κα Δημητράκη Πόπη.
Στη χθεσινή Οικονομική επιτροπή, όπως ορίζει η διαδικασία ανοίχτηκε σφραγισμένη προσφορά από τον κ. Μελισσινό (Χιώτη ομογενή από την Αμερική). Η προσφορά ανέρχεται στα 1250 ευρώ μηνιαίως κι απομένει να δούμε αν το δημοτικό συμβούλιο θα την αποδεκτεί.


Βρέχει ο ουρανός ακρίδες στη νότια Χίο.

Επιδρομή 30 εκατ. ακρίδων στην Αίγυπτο! (ΒΙΝΤΕΟ)
 

Ανησυχητική διάσταση λαμβάνει η παρουσία μεγάλουσμήνους ακρίδων στη νότια Χίο δημιουργώντας αναστάτωση κυρίως στους αγρότες για τις παραγωγές τους.
Οι ακρίδες έκαναν την εμφάνιση τους σε σμήνη ήδη από την Κυριακή. Tα φτερωτά έντομα έχουν κάνει έντονη τηνπαρουσία τους στη Κώμη, τον Λιλικά, και την Καλλιμασιά. Οι κάτοικοι βλέπουν προβληματισμένοι το φαινόμενο όμως επίσημη ενημέρωση- καταγγελία στο αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, δεν έχει γίνει ακόμη.
«Ακούσαμε κάποιες φήμες αλλά επίσημα οι αγρότες μας δεν έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία για το θέμα. Για παν ενδεχόμενο πάντως η υπηρεσία θα στείλει κάποια συνεργεία να ελέγξουν γιατί αν ένα σμήνος των ακριδών «πέσει» στις καλλιέργειες δε θα αφήσει τίποτα», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Μ.Γκολέμης.
Θεωρητικά πάντως, βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο εντοπισμός των ''κηλίδων'' με τις νεαρές ακρίδες και η έγκαιρη καταπολέμησή τους, πριν αρχίσουν να πετούν.
Επιπλέον οι γεωπόνοι εξηγούν ότι οι ακρίδες γεννούν συνεχώς αβγά, τα μικρά τους αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπαίνουν κι αυτά στη διαδικασία της αναπαραγωγής κι έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα αβγών και νέων ακρίδων που σε δύο μήνες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες – και από εκεί και πέρα σε ασύλληπτους αριθμούς.
Σε αυτό το επίπεδο η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη με πολλούς κινδύνους για τις καλλιέργειες αλλά και τη δημόσια υγεία.
Το πλέον σοβαρό δε είναι, ότι σ’ αυτή την εξελιγμένη φάση δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντιμετώπισης τωνακρίδων, όσα φάρμακα κι’ αν χρησιμοποιηθούν.
Μόνη άμεση λύση είναι η συγκρότηση επιτροπών ανάδημοτική ενότητα και η καταγραφή και εξέλιξη του φαινόμένου.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μεταξύ των «νέων» προσώπων του κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ο Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών), ο Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας) και ο Μιχάλης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), ενώ υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής. Επίσης, κυβερνητικές θέσεις ανέλαβαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών,Μεταφορών) και ο Γιώργος Μανιάτης (Περιβάλλοντος).
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι πλέον επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.
Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός : Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής Υπουργός : Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς
Υφυπουργός : Παναγιώτης Μηταράκης
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός : Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός : Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός : Ζέτα Μακρή
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρωτής Υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός : Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:Παντελής Καψής
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:Σίμος Κεδίκογλου.
Η Ζέτα Μακρή υφυπουργός Υγείας αντί της Σοφίας Βούλτεψη
Η βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη, δεν αποδέχθηκε τη θέση της υφυπουργού Υγείας που της ανατέθηκε, μετά από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Στη θέση της κας Βούλτεψη θα τοποθετηθεί η βουλευτής Μαγνησίας κα Ζέτα Μακρή.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Διευκρινήσεις για την προτομή Βαμβακά στην Καλαμωτή.

Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Καλαμωτής Κωνσταντίνος. Ξ. Βαμβακάς.

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» για την προτομή Βαμβακά προχώρησε η Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Καλαμωτή για το θέμα.
Όπως διευκρινίζουν σε επιστολή τους:
Η προτομή του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλαμωτής Κωνσταντίνου Βαμβακά θα στηθεί στην ομώνυμη πλατεία του χωριού και όχι στο προαύλιο του Γυμνασίου Καλαμωτής, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και τούτο διότι, όπως ανακαλύφθηκε, η απόφαση αυτή είχε ήδη ληφθεί από τον Αύγουστο του 1953 από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο της Καλαμωτής και έχει, επίσης, τη σύμφωνη γνώμη φορέων και
κατοίκων της Καλαμωτής καθώς και της καταξιωμένης χιώτισσας γλύπτριας  Μαίρης Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής που είναι καθ’ όλα έτοιμη, θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο του2014 και όχι εφέτος, διότι δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου της Πλατείας που θα τη φιλοξενήσει.
Επικεφαλής της Επιτροπής που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό είναι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ιωάννης Ράγκος συνεπικουρούμενος από τους Αργυρώ Βαρλά, Μιχαήλ Δαμαλά, Ευαγγελία Μισαηλίδη, Γεώργιο Μαυροθέρη και Ιωάννη Πειραντάκο, μέλη . Ο Γεώργιος Δαμαλάς είναι απλά ένας Καλαμωτούσης που τού έγινε η μεγάλη τιμή, εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής, της ανάθεσης της συγγραφής της ιστορίας του Γυμνασίου Καλαμωτής.
Και δυστυχώς δεν είχε την επίσης μεγάλη τιμή να είναι, πέρα από μαθητής, και εκπαιδευτικός του ιστορικού αυτού Σχολείου, όπως αναφέρθηκε.
Επομένως το Λεύκωμα αποτελεί πρωτοβουλία και έργο και των δύο πολιτιστικών φορέων της Καλαμωτής και όχι μόνο του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής ο δε Γεώργιος Δαμαλάς είχε μόνο την επιμέλεια της έκδοσης.
Η παρουσία του στη σχετική φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα σχετίζεται με την ευθύνη που ανέλαβε να αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Επιτροπής και της γλύπτριας η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την επιθυμία για τη λήψη της φωτογραφίας αυτής προκειμένου να τη δημοσιεύσει στο τοπικό τύπο της Χίου και ο κ. Δαμαλάς δεν το αρνήθηκε.
Το κόστος της προτομής Βαμβακά, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο μας, καλύφθηκε κυρίως από έσοδα διάθεσης του Λευκώματος – Βιβλίου για το Γυμνάσιο Καλαμωτής αλλά και από τις συγκινητικές προσφορές φορέων και κατοίκων του χωριού για το μεγάλο τους Ευεργέτη αλλά και της Χίου γενικότερα (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Φιλόπτωχος Αδελφότης Καλαμωτής και Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής είναι ανάμεσα στους φορείς που βοήθησαν οικονομικά το σκοπό αυτό). Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού το ποσό των 13.000 ευρώ που κοστολογήθηκε μόνο η προτομή δε μπόρεσε να καλυφθεί από τα έσοδα διάθεσης του βιβλίου που δε ξεπέρασαν τις 5.000 ευρώ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν στο κόστος αυτό προστεθεί και η προσωπική εργασία της κ. Παπακωνσταντίνου που, κατά δήλωσή της, προσέφερε ως δωρεά στην Καλαμωτή και τη Χίο, τότε το έργο αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στη τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Στη νότια πτέρυγα του Γυμνασίου Καλαμωτής που έγινε με δαπάνη του τιμώμενου θα τοποθετηθεί το γύψινο πρόπλασμα του έργου, δωρεά της γλύπτριας στη μνήμη του αείμνηστου Καλαμωτούση Γεωργίου Μισαηλίδη.πηγή.Πολίτης.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

"Kαλύτερη Αεροπορική Εταιρία στον Κόσμο" η Εmirates

"Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο" η Emirates Η Emirates κατέκτησε το πολυπόθητο βραβείο "Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο", όπως παρουσιάστηκε από την Skytrax στα World Airline Awards 2013.
Πέραν της κατάκτησης του βραβείου "Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο", η Emirates κέρδισε δύο ακόμα βραβεία όπως το βραβείο "Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία Μέσης Ανατολής" και το βραβείο "Καλύτερη Ψυχαγωγία Εν Πτήσει στον Κόσμο" για ένατη συνεχή χρονιά.
α βραβεία παρέλαβε ο Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates Airline στο πλαίσιο του Paris Airshow. Η έρευνα της Skytrax για τα World Airline Awards διεξήχθη σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια επιβάτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους αναψυχής από περισσότερες από 160 χώρες.
"Η τιμή που λαμβάνουμε κατακτώντας τα συγκεκριμένα βραβεία, είναι απόδειξη των ακατάπαυστων προσπαθειών μας να είμαστε η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο. Προσπαθούμε συνεχώς να προσφέρουμε στους πελάτες μας σε σταθερή βάση παγκόσμιας κλάσης υπηρεσίες, από τη στιγμή της κράτησης μέχρι και τη στιγμή που φτάνουν στον προορισμό τους, έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι τους. Τα συγκεκριμένα βραβεία αποτελούν σημείο αναφοράς αριστείας του κλάδου. Για εμάς, τα βραβεία αντικατοπτρίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης των επιβατών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν κι εκτιμούν τη συνεχή προσπάθειά μας για κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες. Η ανάδειξή μας ως η 'Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον κόσμο' από εκατομμύρια απαιτητικών ταξιδιωτών είναι κάτι που θα κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους τους 60.000 εργαζομένους μας", δήλωσε ο Clark.
Το περασμένο έτος, περισσότερα από 39 εκατομμύρια πελάτες πέταξαν με την Emirates και συνδέθηκαν με προορισμούς του παγκόσμιου δικτύου της. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές καινοτομίες εν πτήσει που προσφέρει η Emirates, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου συστήματος ψυχαγωγίας εν πτήσει, ice, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 1.400 κανάλια ψυχαγωγίας.Πηγή ΕΜΕΑ gr.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Καλοκαιριού 2013 από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής.

Για το μήνα Αύγουστο το Πρόγραμμα είναι
11 Αυγούστου 2013, ημέρα Κυριακή, ώρα 9.00μ.μ.Θεατρική παράσταση από την Θεατρική  Ομάδα του Φ.Ο.Β.με την κωμωδία " Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου.
12 Αυγούστου 2013 ημέρα Δευτέρα, ώρα 7.00μ.μ.Παιδική βραδιά,με παραδοσιακά παιχνίδια, Καραγκιόζη{ με τον αμίμητο Σπυράκη} και Παράσταση από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής, με θέμα "Ο Καραγκιόζης γιατρός"
13 Αυγούστου 2013 ημέρα Τρίτη, ώρα 8.30μ.μ.Δρώμενο βασισμένο στον παραδοσιακό Καλαμωτούσικο Γάμο.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Το προξενιό, το προικοσύμφωνο,καντάδες από κανταδόρους της Καλαμωτής.
15 Αυγούστου 2013 ημέρα πέμπτη, ώρα 8.30μ.μ.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από τον Καλαμωτούσικο Γάμο.
Η στεφάνωση, το γλέντι με το παραδοσιακό πιλάφι του γάμου με κρέας κοκκινιστό,μαγειρεμένα με μεράκι και τη χωριάτικη νοστιμιά.
Χορός με ζωντανή μουσική και ορχήστρα.
Θα ξυπνήσει το παρελθόν της Καλαμωτής και πρέπει να σας βρει έτοιμους, να συμμετέχετε στα δρώμενα και να δώσετε απαντήσεις, τι αλλάξατε από τότε, γιατί αλλάξατε, αν νοσταλγείτε τις χαρούμενες μέρες του με την απλότητα και το ρομαντισμό του, βλέποντας να τριγυρνούν δίπλα σας, παλιές φιγούρες, για να μη λέτε, πως περπατάτε σε εντελώς διαφορετικές διαδρομές οι νεότεροι και οι σύγχρονοι Καλαμωτούσοι.
                                                   

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων της Νέας Δημοκρατίας

Οι  εκλογές της 16ης & 17ης Ιουνίου 2013 για την ανάδειξη συνέδρων  9ου Τακτικού Συνεδρίου Ν.Δ.  διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν  ομαλά.
Σύνεδροι εξελέγησαν οι κάτωθι (Αλφαβητικά) :

ΒΑΛΙΔΑΚΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΚΕΡΜΠΑΤΣΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΛΑΤΣΗΣ  ΖΩΗΣ του ΗΛΙΑ
ΜΗΚΑ ΘΕΟΦΑΝΩ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΠΑΤΙΔΗΣ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΝΕΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΗΛΙΑΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ  ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΤΣΙΚΗ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του  ΙΩΑΝΝΗ
ΤΣΙΧΛΑΣ  ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ  του ΑΓΓΕΛΗ
ΨΑΡΡΟΣ   ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ


                                                     Για την ΝΟ.Δ.Ε.  Χίου
                                                            Ο  Πρόεδρος

                                                      Βαγγέλης   Ατσάλης




                                                  




Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Έφυγε ο Κωνσταντίνος Βαρλάς του Ιωάννη.

Πέθανε στην Καλαμωτή σε ηλικία 66 ετών ο Κώστας Ιωαν. Βαρλάς.Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή και την παρακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού.Ο πρόωρος θάνατος του λύπησε πολύ όσους τον γνώριζαν και όσους τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν.
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και βασικό στέλεχος  από της ιδρύσεως της ομάδας της Καλαμωτής πρόσφερε για πολλά χρόνια στα γήπεδα της Χίου της αθλητικές του υπηρεσίες,που της διέκρινε η ακούραστη δυναμική, το πάθος και η αγάπη που είχε για την ομάδα του χωριού.
Η συμμετοχή του στην Φιλαρμονική του σχολείου στα μαθητικά του χρόνια και η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του Προοδευτικού Ομίλου με την ενεργή συμμετοχή του στην αναβίωση του Καλαμωτούσικου  Γάμου,τον έκαναν αγαπητό σε όλο το χωριό.
Ήταν καλόκαρδος, ευαίσθητος, εργατικός, ήταν η ψυχή της παρέας που με τα αστεία του, όλους τους διασκέδαζε.Με υπομονή και καρτερία πέρασε τους τελευταίους δύσκολους μήνες της ζωής του, έχοντας όλο αυτό το διάστημα δίπλα του με πολύ αγάπη την αδελφή του.

Στην αγαπημένη και πονεμένη αδελφή του και στα ανήψια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και συγκίνηση.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και αναπαυμένη η ψυχή του.


Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΕΣΗΕΠΗΝ, συνέχιση απεργίας.


                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε όλα τα Μέσα, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων εικοσιτετράωρων απεργιών με τις οποίες ο δημοσιογραφικός κόσμος απαντά στην ενέργεια της κυβέρνησης να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Η νέα απεργία αρχίζει στις 06:00  σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, και ισχύει για τους εργαζόμενους σε εφημερίδες, περιοδικά, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕ-ΓΓΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.
Από την απεργία εξαιρούνται  μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Τα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα μπορούν να μεταδίδουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και λαϊκές εκδηλώσεις συμπαράστασης, στο πλαίσιο σύντομων απεργιακών ειδησεογραφικών δελτίων.
Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπερασπιζόμαστε την Ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία.
Καλούμε τους συναδέλφους και τους πολίτες να συνεχίσουν να συγκεντρώνονται και να συμπαρίστανται στις εκδηλώσεις υποστήριξης στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ.
Σημείωση:  Σε περίπτωση που παρατηρηθούν κρούσματα απεργοσπασίας ή καταγραφούν περιπτώσεις αποδοχής -ως αποτέλεσμα παρότρυνσης ή πίεσης- από συναδέλφους μέλη ή μη μέλη να εργαστούν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, εκτός των προκαθορισμένων πλαισίων, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό πειθαρχικές διαδικασίες.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η απεργία για ελεύθερη ενημέρωση συνεχίζεται.

 
Μετά την ανακοίνωση της τρικομματικής κυβέρνησης για το «λουκέτο» της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, τη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών σε όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά.  Η απεργία αφορά
όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία και τα Γραφεία Τύπου.
Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στους εργαζομένους, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους. Για τα φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια τηλεόραση καθώς επίσης και σε κάθε δημόσιο οργανισμό, ευθύνονται τα κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα. Ας τους αποδοθούν οι ευθύνες κι ας τιμωρηθούν γι’ αυτό.
Η εκστρατεία παραπλάνησης ότι κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση λόγω των «φαινομένων διαφθοράς» θα επεκταθεί στην εκποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών, στο κλείσιμο  ακόμη και δημόσιων νοσοκομείων και σχολείων.
Οι δημοσιογράφοι,  οι τεχνικοί, οι τυπογράφοι, οι ηχολήπτες, οι διοικητικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους. Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους.
Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε μαζί με τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους κοινωνικούς και πνευματικούς φορείς όλης της χώρας. Είναι μαζί μας διεθνείς φορείς, που διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα μας για την ελευθερία του Τύπου και την κατάργηση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών.
Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται.
Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το περιφρουρούν οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων μαζί με χιλιάδες κόσμου μέρα-νύχτα.
Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να πυκνώνουν τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Καταγγέλλουμε το υπουργείο Οικονομικών και το ΕΣΡ που επιχειρούν με απειλές να σταματήσουν την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ από τον 902 TV και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Καταγγέλλουμε επίσης τη DIGEA των μεγαλοκαναλαρχών που αυθαίρετα και παράνομα διακόπτει και παρεμποδίζει την εκπομπή σήματος του 902 TV.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να στηθεί προσωρινός μηχανισμός εκτός ΕΡΤ για να εκπέμψει σήμα και πρόγραμμα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «νέα ΕΡΤ». Την ώρα που έχουν «απολυθεί» 2656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, επιχειρείται η πρόσληψη «εκλεκτών» με εξευτελιστικές δίμηνες συμβάσεις.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της εργοδοσίας και διευθυντικών στελεχών των εφημερίδων να εκδώσουν απεργοσπαστικά φύλλα Σαββάτου και Κυριακής,  με επιχειρήσεις εκφοβισμού των εργαζομένων και «παρασυνελεύσεις» ενάντια στα σωματεία. Καλούμε τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργιακή κινητοποίηση.
Τέλος, καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για την παράδοση της ενημέρωσης σε «προθύμους» δημοσίους υπαλλήλους τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας  απεργούσαν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κώστας Τριαντάφυλλος μέσω fb για την ΕΡΤ




 Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης είναι απαράδεκτη. Αυτοί που κατήγγελλαν τα συμφέροντα όταν είχε προταθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων δεν γίνεται να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους επιχειρήματα σήμερα. Η διαδικασία "αποφασίζω και διατάσσω" ούτε εθνικά υπεύθυνη ούτε αποτελεσματική ούτε δημοκρατική είναι. Άμεσα πρέπει να τεθεί στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο εξυγίανσης και προοπτικής της δημόσιας τηλεόρασης, με ανοιχτή την ΕΡΤ.

δήλωση στο facebook, 11/6/13

Δήλωση του Αντιπεριφερεάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, για το κλείσιμο της ΕΡΤ



Η αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης βρίσκει τις κοινωνίες των νησιών μας απολύτως αντίθετες και την αποδοκιμάζουμε.
Για τους κατοίκους των νησιών, η ύπαρξη και η λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων για δεκαετίες ολόκληρες, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, ήταν εγγύηση ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και σύνδεσης τους με τον εθνικό κορμό.
Ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ειδικά των περιφερειακών σταθμών, για την παραμεθόρια ακριτική περιοχή μας, για τα νησιά μας, είναι ουσιαστικός και σημαντικός, και συνεπώς αναντικατάστατος.

Το "Κοχύλι" στην Κώμη σας περιμένει.

   
Στην παραλία της Κώμης στη Χίο, περιμένει τους λάτρεις του καλοκαιριού και των "beach parties "το "Κοχύλι" σε μία φανταστική ατμόσφαιρα. Το "Κοχύλι είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για όλες τις ηλικίες, που προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό, ή το ιδανικό club sandwich του "Mice" καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, δίπλα στη θάλασσα.
Η άνεση και η θέα της θάλασσας αποτελούν τα δυνατά σημεία του "Κοχύλι" που έχει καθιερωθεί χρόνια, στις συνειδήσεις της νεολαίας ως μία από τις κλασικές επιλογές για ποτό,μπάνιο,διασκέδαση







Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ζητείται Συνείδηση, του Γιάννη Ξενάκη


Κανένας δεν αμφισβητεί πως τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει η ζωή μας, ακόμα κι αυτών που διέθεταν κάποιο απόθεμα. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως αυτό είναι απόρροια λαθών και επιλογών που λιγότερο ή περισσότερο κάναμε σχεδόν όλοι μας. Κυρίως όμως ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ο πέλεκας των περικοπών και των χαρατσιών έχει πέσει ανισσόροπα επί δίκαιων και άδικων, επί νοικοκυραίων και λαμόγιων, επί μεσαίων, φτωχών και φτωχότερων.
 Ενώ λοιπόν αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να μας προβληματίσει, να μας διδάξει, να μας μάθει και να μας αλλάξει, εμείς απτόητοι συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς, με τις γνωστές πρακτικές και συνήθειες που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε.
- Οι πολίτες ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και γεμίζουν τους προθάλαμους των γραφείων των αιρετών για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και σπάνια για υποδείξεις και δημιουργικό διάλογο, οι μικρές κοινωνίες των χωριών σκέπτονται αποκλειστικά τα συμφέροντα της κοινότητας τους και όχι της ευρύτερης τουλάχιστον περιοχής και οι νέοι αντί να αναλάβουν δημιουργικές πρωτοβουλίες ακόμα και για την καλλιέργεια της γης μέχρι να βρεθεί μια θέση στο αντικείμενο των σπουδών τους, κάθονται στις καφετερίες και τα καφενεία.
- Οι διοικητές δημόσιων οργανισμών αδιαφορούν για τον κοινωνικό ρόλο και την εξυπηρέτηση των πολιτών και παρακολουθούν ανήμποροι από το γραφείο τους την πάλη επικράτησης μεταξύ των φατριών που έχουν με την ανοχή τους δημιουργηθεί, εις βάρος πάντα του δημόσιου συμφέροντος και της λειτουργικότητας του οργανισμού.
- Οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο προσπαθούν να εξυπηρετούν τους ημέτερους για άγρα ψήφων και κόβουν κορδέλες στα σπάνια έργα υποδομής που υλοποιούνται πριν ακόμα ολοκληρωθούν και τα παραδίνουν προς χρήση με εγκληματικές ελλείψεις που θα τα καταστήσουν άχρηστα στον μισό χρόνο της διάρκειας λειτουργίας τους, απ ότι εξαγγέλθηκε αρχικά.
- Το λιμεναρχείο και η τροχαία εποπτεύουν την κυκλοφορία με στόχευση την επιβολή και είσπραξη προστίμων και όχι την συμμόρφωση των οδηγών στους κανόνες κυκλοφορίας και συμπεριφοράς.( Δεν σας συνιστώ να εμπιστευθείτε τις διαβάσεις πεζών χωρίς να έχετε τις αισθήσεις σας σε υπερδιέγερση).
- Οι δημόσιες υπηρεσίες από την αγένεια και την επιθετικότητα των υπαλλήλων, έχουν αδρανοποιηθεί και λουφάξει υπό τον φόβο της καταγγελίας και του επίορκου.
- Η δικαιοσύνη μετατοπίζει σχεδόν μόνιμα την πρώτη φορά υποθέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα για το μέλλον, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία σε χρόνο και την οικονομική αφαίμαξη για αμοιβές δικηγόρων.
- Η Βουλή νομοθετεί σε μια μέρα ή νύχτα με την μορφή του κατεπείγοντος για να αιφνιδιάσει το Σώμα και ψάχνει η ίδια μετά να κλείσει τα παράθυρα που άφησε ανοιχτά και μπαίνουν οι καιροσκόποι και οι παράνομοι.
- Επιλεκτικά άφησα τελευταίο το πλέον βασικό όσο και ευαίσθητο, αυτό που αποτελεί τον πυλώνα που βασίζεται η συμπεριφορά μας και εξαρτάται η Εθνική μας υπόσταση και το μέλλον της χώρας. Την ΠΑΙΔΕΙΑ. Εγκληματική αντιμετώπιση, θλιβερή αδιαφορία, μαύρο σκοτάδι αμάθειας και ζοφερό μέλλον από όλους, με πρωταίτιους τους γονείς, το αρμόδιο υπουργείο, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους δασκάλους και τους ίδιους τους μαθητές εν μέρει. Όποιος αμφιβάλλει τον προκαλώ να ρίξει μια ματιά στα γραπτά των προαγωγικών εξετάσεων που διενεργούνται αυτή την εποχή και θα διαπιστώσει πολύ περισσότερα, θα εκραγεί. Οι μαθητές των λυκείων σήμερα, ( με λίγες εξαιρέσεις) που βγάζουν γενικό βαθμό 17, δεν προσεγγίζουν σε μάθηση και γνώση τους αντίστοιχους μαθητές της 10ετιας του 60 και 70 με γενικό βαθμό 11. Που οδηγούμαστε αλήθεια ως ανιστόρητοι, αμαθείς και ακοινώνητοι; Γιατί πρέπει σώνει και καλά όλοι να γίνουν επιστήμονες, γιατί οι δάσκαλοι τους προάγουν για να τους ξεφορτωθούν, γιατί οι γονείς τους επιβάλλουν να συνεχίσουν και μετά το γυμνάσιο ενώ δεν θέλουν ή δεν μπορούν, γιατί το υπουργείο δεν βάζει φραγμούς αξιοκρατικούς ανάλογα με την διάθεση, την εργατικότητα και την δυνατότητα;
 Όλα αυτά μας οδηγούν στην εύλογη απορία. Τελικά έχουμε συνείδηση, τιμή, αξιοπρέπεια και φιλοπατρία; Ίσως να έχουμε, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύουμε έμπρακτα, καθημερινά στη ζωή και την συμπεριφορά μας.
 Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γράφει πως « συνείδηση είναι το βάθος του ανθρώπου».Ο Γερμανός φιλόσοφος Δ. Σοπενχάουερ διαπιστώνει πως « τιμή είναι η εξωτερική συνείδηση και συνείδηση είναι η εσωτερική τιμή».

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Φοιτήτρια ετών 84

Η ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΕΚΑΤΣΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
«ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ»
Το όνομα της ακούγεται κι εκείνη στητά και καμαρωτά κατευθύνεται προς την έδρα για την παραλαβή του πτυχίου της. Έτσι φαντάζομαστε τη Μαρία Σαραντινού, φοιτήτρια στο Ανοικτό Λαικό Πανεπιστήμιο να παραλαμβάνει τον τίτλο σπουδών της με γεμάτα συγκίνηση μάτια και τη δίψα της για γνώση και ζωή άσβεστη παρά τα 84 της χρόνια, ως γνήσια απόδειξη της ρήσης του Σωκράτη: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος».
Είναι από τις γυναίκες που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά. Έχει μια φινέτσα και μια αρχοντιά διαφορετική. Ίσως να είναι και ο «πολίτικος» αέρας που τη διαπνέει.
Κυρίως όμως είναι μια γυναίκα παράδειγμα για όλους μας. Ένας άνθρωπος που παρά τα χρόνια του, 84 ετών, δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να μαθαίνει, να βελτιώνεται, να αναζητά και να γίνεται καλύτερος, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους εμάς.
Η 84χρονη Μαρία Σαραντινού είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία φοιτήτρια του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, που έληξε αισίως χθες το απόγευμα τις εργασίες του για φέτος. Στα χέρια της αυτή τη στιγμή θα κρατά άλλον ένα τίτλο σπουδών και θα τον
προσθέσει στην πλούσια συλλογή από σεμινάρια, διαλέξεις και ότι όποια άλλη επιμορφωτική εκδήλωση έχει παρακολουθήσει.Μαζί με την κ. Μαρία, τις διαλέξεις στο Ανοικτό Λαϊκό   Πανεπiστήμιο,παρακολούθησαν συνολικά 280 Χιώτες ανάμεσα στους οποίους και 8 κληρικοί.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το Ζάππειο παρθεναγωγείο ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της κι όπως ο αδερφός της να γίνει νομικός. Τα χρόνια εκείνα όμως οι σπουδές για τη γυναίκα ήταν περιττές. Έτσι με την άρνηση του πατέρα της περιορίστηκε στα του σπιτιού ενώ μετέπειτα ακολούθησε κι ένας γάμος κι αργότερα ακόμη η επιστροφή στην πατρίδα, την Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα, τη Χίο.Το προηγούμενο ίσως να αποτελεί και ένα της απωθημένο  γιαυτό ακόμη και τώρα αναζητά τη μόρφωση σε κάθε της μορφή κι εκδήλωση είτε μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, είτε μέσα από μια διάλεξη, ένα σεμινάριο ή ακόμη κι από το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. " Δεν είναι ότι δεν έχω τι να κάνω τον ελεύθερο μου
χρόνο. Μου αρέσει να μαθαίνω.Ίσως και το ότι ήθελα αλλά δεν μπόρεσα να σπουδάσω να παίζει κάποιο ρόλο. μου αρέσει επίσης να είμαι με κόσμο. Δεν την μπορώ τη μοναξιά". λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνοντας "Λέω στις φίλες μου που είναι πανέξυπνες, γιατί δε διαβάζετε ένα βιβλίο, γιατί δεν έρχεστε μαζί μου, αντί να παίζετε χαρτιά ή να βλέπετε τα Τούρκικα στην τηλεόραση;"
Με την ίδια απλότητα κι αυτοπεποίθηση «κέρδισε» τους συμφοιτητές της στο  Λαϊκό Πανεπιστήμιο. «Με αγκάλιασαν όλοι με πολύ αγάπη. Περνάμε καλά.Ήταν πολύ ωραίο που έρχονταν διαφορετικός ομιλητής κάθε εβδομάδα και που άλλαζε το θέμα. Έτσι δεν ήταν κουραστικό.Είχε πολύ ενδιαφέρον. Σήκωνα το χέρι μου, μιλούσα κι έκανα παρεμβάσεις στους καθηγητές.Ήταν πολύ καλή εμπειρία κι αν ζω του χρόνου σίγουρα θα το επαναλάβω» είπε και με την τελευταία φράση έδειξε την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο όσο ακόμη μπορεί.
Το παράδειγμα της κ. Μαρίας, το παράδειγμα των κληρικών και η συμμετοχή όλων των φοιτητών, 280 τον αριθμό στο λαϊκό Πανεπιστήμιο δείχνουν ότι υπάρχει θέληση για καλλιέργεια στον τόπο μας. ότι υπάρχουν σόροι που θέλουν να βελτιωθούν, που δεν έχουν βαλτώσει και ψάχνονται ακόιμη. Αυτό που χρειάζονται είναι λίγο «πότισμα» και μπόλιασμα με ανάλογες δράσεις.πηγή "Π".






 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Άτυχη Πατρίδα, του Σταύρου Μιχαηλίδη

Είναι περιττό να σημειώσω εξ αρχής το γεγονός ότι το κοινοβούλιο είναι, πρέπει να είναι, ο ναός της δημοκρατίας κλπ. αυτονόητα πράγματα για μια σοβαρή κοινωνία.
Ο ελληνικός λαός αφήνει για τέσσερα χρόνια σχεδόν εν λευκώ στους εκπροσώπους του, τους βουλευτές, τη ζωή του, την τύχη της πατρίδας του, την ευημερία του και δια του συντάγματος (άρθρα 59-60) προσδοκά ο βουλευτής να ασκεί τα καθήκοντά του με όρκο, υπεύθυνα και κατά συνείδηση.
Ωστόσο, δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει το χάλι της Βουλής. Ιδίως τα τελευταία χρόνια μα και με ένταση το τελευταίο διάστημα, ο ελληνικός λαός έχει καταστεί θεατής ενός άθλιου θεάτρου με πρωταγωνιστές βουλευτές.
Αντί για πρωτοβουλίες βουλευτών που θα προάγουν την ζωή μας,  ακούμε για αθλιότητες μελών του κοινοβουλίου. Καθημερινά τα ΜΜΕ δίνουν στοιχεία καταχρήσεων και απιστίας τέως ή εν ενεργεία πολιτικών, με το υβρεολόγιό τους που έχει αντικαταστήσει τον πολιτικό λόγο και την πολιτισμένη αντιπαράθεση στην ολομέλεια ή στις επιτροπές όπως αυτή για την περίπτωση Παπακωνσταντίνου. Γινόμαστε θεατές πιστολέρο, παρακολουθούμε τις εργασίες της Βουλής με άδεια έδρανα, μένουμε άναυδοι με τη στημένη βιομηχανία τροπολογιών για την εξυπηρέτηση ημετέρων, με τα μισθολόγια των υπαλλήλων και την οικογενειοκρατία στις προσλήψεις τους, με τις παράνομες καταθέσεις βουλευτών στο εξωτερικό, με τις απαράδεκτες ασυλίες και τα σκανδαλώδη προνόμιά τους και αυτές τις ημέρες με την κ. Ρεπούση  να επιχειρεί πάλι να μας «επιμορφώσει» ιστορικά κλπ..
Συνειδητοποιώντας αυτό το χάλι, ήρθε στο νου μου ο ακόλουθος μύθος του Πρωταγόρα:  Ο Δίας επειδή φοβήθηκε για το γένος των ανθρώπων ότι με την πορεία που έχει θα εξαφανισθεί, στέλνει τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη για να αποτελούν οδηγό προόδου και αληθινού πολιτισμού. Ρωτάει λοιπόν ο Ερμής το Δία με ποιόν τρόπο θα δώσει τη δικαιοσύνη ……. να τις μοιράσω σε όλους (πάντας νείμω); Σε όλους, είπε ο Δίας και όλοι να έχουν μερίδιο …. και βέβαια να θέσεις εκ μέρους μου νόμο, εκείνον που δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αιδώ και τη δικαιοσύνη να τον σκοτώνουν ως αρρώστια της πόλης ….
Ας συγκρίνουμε!!
Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει ακόμα το κοινοβούλιο; Πόσο ελπιδοφόρα μπορεί να αναμένει ο λαός σημάδι ανασύνταξης με τέτοια κεντρική πολιτική συνείδηση;
Η απάντηση είναι απλή, όταν αποκτήσουμε δική μας!
Σταύρος Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ
Δημοτικός Σύμβουλος