Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Καλαμωτής Κωνσταντίνος. Ξ. Βαμβακάς.
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» για την προτομή Βαμβακά προχώρησε η Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Καλαμωτή για το θέμα.
Όπως διευκρινίζουν σε επιστολή τους:
Η
προτομή του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλαμωτής Κωνσταντίνου Βαμβακά θα
στηθεί στην ομώνυμη πλατεία του χωριού και όχι στο προαύλιο του
Γυμνασίου Καλαμωτής, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και τούτο διότι, όπως
ανακαλύφθηκε, η απόφαση αυτή είχε ήδη ληφθεί από τον Αύγουστο του 1953
από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο της Καλαμωτής και έχει, επίσης, τη σύμφωνη γνώμη φορέων και
κατοίκων της Καλαμωτής καθώς και της καταξιωμένης χιώτισσας γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής που είναι καθ’ όλα έτοιμη, θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο του2014 και όχι εφέτος, διότι δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου της Πλατείας που θα τη φιλοξενήσει.
Επικεφαλής της Επιτροπής που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό είναι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ιωάννης Ράγκος συνεπικουρούμενος από τους Αργυρώ Βαρλά, Μιχαήλ Δαμαλά, Ευαγγελία Μισαηλίδη, Γεώργιο Μαυροθέρη και Ιωάννη Πειραντάκο, μέλη . Ο Γεώργιος Δαμαλάς είναι απλά ένας Καλαμωτούσης που τού έγινε η μεγάλη τιμή, εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής, της ανάθεσης της συγγραφής της ιστορίας του Γυμνασίου Καλαμωτής.
Και δυστυχώς δεν είχε την επίσης μεγάλη τιμή να είναι, πέρα από μαθητής, και εκπαιδευτικός του ιστορικού αυτού Σχολείου, όπως αναφέρθηκε.
Επομένως το Λεύκωμα αποτελεί πρωτοβουλία και έργο και των δύο πολιτιστικών φορέων της Καλαμωτής και όχι μόνο του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής ο δε Γεώργιος Δαμαλάς είχε μόνο την επιμέλεια της έκδοσης.
Η παρουσία του στη σχετική φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα σχετίζεται με την ευθύνη που ανέλαβε να αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Επιτροπής και της γλύπτριας η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την επιθυμία για τη λήψη της φωτογραφίας αυτής προκειμένου να τη δημοσιεύσει στο τοπικό τύπο της Χίου και ο κ. Δαμαλάς δεν το αρνήθηκε.
Το κόστος της προτομής Βαμβακά, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο μας, καλύφθηκε κυρίως από έσοδα διάθεσης του Λευκώματος – Βιβλίου για το Γυμνάσιο Καλαμωτής αλλά και από τις συγκινητικές προσφορές φορέων και κατοίκων του χωριού για το μεγάλο τους Ευεργέτη αλλά και της Χίου γενικότερα (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Φιλόπτωχος Αδελφότης Καλαμωτής και Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής είναι ανάμεσα στους φορείς που βοήθησαν οικονομικά το σκοπό αυτό). Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού το ποσό των 13.000 ευρώ που κοστολογήθηκε μόνο η προτομή δε μπόρεσε να καλυφθεί από τα έσοδα διάθεσης του βιβλίου που δε ξεπέρασαν τις 5.000 ευρώ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν στο κόστος αυτό προστεθεί και η προσωπική εργασία της κ. Παπακωνσταντίνου που, κατά δήλωσή της, προσέφερε ως δωρεά στην Καλαμωτή και τη Χίο, τότε το έργο αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στη τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Στη νότια πτέρυγα του Γυμνασίου Καλαμωτής που έγινε με δαπάνη του τιμώμενου θα τοποθετηθεί το γύψινο πρόπλασμα του έργου, δωρεά της γλύπτριας στη μνήμη του αείμνηστου Καλαμωτούση Γεωργίου Μισαηλίδη.πηγή.Πολίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου