Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Στα ίδια θρανία και πάλι μετά από 40 χρόνια

Αναδημοσίευση εφημερίδα «Πολίτης» 16/08/2010 Του Γ.ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ


ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 1970 ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Έπειτα από 40 χρόνια διοργανώθηκε στις 7 και 8 Αυγούστου, με μεγάλη συμμετοχή, η συνάντηση των αποφοίτων της τάξης του 1970 του εξατάξιου Γυμνασίου Καλαμωτής. Την ιδέα και τη διοργάνωση είχαν οι συμμαθητές Δ. Χλωμούδης, Μ. Κούτελος, Π. Μιχαλάκης και Α. Βέκιου, ύστερα από παρότρυνση από τον τότε φιλόλογο καθηγητή τους, για τέσσερα συνεχή χρόνια, κ. Α. Τσέκο, από τη Θεσσαλονίκη, του οποίου η αγάπη προς αυτή την τάξη υπήρξε και παραμένει παροιμιώδης. Η συνάντηση άρχισε το Σάββατο στο Γυμνάσιο με παρουσιαστή τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Δ. Χλωμούδη. Προηγήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των καθηγητών και μαθητών, που στα 40 αυτά χρόνια έφυγαν απ' αυτόν τον κόσμο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους τότε καθηγητές Α. Τσέκο, Ισ. Πρώιο και Ε. Λατουσάκη.

Αναδρομή
Ο συμμαθητής ναυπηγός, Η. Παντελάρος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια που πέρασαν στο Γυμνάσιο. Καταρχάς, εξιστόρησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν εκείνα τα χρόνια με τις ελλείψεις των καθηγητών, τις αλλεπάλληλες αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος από καθαρεύουσα σε δημοτική και τανάπαλιν, την έλλειψη φροντιστηρίων για εισαγωγικές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τα προβλήματα που είχαν στη μετακίνηση τους στο Γυμνάσιο από τα γύρω χωριά, λόγω ελλείψεως δρόμων και μεταφορικών μέσων. Παράλληλα, με αναφορά του σε φαιδρά στιγμιότυπα από τη μαθητική τους ζωή πριν 40 χρόνια, προσπάθησε να φέρει στη μνήμη όλων τα παλιά και να ζήσουν τα μαθητικά χρόνια της εποχής.

Αναμνήσεις
Επακολούθησε το πιο ωραίο θέμα της συνάντησης, με αναφορά σε στιγμιότυπα από το συμμαθητή ηλεκτρονικό Γ. Λιώδη και συζήτηση μεταξύ όλων για τα χρόνια εκείνα. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με εκδρομή και μεσημεριανό στον Εμπορειό και έκλεισε με διασκέδαση στο ξενοδοχείο Golden Sand. Η δεύτερη μέρα άρχισε με εκκλησιασμό στη Αγ. Παρασκευή στην Καλαμωτή, όπου εκτελεί χρέη ιεροψάλτη ο συμμαθητής Π. Μιχαλάκης. Επακολούθησε εκδρομή και μεσημεριανό στην Κώμη, όπου έκλεισε και το πρόγραμμα της συνάντησης με χορό και τραγούδι από όλους, με της συνοδεία κιθάρας από τον συμμαθητή καθηγητή Μ. Χανάκη. Ευχή όλων, στο τέλος, ήταν να επαναληφθεί σύντομα η συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου