Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Την ένταξη τους ζητάνε οι Καλαμωτούσοι, στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ της ΕΤΑ Χίου



Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα έλαβαν μία επιστολή, που απευθυνόταν στον Δήμαρχο Χίου, υπογεγραμμένη από την Κοινότητα Καλαμωτής και από όλους τους Συλλόγους του χωριού.

Μία πρωτοβουλία του Γιώργου Σαραντινούδη που συνέταξε την επιστολή και έχει παραληφθεί από τον Δήμαρχο. Ενωμένοι οι Καλαμωτούσοι ζητούν από τον Δήμαρχο την ένταξη της Καλαμωτής στο πρόγραμμα ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων.

ΠΡΟΣ. κ.Ιωάννη Μαλαφή

Δήμαρχο Χίου

GiorgosΠΡΟΣ. τον Δήμαρχο ΧίουΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα ένταξης της Καλαμωτής στο πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ της ΕΤΑ Χίου για δημόσιες παρεμβάσεις ανάπλασης.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και παράλληλα την ουσιαστική ανάγκη ένταξης της Καλαμωτής στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ της ΕΤΑ Χίου, το οποίο αφορά δημόσιες δράσεις ανάπλασης και βελτίωσης οικισμών ιδιαίτερης σημασίας.

Το πρόγραμμα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, στοχεύει:
Στην ανάπλαση κεντρικών και σημαντικών σημείων παραδοσιακών (και μη) οικισμών, Στην αναβάθμιση και λειτουργική βελτίωση των οικισμών ώστε να γίνουν πιο φιλικοί, προσβάσιμοι και ελκυστικοί για κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, Στη μετατροπή τους σε οργανωμένους τοπικούς τουριστικούς προορισμούς.
Παρότι αρκετά χωριά της Χίου έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό, η Καλαμωτή – ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού – δεν έχει ενταχθεί, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Στη μετατροπή τους σε οργανωμένους τοπικούς τουριστικούς προορισμούς.
Παρότι αρκετά χωριά της Χίου έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό, η Καλαμωτή – ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού – δεν έχει ενταχθεί, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό.
Η Καλαμωτή αποτελεί ένα ζωντανό μνημειακό σύνολο με μοναδική αρχιτεκτονική δομή, ιστορικό ενδιαφέρον και πολιτιστική βαρύτητα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια: Παρατηρείται έντονη εγκατάλειψη εντός του οικιστικού ιστού.,

Πολλά κεντρικά σημεία του χωριού εμφανίζουν φθορές, έλλειψη παρεμβάσεων και δυσκολίες πρόσβασης λόγω κατεδαφισθέντων παλαιών οικιών, Η απουσία σύγχρονων υποδομών και αναπλάσεων αποτρέπει την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης, παρά το σημαντικό δυναμικό του οικισμού. Παρατηρείται έντονη εγκατάλειψη εντός του οικιστικού ιστού, Πολλά κεντρικά σημεία του χωριού εμφανίζουν φθορές, έλλειψη παρεμβάσεων και δυσκολίες πρόσβασης λόγω κατεδαφισθέντων παλαιών οικιών, Η απουσία σύγχρονων υποδομών και αναπλάσεων αποτρέπει την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης, παρά το σημαντικό δυναμικό του οικισμού. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι κρίσιμη η άμεση και τεκμηριωμένη διεκδίκηση ένταξης της Καλαμωτής στο τρέχον πρόγραμμα δημόσιων δράσεων του ΤΑΠΤοΚ. Μια τέτοια ένταξη θα δώσει τη δυνατότητα: Να αναβαθμιστούν σημεία κεντρικής σημασίας του οικισμού, Να πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης και αποκατάστασης κοινόχρηστων χώρων, Να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η αισθητική του χωριού. Να αναδειχθεί η μεσαιωνική φυσιογνωμία της Καλαμωτής, Να υποστηριχθεί η τοπική οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Η Καλαμωτή δεν είναι απλώς ένας ακόμη οικισμός, αποτελεί βασικό κύτταρο της ιστορίας και της ταυτότητας του νησιού, και ως τέτοιο οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η απουσία της από το πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ συνιστά μια σημαντική παράλειψη, την οποία θεωρούμε αναγκαίο να διορθωθεί. Παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειές σας ώστε η Καλαμωτή να ενταχθεί στον επικείμενο σχεδιασμό, με στόχο να δοθεί νέα πνοή στον οικισμό και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του προς όφελος των κατοίκων και του Δήμου Χίου συνολικά.

Με εκτίμηση,

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμωτής ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΟΥΡΣΙΔΗΣ, Πρόεδρος ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΠΟΥ Για το ΔΣ Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Καλαμωτής ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΝΑΡΙΟΣ, Πρόεδρος Για το ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμωτής ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΙΣΤΡΟΣ, Πρόεδρος Για το ΔΣ της Αθλητικής Ένωσης Καλαμωτής ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Πρόεδρος Για το ΔΣ του Συλλόγου «Αγία Κυριακή» ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΣΣΕΝΑΣ, Πρόεδρος Για το ΔΣ Φιλόπτωχου αδελφότητας Καλαμωτής ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ, Πρόεδρος Για το ΔΣ του Σωματείου «« Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής και Νηπιαγωγείου Καλαμωτής»» ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΝΕΑΜΟΝΙΤΑΚΗ, Πρόεδρος  

Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, δημοσιεύουν τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, το χρόνιο πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων στην Καλαμωτή, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης, προειδοποιώντας και ζητώντας να αναλάβουν δράση οι υπηρεσίες και οι ιδιοκτήτες. Ανάλογα έγγραφα έχουν γίνει και στους κατοίκους, σε πολεοδομία, μέχρι και στην εισαγγελία είχε φθάσει το θέμα αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει δεκτό το αίτημα τους.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου