Πέμπτη 7 Αυγούστου 2025

Μεγάλη επιτυχία είχε, στις δύο πρώτες ημέρες το 1ο Αντάμωμα των απανταχού Καλαμωτούσων




 Μετά από δεκαετίες, οι φορείς και οι σύλλογοι των απανταχού Καλαμωτούσων, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 1ου Ανταμώματος των απανταχού Καλαμωτούσων, στις πρώτες δύο ημέρες 5 και 6 Αυγούστου 2025.

Την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025 έγινε η θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής .Μετά την Λειτουργία από την Φιλόπτωχο αδελφότητα Καλαμωτής έγινε κέρασμα με πλούσια εδέσματα. Το απόγευμα έγινε περίπατος στο χωριό. Το βράδυ στον Άγιο Γιάννη προβλήθηκε μια ταινία από την Άννα Μισαηλίδου που το περιεχόμενο της έφερε ρίγη συγκίνησης και μνήμης, αγγίζοντας κατευθείαν τις καρδιές των θεατών΄

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025 το πρωϊ έγινε η γνωριμία με το χωριό μας, πηγαίνοντας σε ανοικτά σπίτια, εκκλησίες, Δημοτικό Σχολείο, όπου οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους και οι μαθητές τους ξενάγησαν στο σχολείο τους, Το βράδυ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Δαμαλά στην Κάτω Παναγιά. ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΚΙ ΑΣ ΧΑΡΩ

Την παρουσίαση του βιβλίου την έκανε ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Γεώργιος Σφήκας. Ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς στην ομιλία του έδωσε το δικό του στίγμα για το βιβλίο. Ακολούθησε η ομιλία του εκδότη του βιβλίου. Και στο τέλος προβλήθηκε ταινία με αποσπάσματα από την ζωή των Καλαμωτούσων που επιμελήθηκε ο Γεώργιος Δαμαλάς.  

Κύριος στόχος αυτού του βιβλίου, όπως και ο τίτλος του αφήνει να διαφανεί πίσω από το δίστιχο του δετού, «Ας τραγουδήσω και ας χαρώ, του χρόνου ποιος το ξέρει…», είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή και συστηματική παρουσίαση πεζών και έμμετρων κειμένων της Λαογραφίας και προφορικής Παράδοσης του χωριού. Συνθέτες και δημιουργοί αυτού του μοναδικού και πλούσιου πολιτισμικού υλικού είναι τόσο ο ανώνυμος Καλαμωτούσης όσο και οι αυτοδίδακτοι επώνυμοι πεζογράφοι και ποιητές του χωριού, στην προσπάθειά τους να εκφράσουν τις συνθήκες, τις δυσκολίες, τις ανάγκες, τους καημούς και τους πόθους μιας πρωτόγονης και σκληρής αγροτικής ζωής. Άθελά τους, κατόρθωσαν έτσι να μεταφέρουν στις μελλοντικές γενιές νοήματα, αξίες, αισθητικές και τρόπους κοινωνικής συνύπαρξης μιας άλλης εποχής, που σχεδόν καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Το πόνημα αυτό απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη:

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζονται τα κείμενα που συνέθεσαν επώνυμοι και ανώνυμοι Καλαμωτούσοι, αφηγούμενοι ιστορίες, συμβάντα, εμπειρίες, εικόνες και δρώμενα που βίωσαν οι ίδιοι ή μεταφέρθηκαν σ’ αυτούς μέσα από υπάρχοντα γραπτά ντοκουμέντα και την προφορική Παράδοση του χωριού μας.

Στο δεύτερο μέρος, ο έμμετρος πλούτος του παλιού χωριού που χαρακτήριζε και συνόδευε την καθημερινή ζωή, αλλά και τα μεγάλα συμβάντα της ατομικής και κοινωνικής ζωής, παρουσιάζεται με θρησκευτική ευλάβεια και σεβασμό σ’ αυτούς που τα δημιούργησαν και τα έζησαν.

Στο τρίτο μέρος γίνεται μια διαχρονική παρουσίαση της ευεργεσίας στην Καλαμωτή, στην οποία το σύγχρονο χωριό οφείλει την πρόοδο και την ευημερία του αλλά, ταυτόχρονα, και μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ακολούθησε η Θεατρική παράσταση - ΠΙΤΣΙΜΠΟΥΡΓΟ - στην πλατεία του Αγίου Γιάννη, βασισμένο στο βιβλίο της Σ. Τριανταφύλλου και σκηνοθεσία της Αρκαδίας Ψάλτη, με πρωταγωνιστές την Τζωρζίνα Λιώση και τον Σταμάτη Μπάκνη.

Στο «Πιτσιμπούργκο», το τρυφερό βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, ζωντανεύει μοναδικά μια ιστορία αγάπης στην διάρκεια του πρώτου μεταναστευτικού κύματος από την Ελλάδα προς την Αμερική. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου