Η απογοητευτική εικόνα φθοράς και παρακμής που παρουσιάζει ο διατηρητέος οικισμός της Καλαμωτής στη Χίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή, ύστερα από παρέμβαση του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Σταύρου Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αδράνεια και έλλειψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και ανάδειξη των μεσαιωνικών μνημείων του νησιού.
Η τοποθέτηση του Σταύρου Μιχαηλίδη
Ο Σταύρος Μιχαηλίδης ανέδειξε την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί η ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Χίου. Επικρίνοντας τη δικαιολογία της κυβέρνησης, που επικαλείται υφιστάμενες νομοθετικές προβλέψεις, υποστήριξε ότι η μετακύλιση της ευθύνης συντήρησης των διατηρητέων κτιρίων αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες και την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί προσχηματική υπεκφυγή.
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δικαιολογεί την απουσία της από το ζήτημα της προστασίας των διατηρητέων οικισμών, επικαλούμενη νομοθετικές ρυθμίσεις που μεταθέτουν όλο το βάρος στους πολίτες. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει οικονομικά τους ιδιοκτήτες και να απλοποιήσει τις διαδικασίες έγκρισης των εργασιών, που σήμερα επιβάλλουν υπερβολικές καθυστερήσεις και αυξημένα κόστη», σημείωσε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι κάτοικοι της Καλαμωτής επιθυμούν άμεση λύση και δεν αρκούνται πλέον σε γενικές υποσχέσεις και ατέρμονες συζητήσεις. Υπενθύμισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής στην κατάρρευση των μεσαιωνικών οικισμών.
Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναγνώρισε την εικόνα εγκατάλειψης και φθοράς της Καλαμωτής, αλλά υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρόβλεψης που επιρρίπτει την ευθύνη συντήρησης στους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Υποστήριξε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους, οδηγώντας στην επιδείνωση της κατάστασης.
«Η κατάσταση στον οικισμό είναι δύσκολη, όμως η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: οι κύριοι και νομείς των μνημείων έχουν την υποχρέωση συντήρησης και προστασίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι υπεύθυνο για την παροχή οικονομικών κινήτρων, καθώς αυτά αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ώστε να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων.
Ωστόσο, οι αναφορές της Υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή, καθώς επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους. Στο επαναλαμβανόμενο επιχείρημά της ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τους οικισμούς, ο Σταύρος Μιχαηλίδης αντέτεινε:
«Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους; Γιατί αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής, τις οποίες το κράτος δεν τους εξασφαλίζει!».
Η κοινοβουλευτική συζήτηση ανέδειξε τη διαχρονική αδράνεια της πολιτείας στη διαχείριση των διατηρητέων οικισμών, με την κυβέρνηση να ακολουθεί μία στρατηγική αποποίησης ευθυνών. Η απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την Υπουργό Πολιτισμού και η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία δημιουργούν αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της προστασίας της Καλαμωτής και των υπόλοιπων μεσαιωνικών χωριών της Χίου.Πηγή Πολίτης
πολυ ωραιο αρθρο
ΑπάντησηΔιαγραφή