Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Κιβωτός του Κόσμου - Α.Ε.Καλαμωτής 0-2




Την Κυριακή το απόγευμα 17 - Νοεμβρίου - 2019 στο Φαφάλειον στάδιο Βροντάδου, η ομάδα της Καλαμωτής επικράτησε με 0-2 της νεοσύστατης ομάδας Κιβωτός του Κόσμου.Να σημειωθεί ότι η ομάδα της Κιβωτού, δημιουργήθηκε φέτος και αποτελείται κατά κύριο λόγο από παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου.
Το σκορ άνοιξε στο πρώτο ημίχρονο ο Κωνσταντίνος Σφήκας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο 15χρόνος Απόλλωνας Σαραντινός που είχε περάσει ως αλλαγή, γυιός του επί σειρά ετών ποδοσφαιριστή της Καλαμωτής, Άκη Σαραντινού, έγραψε με άψογο πλασέ στο ντεμπούτο του με την φανέλα της Καλαμωτής το τελικό 0-2

Με την νίκη της αυτή η Καλαμωτή έφτασε τις 6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας




Κιβωτός Αιγαίου (Χίος)

Χωριό Παιδικής Προστασίας στο Αίπος Χίου
Με τη χάρη του Θεού το Σεπτέμβριο του 2014, ξεκίνησε να λειτουργεί στο ‘νησί της μαστίχας’, τη Χίο, η κοινωνική δομή μέριμνας και προστασίας, η Κιβωτός του Κόσμου-Αιγαίου, η οποία σήμερα φιλοξενεί 30 παιδιά, αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς και έχει ως σκοπό να καλύψει το μεγάλο κενό στο τομέα της παιδικής μέριμνας και προστασίας στο Αιγαίο εξυπηρετώντας τις ανάγκες ολόκληρης της ευαίσθητης περιοχής αυτής της πατρίδας μας. Βρίσκεται στο Αίπος της Χίου, 10 λεπτά από τη περιοχή του Βροντάδου.
 Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του Δήμου Ομηρούπολης  να αξιοποιήσει η Κιβωτός το για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο χωριό του Αίπους, για το οποίο δυστυχώς καλείται να πληρώνει ενοίκιο. Μέτα από πολλές συζητήσεις και δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν αλλά και χρήματα που έπρεπε να δαπανηθούν, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του χωριού που σκοπό είχαν, αφενός τη βελτίωση του χώρου οικοδομικά και αφετέρου τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προκειμένου το χωριό να εξυπηρετεί τον νέο του σκοπό. Με πολύ κόπο και φροντίδα ανακατασκευάστηκαν  σταδιακά και τα 32 σπιτάκια ενώ αναμορφώθηκε ριζικά το κεντρικό κτήριο έτσι ούτως ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά τις ανάγκες σίτισης, εστίασης, μελέτης και αναψυχής.
«Οι αλλαγές στο χώρο ήταν απίστευτες παραλάβαμε ‘ερείπια’ και δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του Θεού έναν ‘επίγειο παράδεισο’. Πρόκειται για ένα τοπίο μέσα στη φύση και στο πράσινο, με το καθαρό του οξυγόνο, αυτό ακριβώς που χρειάζεται κάθε παιδί.»
1.jpg
2.jpg
Το σπίτι φιλοξενίας της Κιβωτού στο Χωριό Παιδικής Προστασίας Αίπους στο Βροντάδο Χίου, έχει σκοπό να προσφέρει προστασία, ζεστασιά, αγάπη και θαλπωρή σε όλα τα πληγωμένα και ταλαιπωρημένα παιδιά της περιοχής του Αιγαίου μέσα σε ένα χώρο φυσικής ομορφιάς  και γαλήνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό έργο εθνικής σημασίας.
Τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου φθάνουν στο χωριό  εφόσον έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, εξαιτίας της έντονης παραμέλησης, της εγκατάλειψης, της κακοποίησης (σωματικής ή ψυχολογικής), ή πιθανότατα της εκμετάλλευσης που έχουν βιώσει.
Η απαραίτητη ‘τροφή’ για ένα παιδί είναι η αγάπη , η φροντίδα και η στοργή. Τα παιδιά αυτά δυστυχώς δε γνώρισαν αυτές τις έννοιες, όμως η ‘Κιβωτός του Κόσμου’ είναι εδώ για να τα αγκαλιάσει και να τα εντάξει σε μια υπέροχη οικογένεια όπου η αγάπη πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας και προσφέρεται απλόχερα.
Το ασφαλές, σταθερό και δομημένο περιβάλλον και το πρόγραμμα ζωής των παιδιών, βοηθούν τα παιδιά  ν’ αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν σαν προσωπικότητες υποστηριζόμενα σταθερά με υπομονή, φροντίδα και αγάπη.
3.jpg
 Παρέχονται στα παιδιά, παράλληλα με υψηλής ποιότητας σίτιση, ένδυση και υπόδηση, και ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα  που υλοποιούνται με την πολύτιμη, βοήθεια παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, παιδαγωγών, λογοθεραπευτών και  προσώπων φροντίδας, έτσι ώστε το κάθε παιδί αρχικά να απελευθερωθεί συνολικά ως προσωπικότητα από τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε, να νιώσει αγάπη και φροντίδα, να ξαναβρεί την χαμένη παιδικότητά του και να ζει σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας του.
Στόχος μας λοιπόν για κάθε παιδί είναι να μπορέσει να αναπτύξει μια συναισθηματικά και πνευματικά υγιή προσωπικότητα, να αναπτύσσει κοινωνικές δραστηριότητες και να λαμβάνει εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ερεθίσματα.
4.jpg
Το εγχείρημα αυτό της Κιβωτού αποτελεί φάρο ελπίδας και μεγάλη ανακούφιση όχι μόνο  για τον πληθυσμό της Χίου αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο,  καθώς διαπιστώθηκε ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο δεν υπάρχει  μια δομή σαν την Κιβωτό που να μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά και να προσφέρει τόσες κοινωνικές υπηρεσίες σε ένα περιβάλλον κατανόησης, στοργής και αγάπης.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ
Στην Κιβωτό του Κόσμου- Αιγαίου έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας με στόχο την καλλιέργεια των κλίσεων και ταλέντων του κάθε παιδιού, την κοινωνικοποίηση και την εποικοδομητική ψυχαγωγία και επένδυση του χρόνου τους.
Τα παιδιά συμμετέχουν σε ποδοσφαιρικούς ομίλους, συλλόγους μπάσκετ, κολύμβησης, ρυθμικής γυμναστικής, μπαλέτου , παραδοσιακών χορών, σύγχρονου χορού, τμήματών ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Επίσης, συμμετέχουν σε λέσχη βιβλίου, δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, πληροφορικής, ζαχαροπλαστικής, κινηματογράφου και ενεργοποιούνται σε ομάδες μελισσοκομίας, κηπουρικής και φροντίδας οικόσιτων ζώων.
Έχει γίνει εξατομικευμένη προσέγγιση ώστε η δραστηριότητα να ταιριάζει στο χαρακτήρα και να αναδεικνύει τις κλίσεις του κάθε παιδιού, να είναι σύμφωνη με τις δυνατότητές του και να το βοηθά να τις εξελίσσει όπως και να ξεπερνά τις προσωπικές τους αδυναμίες.
5.jpg
Μέσω του αθλητισμού τα παιδιά καλλιεργούν την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα, γυμνάζοντας παράλληλα και το σώμα.  
6.jpg
7.jpg
Μέσω των καλλιτεχνικών και της ζωγραφικής ασκούν τα αισθητικά τους κριτήρια και καλλιεργούν την αγάπη για το ωραίο, την καλαισθησία,  αλλά και την ακρίβεια, τη φαντασία και την υπομονή.
Η ενασχόληση των παιδιών με τη φροντίδα των ζώων και των φυτών διδάσκει την αγάπη για το περιβάλλον, την υπευθυνότητα, την ενσυναίσθηση και εμπλουτίζει τις γνώσεις τους για τη φύση.
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
Οι σύλλογοι, οι δάσκαλοι και οι προπονητές των παιδιών έχουν σταθεί πολύτιμοι συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθειά μας για την καλλιέργεια των παιδιών και τον εμπλουτισμό της καθημερινότητάς τους με ποικίλες δραστηριότητες.
3.4      Πρόγραμμα μαθητείας
Το πρόγραμμα μαθητείας υλοποιείται από τη Κιβωτό του Κόσμου με στόχο την εκπαίδευση των νεαρών μελών στην επαγγελματική δραστηριότητα στην οποία θέλουν να ασχοληθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φορέας μας σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων και έναν επαγγελματία σε τεχνικό επάγγελμα, καθοδηγούν τον νέο και του δίνουν την ευκαιρία να δει σε πραγματικές συνθήκες την εργασία που έχει επιλέξει.
Τη χρονιά που μας πέρασε δυο από τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να μαθητεύσουν κοντά σε έμπειρο τεχνίτη, ο οποίος με πολλή αγάπη φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει  τη τέχνη του καραβομαραγκού και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.
12.jpg
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την ενίσχυση των παιδιών που έζησαν δύσκολα και γεμάτα στερήσεις παιδικά χρόνια, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, διότι η επαγγελματική τους αποκατάσταση είναι να βασικό «όπλο» για να κερδίσουν τα παιδιά την αυτονομία τους στην ενήλικη ζωή.
3.5 Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
 Τα τελευταία χρόνια η Χίος και όλα τα νησιά της πρώτης γραμμής του Αιγαίου δοκιμάζονται από την ογκωδέστατη προσφυγική ροή.
Οι δομές φιλοξενίας που διαθέτει το κράτος για να στεγάσει τους πρόσφυγες είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η πρώτη σκέψη του Πατρός Αντωνίου μόλις είδε τις δυσκολίες και τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, ήταν πως θα έπρεπε να τους συμπαρασταθούμε.
                Η Κιβωτός μη μπορώντας να μείνει άπραγη μπροστά σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας, αποφάσισε να δώσει λύση σε ένα μέρος αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, και ανέλαβε δράση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα  μας, ικανοποιώντας τις βασικές τους ανάγκες σε σίτιση, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη που τόσο έχουν ανάγκη.  Έτσι λοιπόν η  Κιβωτός του Κόσμου- Αιγαίου ξεκίνησε  το Δεκέμβριο του 2015 αφιλοκερδώς, με μόνο γνώμονα τη μέριμνα για τους ανηλίκους και την προστασία τους το  πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.
Πρόκειται για παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους στο ταξίδι της προσφυγιάς ή οι γονείς έστειλαν τα παιδιά μόνα τους, για να γλιτώσουν από τις φρικτές συνέπειες του πολέμου και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.
13.jpg
14.jpg
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ως πρόγραμμα βραχείας φιλοξενίας- 3 ημερών- καθώς τα ασυνόδευτα ανήλικα αναγκάζονταν να διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους μαζί με ενήλικα άτομα, ωσότου μεταφερθούν σε ξενώνες μακράς φιλοξενίας προσφύγων. Στη συνέχεια, ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός της βραχείας παραμονής, για τους γνωστούς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγους. Παρόλα αυτά η Κιβωτός παραμένει χώρος φιλοξενίας για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, όχι μόνιμου αλλά μεταβατικού χαρακτήρα.
Έχουμε φιλοξενήσει ως τώρα 150 ανηλίκους ασυνόδευτους πρόσφυγες, καθώς η Κιβωτός δε θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στην αγωνιώδη κραυγή για την προστασία και τη φροντίδα των βασανισμένων παιδιών για τα οποία δεν υπήρχε δομή φιλοξενίας και προστασίας. Τα παιδιά στο περιβάλλον του παιδικού χωριού βιώνουν την ασφάλεια που στερήθηκαν, τους προσφέρουμε επίσης καθαρή και στεγνή στέγη, υγιεινή τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πράγματα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας και κυρίως για τους πρόσφυγες που οι εστίες τους κατεστράφησαν και χρειάστηκε να μετακινηθούν με τη βία αναζητώντας ασφάλεια.
Γίνεται προσπάθεια από κοινού με τους εθελοντές τα παιδιά να συμμετέχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες (εκμάθηση αγγλικών, γερμανικών και κιθάρας, αθλητικές δραστηριότητες, περίπατοι, εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία κ.α) ώστε να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου και να νιώσουν ασφάλεια και ξενοιασιά και να ζήσουν σύμφωνα με την ηλικία τους, δικαίωμα που έχει βίαια καταστρατηγηθεί.
15.jpg
16.jpg
Καταφέραμε μέσα από οργάνωση, πρόγραμμα και κόπο να πετύχουμε την αρμονική συνύπαρξη των παιδιών μας με τα προσφυγόπουλα. Ο δρόμος που διανύσαμε ώσπου να επιτύχουμε την αρμονία στη συνύπαρξη ήταν δύσκολος, όμως μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε το στοίχημα αυτό. Δύσκολος άλλωστε είναι ο δρόμος που διανύουμε πάντα όταν προστίθεται κάποιο καινούριο παιδί στην οικογένεια της Κιβωτού κι εμείς καλούμαστε να παλέψουμε για την αναμόρφωσή του και για την επούλωση των πληγών, ψυχικών και σωματικών.
Χρειάζεται καθημερινό αγώνα για να ξαναζωντανέψουν τα παιδιά, να χαμογελάσουν ξανά και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον. Εκεί που σταματά η εισαγγελική εντολή ξεκινά ο μόχθος και η προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του παιδιού, αυτό που είναι η ουσία της Κιβωτού και για πολλούς είναι κάτι αόρατο, αλλά τα αποτελέσματα του ορατά. Βλέποντας όμως τα παιδιά να ανθίζουν μέρα με τη μέρα σαν λουλούδια νιώθουμε αγαλλίαση και ηθική ανταμοιβή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μητέρας και του παιδιού που βρίσκονται σε ανάγκη, λειτουργήσαμε προγράμματα στήριξης άπορων και μονογονεϊκών οικογενειών. Σκοπός μας είναι μέσα από τα προγράμματα στήριξης για τη μητέρα, τα παιδιά να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Για να γίνει ο σκοπός μας πραγματικότητα οι άπορες μητέρες με ανήλικα τέκνα έχουν  τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στις πάγιες υποχρεώσεις τους.Σήμερα εξυπηρετούνται 40 άπορες-μονογονεϊκές οικογένειες της τοπικής κοινωνίας από τη Κιβωτό του Κόσμου-Αιγαίου παρέχοντάς τους τρόφιμα, ενδύματα, υποδήματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική και ψυχολογικήυποστήριξηκαθώςκαι συνεχή εκπαίδευση κι επιμόρφωση των παιδιών ώστε να λάβουν μέσα από το ημερήσιο πρόγραμμα   ίσες ευκαιρίες όλα τα υπόλοιπα παιδιά.
17.jpg
.Παράλληλα, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του φορέα μας, αναλαμβάνουν τον ρόλο του ¨διαμεσολαβητή¨ και παρέχουν τη κατάλληλη υποστήριξη, με σκοπό να προωθήσουν τη μητέρα στην αγορά εργασίας και να έχει το δικό της εισόδημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η μητέρα δεν χάνει την αξιοπρέπειά της, αλλά μέσα από το δικό της αγώνα και την υποστήριξη μας, καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί τη χαμένη αυτοπεποίθησή της. 
Να προσθέσουμε ότι φέτος, κατανοώντας την ανάγκη υποστήριξης του προσφυγικού πληθυσμού, υποστηρίχθηκαν πάνω από 500 πρόσφυγες κυρίως μητέρες και παιδιά σε ότι αφορά την παροχή ειδών διατροφής, ένδυσης/υπόδησης και φαρμάκων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΑΙΓΑΙΟΥ
1.ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Τη χρονιά που διανύσαμε φροντίσαμε να καλύψουμε ολοκληρωτικά τις ανάγκες των παιδιών που διαμένουν στις εγκαταστάσεις μας στο Αίπος αλλά και των μελών των υποστηριζόμενων οικογενειών σε φαρμακευτική αγωγή.
Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη πολύτιμη βοήθεια εθελοντών φαρμακοποιών οι
 οποίοι φρόντισαν να μας προσφέρουν ότι είχαμε ανάγκη.
Πριν από δυο μήνες (Ιούλιος 2016) τέθηκε σε λειτουργία και το κοινωνικό μας φαρμακείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Χίου αλλά και της φαρμακευτικής εταιρείας IASIS  η οποία μερίμνησε για τον εφοδιασμό όλων των απαραίτητων φαρμάκων.
Το κοινωνικό φαρμακείο της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου, στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα αλλά και όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Η δημιουργία του κοινωνικού φαρμακείου στόχο έχει να καλύψει όλες τια ανάγκες, φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων νησιωτών συμπολιτών μας όπου ακόμη και αυτή η αυτονόητη ανάγκη είναι δύσκολο να καλυφθεί.
Για το σχολικό έτος 2015-2016 η συνολική αξία των φαρμάκων τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν σε παιδιά και οικογένειες χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ανέρχεται στις ( 7.700 ευρώ).
Οι κοινωνικοί λειτουργοί κατά περίπτωση και σε συνεργασία με εθελοντές φαρμακοποιούς των οποίων η στήριξη είναι αξιέπαινη ή με παροχή φαρμάκων από το κοινωνικό φαρμακείο της Κιβωτού, παρείχαν φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 40 ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά.
1.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ
18.jpg
Η ανάγκη για οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών μας, αλλά και των υποστηριζόμενων οικογενειών της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου, οδήγησε τους ανθρώπους της Κιβωτού να οργανώσουν μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική μονάδα σε κτίριο στη πόλη της Χίου, η οποία συστεγάζεται με το κοινωνικό φαρμακείο της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου.
Στόχος είναι η εφαρμογή της προληπτικής οδοντιατρικής, αλλά και η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών που διαμένουν στις εγκαταστάσεις της δομή μας αλλά και των υποστηριζόμενων οικογενειών.
Το κοινωνικό οδοντιατρείο της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2016 και μια φορά την εβδομάδα σε συνεργασία με εθελοντές οδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, οι οποίοι δέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας φροντίζοντας τη στοματική υγιεινή των παιδιών μας, αλλά και των άπορων γονέων  προσφέρουν ιδιαίτερη ανακούφιση εφόσον πρόκειται για μια πολύ δαπανηρή εξέταση και θεραπεία.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2015-2016 πραγματοποιήθηκε μαζικός οδοντιατρικός έλεγχος και στα 75 παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα της Κιβωτού, ενώ παράλληλα 15 απο αυτά έχουν μπει στη διαδικασία μιας ολοκληρωμένης  οδοντιατρικής θεραπείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η κοινωνική μας υπηρεσία έχει αναλάβει την υποδοχή των παιδιών που παραπέμπονται από τις εισαγγελικές αρχές ,φροντίζοντας για την ασφάλεια τους και την υγιή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Επίσης φροντίζει για τη κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών που διαμένουν στο Αίπος και την επαφή με τη τοπική κοινωνία στα πλαίσια των χορηγιών και της υλικής υποστήριξης που μας παρέχει καθημερινά.
Σε καθημερινή βάση η κοινωνική υπηρεσία μεριμνά για την κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών που διαμένουν στις εγκαταστάσεις μας στο Αίπος κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Συγκεκριμένα φροντίζουμε για την κάλυψη των αναγκών τους στους τομείς σίτισης, ένδυσης , υπόδησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης  οργανώνοντας ταξίδια και εκδρομές ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σύμφωνα με το ταλέντο και την επιθυμία του κάθε παιδιού, καθώς και σε νομικά θέματα των παιδιών με τη πολύτιμη βοήθεια των νομικών συμβούλων της Κιβωτού. Επίσης η κοινωνική υπηρεσία κατανοώντας τη πολύτιμ η βοήθεια του εθελοντή στο έργο της κιβωτού προσπαθεί συνεχώς για την ανεύρεση και την εκπαίδευση νέων εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν και θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες των παιδιών.
Δεδομένου ότι  η έκκληση για βοήθεια από άπορες και μονογονεΪκές οικογένειες της περιοχής  ήταν μεγάλη και η Κιβωτός του κόσμου δε θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από να τις στηρίξει. Έτσι λοιπόν η κοινωνική υπηρεσία έχει αναλάβει τη στήριξη των οικογενειών αυτών με σκοπό την ενίσχυση του γονέα να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια το παιδί παρέχοντας όλα τα εφόδια που αυτό χρειάζεται δίχως το παιδί να ιδρυματοποιηθεί και  να απομακρυνθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον. Έτσι μέσα στο χώρο των γραφείων μας λειτουργεί το κέντρο μέριμνας και φροντίδας μητέρας και παιδιού. Βασικός μας στόχος είναι η πρόοδος των παιδιών στα σχολικά τους μαθήματα μέσα από το ημερήσιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας με τη πολύτιμη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα με σεβασμό στο γονέα υποστηρίζουμε σε ανάγκες όπως είναι η σίτιση η ένδυση, η παροχή επιδομάτων, η ψυχολογική υποστήριξη ,η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και ότι άλλο χρειάζεται για να μεγαλώσει το παιδί μα αξιοπρέπεια. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης για θέματα τα οποία απασχολούν κι έχουν αντίκτυπο στο παιδί.
Για τη κάλυψη όλων αυτών των αναγκών βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης πόρων ώστε να καταφέρουμε  να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα. Η κοινωνική υπηρεσία λειτουργεί 9:00-17:00 καθημερινά στα γραφεία μας στη πόλη της Χίου στη περιοχή του Κάστρου και στις εγκαταστάσεις μας στο παιδικό χωριό στο Αίπος και είναι ευπρόσδεκτη  οποιαδήποτε προσφορά μπορεί να βοηθήσει το έργο.
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΣ
Οι εθελοντές μα αποτελούν τη κινητήριο δύναμη της Κιβωτού του Κόσμου, προσφέροντας την αγάπη και τον χρόνο τους και βοηθώντας την, να συνεχίζει τόσα χρόνια το δύσκολο γεμάτο ελπίδα ταξίδι της.
Από την ίδρυση της Κιβωτού ήταν ο απλός ο κόσμος που αγάπησε το έργο και συμπαραστάθηκε με όποιο τρόπο μπορούσε.
Μπορείτε να γίνετε κι εσείς συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το θεάρεστο έργο και να συμβάλετε σημαντικό στο έργο της Κιβωτού του Κόσμου. Το πρώτο βήμα για να γίνετε εθελοντές είναι να απευθυνθείτε στο γραφείο μας στο τμήμα της κοινωνικής υπηρεσίας για να δηλώσετε τη πρόθεση σας , να ενημερωθείτε και να συμπληρώσετε την αίτηση του εθελοντή.
Συγκεκριμένα οι εθελοντές μας μπορούν να βοηθήσουν  στους εξής τομείς:
  • Στην ενισχυτική διδασκαλία

  • Στις μετακινήσεις και τη συνοδεία παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου σε ιατρικά ραντεβού και δραστηριότητες τους.Πραγματοποιώντας μικρομεταφορές (π.χ παραλαβή φαρμάκων ή αγαθών απαραίτητα για τα παιδιά μας)
  • Στην προετοιμασία γεύματος
  • Στην καθαριότητα χώρων
  • Στη φροντίδα των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων των παιδιών.
  • Στην επίβλεψη άρρωστου παιδιού όταν αυτό θα χρειάζεται νοσηλεία.
  • Σε καλλιτεχνικές ή αθλητικές δραστηριότητες(χειροτεχνίες ,θεατρικό, χορός, γυμναστική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ)
  • Στη διαμόρφωση και τον ευπρεπισμό των εξωτερικών χώρων του Παιδικού μας Χωριού (κλαδέματα, ξεχορτάρισμα, καθαριότητα, κηπουρική)
  • Προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογα με την ειδικότητα τους(γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικού, τεχνικοί)
  • Ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές για την κάλυψη αναγκών των παιδιών  μας
                                                                                ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
Από τις πιο άμεσες και τρέχουσες ανάγκες μας για τις οποίες αναζητούμε καθημερινά πηγές στήριξης, είναι οι πληρωμές των μισθών του προσωπικού. Στην Κιβωτό απασχολούνται 18 άτομα (παιδαγωγοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μαγείρισσα, καθαρίστρια, οδηγός, προσωπικό γενικών καθηκόντων. Το προσωπικό, αυτό έχει σαν μέλημα το μεγάλωμα των παιδιών μας, παρέχοντας τους την καλύτερη δυνατή φροντίδα, σε όλους τους τομείς.
Επίσης πολύ μεγάλη ανάγκη αποτελεί η αποπληρωμή των παγίων εξόδων όπως ΔΕΚΟ, τα έξοδα των μετακινήσεων (βενζίνες) τα έξοδα συντήρησης χωριού του Αίπους.
Στα σχέδια της Κιβωτού είναι επίσης η δημιουργία ενός νέου σπιτιού φιλοξενίας για τα μεγαλύτερα παιδιά μας. Στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των μεγαλύτερων παιδιών σε εκπαίδευση, μαθητεία, απασχόληση και ψυχαγωγία θα βοηθούσε ιδιαίτερα η εύρεση ενός κατάλληλου χώρου στον ευρύτερο χώρο της πόλης ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των παιδιών προς τις δραστηριότητες.
Παράλληλα, χρειαζόμαστε στήριξη ώστε να διαμορφωθεί ακόμη περισσότερο ο χώρος του Αίπους α) ολοκλήρωση του κλειστού γηπέδου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως για τις ανάγκες των παιδιών και της Κιβωτού του Αιγαίου β) η δημιουργία ενεργειακού πάρκου που θα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομη τη Κιβωτό.
2.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ
Η ανάγκη για οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών μας, αλλά και των υποστηριζόμενων οικογενειών της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου, οδήγησε τους ανθρώπους της Κιβωτού να οργανώσουν μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική μονάδα σε κτίριο στη πόλη της Χίου, η οποία συστεγάζεται με το κοινωνικό φαρμακείο της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου.
Στόχος είναι η εφαρμογή της προληπτικής οδοντιατρικής, αλλά και η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών που διαμένουν στις εγκαταστάσεις της δομή μας αλλά και των υποστηριζόμενων οικογενειών.
Το κοινωνικό οδοντιατρείο της Κιβωτού του Κόσμου-Αιγαίου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2016 και μια φορά την εβδομάδα σε συνεργασία με εθελοντές οδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, οι οποίοι δέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας φροντίζοντας τη στοματική υγιεινή των παιδιών μας, αλλά και των άπορων γονέων  προσφέρουν ιδιαίτερη ανακούφιση εφόσον πρόκειται για μια πολύ δαπανηρή εξέταση και θεραπεία.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2015-2016 πραγματοποιήθηκε μαζικός οδοντιατρικός έλεγχος και στα 75 παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα της Κιβωτού, ενώ παράλληλα 15 απο αυτά έχουν μπει στη διαδικασία μιας ολοκληρωμένης  οδοντιατρικής θεραπείας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου