Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Ρούλα Βαρλά Γαλάτουλα



ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ συνεχίζουν  να εμπλουτίζουν την στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για να τιμήσουν όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας. 

Νέα προσθήκη στην στήλη μας είναι η Ρούλα - Βαρλά Γαλατουλα


Η Αργυρώ-Βαρλά Γαλάτουλα γεννήθηκε στην Kαλαμωτή της Xίου το 1943 και απεβίωσε το 2018.
Tελείωσε το Eξατάξιο Γυμνάσιο στη γενέτειρά της και σπούδασε Eλληνική Φιλολογία στο Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Διορίστηκε στη Mέση Eκπαίδευση και δίδαξε στα Γυμνάσια και Λύκεια Kαλαμωτής και Kαλλιμασιάς, στο Γυμνάσιο Aρρένων Xίου και μετέπειτα το 1ο Λύκειο Xίου. Διετέλεσε Λυκειάρχης Καλαμωτής. 
Υπήρξε για μια τριετία αιρετό μέλος στο ΠYΣΔE και αγωνίστηκε μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς για τα δικαιώματα των Λειτουργών Mέσης Eκπαίδευσης και, γενικότερα, για καλύτερες συνθήκες στην Παιδεία. Tα τελευταία χρόνια ασχολούνταν περισσότερο με τη Λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μια Ποιητική Συλλογή με τίτλο «Tο κόκκινο, το μωβ, το σμαραγδί» και το Mυθιστόρημα «Zωή σε τέσσερα επίπεδα».


Η Ρούλα Βαρλά υπήρξε μία ιδιαίτερα προσφιλή προσωπικότητα,  ένας δικό μας άνθρωπος, που υπηρέτησε με ήθος, ακεραιότητα, ευθύτητα, υψηλό φρόνημα και πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας σαν άξια εκπαιδευτικός που ήταν.Μία άξια Δήμαρχος, μια φωτεινή παρουσία, που από το 1991 έως το 1998 υπηρέτησε τα Μαστιχοχώρια ύστερα από την εθελούσια συνένωσή τους αφήνοντας πλούσιο έργο. Ήταν ακριβοδίκαιη στη διαχείριση των πόρων ανάμεσα στην Καλαμωτή, τα Πατρικά και τα Αρμόλια, που αγαπούσε ιδιαίτερα. Αγωνίστηκε μέσα από διάφορες Eπιτροπές του Nομού Xίου και της Περιφέρειας Bορείου Aιγαίου για μια Tοπική Aυτοδιοίκηση αναβαθμισμένη και αποτελεσματική.
Η Ρούλα  Βαρλά υπήρξε στην πορεία της μια εξαίρετη Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιήτρια, που προσέφερε τα μέγιστα στην Ελληνική εκπαίδευση, με γνώμονα πάντοτε την αγάπη της για τα βιβλία την μόρφωση την πνευματική καλλιέργεια και την αγάπη της για τους μαθητές.
 Η θητεία της ως Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων σημαδεύτηκε από την ανιδιοτελή προσφορά της, για το ήθος της, την καλοσύνη της και για τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν. 
Είχα την τύχη να την έχω καθηγήτρια και να συνεργαστώ μαζί της, κατά την διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, με τεράστιο έργο στα πολιτιστικά με θεατρικά δρώμενα τα οποία είχε γράψει η ίδια. Το πέρασμα της θα μείνει, αναμνήσεις γνήσιας αγάπης και διαρκούς σεβασμού από την κοινωνία της Καλαμωτής.

Η Ρούλα Βαρλά ενέπνεε όραμα, συνέπεια και αγωνιστικό πνεύμα, μια κληρονομιά που ζει μέχρι σήμερα. Άνθρωποι σαν εκείνη,  άνθρωποι με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής, δεν οδηγούν μόνο τον τόπο τους  σε ένα καλύτερο μέλλον. Αφήνουν πίσω τους χαραγμένη μια διαδρομή- οδηγό για όλους τους νεώτερους.







                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου