Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΣΤΗΝ «ΠΑΤΡΙΔΑ»





Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ανοίγει τα χαρτιά του στην «Πατρίδα».
Το σκεπτικό της υποψηφιότητάς του, τα 4 μεγάλα θέματα της Χίου, ο Λεσβοκεντρισμός και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
«Κατάγομαι, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόρειο Αιγαίο, συγκεκριμένα στη Λέσβο. Θεωρώ πως το Βόρειο Αιγαίο υποχώρησε πολύ, δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα με αποτέλεσμα να χαθεί έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μετά από παρότρυνση πολιτικών, φίλων και συγγενών αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης».
Όσον αφορά τα διαφορετικά στοιχεία που πρεσβεύει και επιδιώκει να εφαρμόσει στην περιοχή, ο Κώστας Μουτζούρης ανέφερε πως «Δεν είμαι πολιτικός, είμαι τεχνοκράτης, μηχανικός, νομίζω πως στην αυτοδιοίκηση η εποχή των παλαιών πολιτικών ξεπερνιέται. Θα επιδιώξω να πάψει ο Λεσβοκεντρισμός στην Περιφέρεια. Είναι λογικός, ως ένα βαθμό, αλλά τα προηγούμενα χρόνια διέκρινα μια παραμέληση των άλλων περιοχών πέρα από της Λέσβο».

«ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»
Όσον αφορά την κατανομή και την απορρόφηση των κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ο κ.Μουτζούρης υπογράμμισε «Στα έργα υποδομής το Βόρειο Αιγαίο, μια περιοχή που επλήγη από το μεταναστευτικό έχει χαμηλή απορροφητικότητα στα κονδύλια που έχουν διατεθεί.
Η Χίος δεν έχει την απορροφητικότητα που της ανήκει. Συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας πολύ περισσότερο σε σχέση με τον πληθυσμό της λόγω και της ναυτιλίας, δικαιούται διαφορετικής μεταχείρισης.
Δεν είναι μόνο το πληθυσμιακό που κρίνει την κατανομή των πόρων αλλά και η συμβολή των κατοίκων στο ΑΕΠ της χώρας. Συμβάλλουν περισσότερο οπότε πρέπει να αυξηθεί το μερίδιο της Χίου.
Όμως, στη Χίο δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες, και η απορρόφηση κονδυλίων μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν ώριμες μελέτες προς υλοποίηση. Στην επόμενη περίοδο το Βόρειο Αιγαίο θα έχει από την Ε.Ε. ποσοτικά σημαντικούς πόρους γιατί ταλαιπωρήθηκε. Οπότε το πρόβλημα είναι διττό. Και δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες και υπήρξε ελλιπής κατανομή.»
ΤΑ 4 + 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Ο Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στα τέσσερα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Χίος. Ως προς τον Κεντρικό Λιμένα Χίου, σημείωσε πως «η λιμενολεκάνη είχε σχεδιαστεί για πολύ μικρότερα σκάφη. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ό,τι άλλο γίνει εμβαλωματικό. Αν προβλεφθούν προβλήτες στο εξωτερικό μέρος θα είναι εκτεθειμένοι στους κυματισμούς. Όταν δεν μπορούμε να δώσουμε ριζικές λύσεις, έχουμε εμβαλωματικές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το μέγεθος και τη διασύνδεση με το οδικό δίκτυο. Το master plan θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά είναι ο μπούσουλας. Από κει και πέρα πρέπει να γίνουν λεπτομερειακές μελέτες, να εγκριθούν, να βρεθούν τα κονδύλια. Αυτά είναι μακροπρόθεσμα πράγματα.»
Για τον Λιμένα Μεστών σημείωσε πως «πρέπει να εξευρεθεί ο ρόλος του. Δεν υπάρχουν υποδομές στεριάς στα Μεστά. Το πλοίο φτάνει σε πολύ πρωινή ώρα ενώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα προς ενοικίαση ή χώροι για τους ταξιδιώτες όπως καφετέριες. Για αυτά τα λιμάνια είναι αναγκαίο να υπάρξει σύνδεση με άλλα λιμάνια και όχι τον Πειραιά όπως η Ραφήνα και το Λαύριο.
Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα του Αερολιμένα Χίου όπου έγιναν απαλλοτριώσεις αλλά χρειάζονται μελέτες αλλά και το terminal, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκέστατο, του νερού που βρίσκεται σε ελλιπή ποσότητα και στερείται ποιότητας και των γεφυρών που δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, σημείωσε πως ευθύνες έχει και η Περιφέρεια. «Κάτι έφταιξε στη διαχείριση του θέματος στο Βόρειο Αιγαίο. Γιατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά του Νότιου Αιγαίου; Ο ρόλος αυτών που είχαν λόγο στο Βόρειο Αιγαίο δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Μπορεί να μην πρόβλεψαν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όμως έχει παίξει ρόλο. Ο Περιφερειάρχης δεν είναι αυτός που αποφασίζει αν θα έρθουν ή όχι, όμως η ύπαρξη μιας σταθερής θέσης υπέρ της Ελλάδας, υπέρ της μη αλλοιώσεως της συνθέσεως των πληθυσμών και των θρησκευτικών συσχετισμών είναι αναγκαία. Μια σταθερή στάση που να είναι αυτή του γηγενή πληθυσμού, αυτού που σε εξέλεξε», τόνισε.

«ΠΡΟΣΚΕΙΜΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ»
Ο κ.Μουτζούρης αφού επανέλαβε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, υπογράμμισε πως «ιδεολογικά πρόσκειμαι στη ΝΔ όμως σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνω ανεξάρτητος διότι θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ζήσει και χωρίς τα κόμματα. Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγουν κυρίως σύμφωνα με το background, τις ικανότητες και την προσωπική τους χημεία με τους υποψηφίους. Δεν έχω καμία πίσω σκέψη σχετικά με την απόφαση της Ν.Δ. να στηρίξει κάποιον άλλο υποψήφιο, εμμένω και πιστεύω πως η παράταξή μας θα είναι η νικήτρια

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΣΙ Η ΧΙΟΣ
Ο Κώστας Μουτζούρης κατέληξε λέγοντας πως «το Βόρειο Αιγαίο είναι μια ειδική περιοχή, ανέκαθεν ήταν μια κοιτίδα πολιτισμού ενώ αποτελεί το σταυροδρόμι δυο ηπείρων οπότε πρέπει να βρει τη θέση του και τη σημασία του στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ειδικά για τη Χίο, ξέρουμε πως όλη η Ελλάδα είναι υπερήφανη για το νησί που έχει τους Χιώτες πλοιοκτήτες που μεταφέρουν τη σημαία μας στις 4 γωνιές του κόσμου. Η Χίος είναι ένα ειδικό νησί που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση».Π.ΠΑΤΡΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου