Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Τελείωσε με επιτυχία το τριήμερο εκδηλώσεων του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ


ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ


Συνεχίζοντας την δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΛΑΊΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, στην Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής, μίλησε στο Σεμινάριο Ελληνολογίας ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Ηλίας Φιλιππίδης στην πρώτη εκλαϊκευμένη ομιλία με θέμα.- Τι είναι ο Ελληνισμός.-Το ερώτημα της Ελληνικής ταυτότητας.- Το περιεχόμενο του Ελληνικού Πολιτισμού,-Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους

Την τρίτη ημέρα στο πρώτο μέρος του προγράμματος αφιερώθηκε στον ιστορικό φωτογράφο της Καλαμωτής Γεώργιο Μαϊστρο και στα παιδιά του Μιχάλη και Φιλόδωρο με την προβολή βίντεο που 
παρουσίασε ο Μιχαήλ Κανάριος.
Στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο καθηγητής Ηλίας Φιλιππίδης μίλησε στην δεύτερη εκλαϊκευμένη ομιλία του με θέμα - Έχει μέλλον ο Ελληνισμός, - Σε ποιό κόσμο ζούμε.- Ποιές είναι οι προϋποθέσεις του μέλλοντος,- Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν σε όσους παρακολούθησαν και της δύο ομιλίες του Σεμιναρίου Ελληνολογίας ειδικό δίπλωμα.

Χαιρετισμός του Προέδρου του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής στην εκδήλωση, στη μνήμη του αξέχαστου Φωτογράφου Γεωργίου Μαϊστρου και στα παιδιά του Μιχάλη και Φιλόδωρο.




Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην εκδήλωση, στη μνήμη του αξέχαστου φωτογράφου Γεωργίου Μαϊστρου, σαν προσφορά τιμής στο ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας φωτογραφικό έργο του καθώς και στη μνήμη των παιδιών του Μιχάλη και Φιλόδωρο που έφυγαν τόσο πρόωρα από τη ζωή.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ  1920 - 2000, ο μοναδικός Φωτογράφος των Μαστιχοχωρίων



Ο Γεώργιος Μαΐστρος πέθανε το Φεβρουάριο του 2000, αλλά άφησε πίσω του έναν θησαυρό, του οποίου δεν είχε επίγνωση. Το φωτογραφικό του υλικό, όπως και το φίλμ του αδελφού του Κώστα, αποτελούν πολιτιστική μας κληρονομιά πού όπως γράφει σε ένα άρθρο της η Στέλλα Μανέ η διάσωση του και το αίτημα να του αποδοθεί ο σεβασμός και η θέση που του αρμόζει είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας.
Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα ως Κοινωνία.
"Εάν ζούσε σήμερα ο Γιώργος Μαΐστρος",θα αισθανόταν σίγουρα συγκινημένος ίσως και κολακευμένος, αλλά ταυτόχρονα κάπως αμήχανος, σα να υπήρχε σ’ όλα αυτά μια δόση υπερβολής.Οι άνθρωποι σαν το Μαϊστρο μη έχοντας άλλου είδους μέτρα σύγκρισης και κριτήρια αρκούνταν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ρόλο και στο χώρο που βρέθηκαν. Του έφτανε που οι συντοπίτες του αγαπούσαν τις φωτογραφίες του, τις έκαναν κάδρα και τις έβαζαν στα σπίτια τους και που εκείνος μεσ’απ’αυτές κατάφερε να ξεφύγει απ’την ανωνυμία των προδιαγραφών του και να γράψει, με μία έννοια, ιστορία.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής για την συναίνεση του στη χρήση παλιών φωτογραφιών, από το φωτογραφικό αρχείο Καλαμωτής που εξέδωσε το Φεβρουάριο του 2016, στο βίντεο που θα προβληθεί στη σημερινή εκδήλωση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ  1947 -2015



Με συγκίνηση αναφέρω για τον αγαπητό μου φίλο Μιχάλη.
Ο Μιχάλης από τα 14 χρόνια του μαζί με τον πατέρα του γύριζαν όλα τα χωριά της Νότιας Χίου και φωτογράφιζαν διάφορα θέματα όπως, Παρελάσεις, αγιασμούς, εγκαίνια σχολείων, αλλά και γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, πανηγύρια, αναμνηστικές φωτογραφίες και στιγμιότυπα απο το μάζεμα της μαστίχας, τις εκδρομές, τις παρέες κ.λ.π. ήταν τα θέματά του.
Ο Μιχάλης παντρεύτηκε και έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του στην Καλαμωτή, όπου απέκτησε δύο παιδιά.
Ο Μιχάλης ο τελευταίος φωτογράφος του χωριού μας, δεν είχε επίγνωση της τεράστιας  πολιτιστικής κληρονομιάς που του άφησε ο πατέρας του και συνέχισε να δημιουργεί ο ίδιος . 
Ο Μιχάλης κατάφερε με τ’όνομα του και οι φωτογραφίες του με τη σφραγίδα «Φώτο Μαΐστρος», να δεσπόζουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Καλαμωτής και των Νοτιοχώρων και θα επιβεβαιώνει ότι ο Μιχάλης Μαΐστρος που πήρε την σκυτάλη της φωτογραφίας από τον πατέρα του, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν επαγγελματία. ¨Ηταν, χωρίς να το ξέρει ίσως, ένας καλλιτέχνης, που θα μας φέρνει θύμισες και μνήμες από χρόνια τρυφερά, και πρόσωπα και γεγονότα αγαπημένα.Από μια Καλαμωτή που γνώρισε μεγαλεία και δόξες και που γαλούχησε επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, που σήμερα κατέχουν αξιόλογες θέσεις σε ολόκληρη τη Χίο, αλλά και το Πανελλήνιο!

ΦΙΛΟΔΩΡΟΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ  1951 - 2012

Με μεγάλη λύπη και συγκίνηση αναφέρω για τον αγαπητό μου φίλο των μαθητικών μου χρόνων, Φιλόδωρο.
.Ήταν άνθρωπος με διαυγή λιτότητα, καθαρή σκέψη, αφοπλιστική ειλικρίνεια και βαθειά ευαισθησία.

Θα θυμάμαι πάντα το μεγάλο ενδιαφέρον του και την βοήθεια που πρόσφερε για κάθε τι Χιώτικο, και ιδιαίτερα για τηνΚαλαμωτή που τόσο πολύ αγαπούσε,από τις θέσεις που υπηρετούσε.
Ο Φιλόδωρος γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1951 όπου έζησε τα παιδικά και σχολικά του χρόνια Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο Καλαμωτής, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Αθήνα.
Παντρεύτηκε και έζησε στη Λαμία όπου απέκτησε δυό παιδιά.Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός μηχανολόγος-μηχανικός στο 1οΕΠΑΛ Λαμίας. Διετέλεσε προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Εξελέγη για πολλές θητείες ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΔΕ και στο ΑΠΥΣΔΕ.Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.Εξελέγη πολλές φορές εκπρόσωπος στα συνέδρια της ΕΛΜΕ.Ήταν μέλος και μέχρι σήμερα του Συντονιστικού της ΠΑΣΚ Καθηγητών Φθιώτιδος. Ήταν Γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδος και διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Υγείας Λάμπρου Παπαδήμα.Διετέλεσε επίσης για δύο τετραετίες Νομαρχιακός Σύμβουλος του Νομού Φθιώτιδος.
Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, συνιστούν ένα μικρό αντίδωρο σε όλους εκείνους που ανάλωσαν την ζωή τους στις επάλξεις  του αγώνα για την πρόοδο, την προκοπή και την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού μας.

                                       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ






















ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου