Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Στα σπάργανα Λαϊκό Πανεπιστήμιο Καλαμωτής!



ΜΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΟ∆ΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ» ∆ΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΠΙΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ









Βιώνοντας τις συνέπειες μιας εθνικής παρακμής, δύσκολα στις μέρες μας εντοπίζονται εστίες αντίστασης. Η σιωπή και η αναβλητικότητα του πνευματικού κόσμου να αντιδράσει και να υποδείξει φωτεινά μονοπάτια διαφυγής παρατείνουν,άγνωστο μέχρι πότε, το τέλμα.

Το δρόμο της επιστροφής στις αδιαμφισβήτητες αξίες του πολιτιστικού μας αποθέματος δείχνει μία προσπάθεια που γεννιέται στην Καλαμωτή. Η φλόγα ενός καθηγητή κοινωνιολογίας, λάτρη της Καλαμωτής, κι ας μην κατάγεται από αυτή, του δρ. Ηλία Φιλιππίδη, έσμιξε με την αστείρευτη όρεξη του προέδρου του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, Μιχ. Κανάριου, και φέρνουν στα σπάργανα τη δημιουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής.

Για το σκοπό αυτό τροποποιήθηκε ήδη το καταστατικό του Π.Ο.Κ. και οι Καλαμωτούσοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο ενημερώνονται προκειμένου να καταθέσουν τη διαθεσιμότητα τους για να πάρει το φιλόδοξο σχέδιο σύντομα σάρκα και οστά.
Το κλειδί στις τοπικές κοινωνίες «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διπλό. Για να μπει ένας λαός στο
δρόμο της ανάπτυξης, πρέπει πρώτα να έχει απαντήσει στο ερώτημα της ταυτότητάς του και να έχει διαμορφώσει τι θέλει από το μέλλον. Η ευθύνη για το σχέδιο ανάπτυξης ανήκει στην εξουσία.
Σ’ αυτό δεν μπορούμε να παρέμβουμε, απλά προσευχόμαστε.

Ωστόσο, το ερώτημα της ταυτότητας καιτου οράματος θα λυθεί από τους άλλους δύο πόλους του ιστορικού γίγνεσθαι, τη διανόηση και το λαό. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ελληνικό Διαφωτισμό, ως μία εκστρατεία συσπείρωσης και ενεργοποίησης του λαού μας. Πρέπει να αναβιώσει η παράδοση του ελληνικού Κοινοτισμού με ακρόπολη το κάθε ελληνικό χωριό», εξηγεί ο δρ. Φιλιππίδης γιατί επέλεξε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο να ξεκινήσει από την Καλαμωτή.

«Φτάσαμε στο σημείο στην Ε.Ε. να μας βλέπουν ως εστία μόλυνσης του υποτιθέμενου πολιτισμένου κόσμου της Ευρώπης. Μας μετατρέπουν σταδιακά σε κοινωνική και οικονομική χωματερή της
ηπείρου. Κι εμείς προσδοκούμε στην εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου, όταν μεγαλύτερο ακόμα κεφάλαιο είναι ο πνευματικός πλούτος μιας ιστορίας 3.000 χρόνων. Αυτό είναι το πραγματικό
κεφάλαιο της χώρας κι εμείς αδιαφορούμε, περιμένοντας με τα δανεικά των άλλων να πάμε στο μέλλον».

Ο στόχος

Ο κ. Φιλιππίδης προσδιορίζει το τρίπτυχο των στόχων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής: α) να αναδείξει και να αναπαράξει τον τοπικό πολιτισμό της Καλαμωτής ως πνευματικό κέντρο των Μαστιχοχωρίων, β) να συμβάλει στην αναπαραγωγή του Ελληνισμού ως ταυτότητα, αξιακό πλούτο και χρέος ιστορικής συνέχειας, γ) να επιμορφώσει σε ευρύτερα θέματα ποιότητας ζωής.
Στις τοπικές δυνάμεις

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη. «Θυμίζω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή της μεταπολεμικής Γερμανίας, ως θεσμός σήκωσε το βάρος του εκδημοκρατισμού και της αποχιτλεροποίησης », επισημαίνει.

Το όραμα λειτουργίας του στην Καλαμωτή έχει ήδη κοινοποιηθεί από τον Μιχ. Κανάριο σε όλους τους επιστήμονες που κατάγονται από το χωριό. Ήδη οι πρώτοι έχουν καταθέσει τη διάθεση τους να συμμετέχουν.
Ως δομή θα λειτουργήσει με αυτόνομο διοικητικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή να είναι ελεύθερη, χωρίς δίδακτρα.
Υπολογίζεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει καταρτιστεί το πρώτο πρόγραμμα δράσης του και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

«Θα εστιάζει, καταρχήν, στην ταυτότητα της Καλαμωτής, ανάλογα με την πορεία του όμως θα θέλαμε να του προσδώσουμε και μια πιο διευρυμένη διάσταση», εξηγεί ο πρόεδρος του Π.Ο.Κ..
Επιδίωξη και των δύο είναι η Καλαμωτή να γίνει η θερμοκοιτίδα επώασης της επιστροφής μας στις βαθιές πολιτιστικές ρίζες του τόπου. «Ξέρω πως η μόδα επιτάσσει να πηγαίνουμε στη θάλασσα.
Ακολουθώντας τις προσταγές της η Κώμη έχει απομυζήσει την ικμάδα της Καλαμωτής. Η μεσαιωνική Καλαμωτή όμως διαθέτει μια αξεπέραστη αριστοκρατία κι υπό αυτή την έννοια καλύπτει όλες τιςπροδιαγραφές για να εδράσει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο», καταλήγει ο κ.Φιλιππίδης.
Πηγή. ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου