Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Νικόλαος Κανάριος του Μιχαήλ 1918 - 2006

Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας. 

Νέα προσθήκη στην στήλη μας ο Νικόλαος Κανάριος του Μιχαήλ. 

Ο Νικόλαος Κανάριος γεννήθηκε την 6η Μαϊου 1918 και απεβίωσε την 20η Δεκεμβρίου 2006 σε ηλικία  88 ετών  στην Καλαμωτή, ο οποίος κληρονόμησε τη φλόγα της δημιουργικής προσφοράς για τα κοινά από τον πατέρα του, με το να υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής επί τρείς θητείες αφήνοντας πίσω του μεγάλο δημιουργικό έργο. 
Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε να υπηρετεί την στρατιωτική του στο Ναυτικό.Η Γερμανική εισβολή τον έκανε να συνεχίσει την στρατιωτική του θητεία στην Αλέξάνδρεια όπoυ είχε καταφύγει  η τότε ελεύθερη Κυβέρνηση και να καταταγεί στον Ιερό Λόχο.Mετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στο χωριό του. Πολύ γρήγορα με την επιμονή του  και με την εργατικότητα του διακρίνεται στο εμπόριο και συγχρόνως ανοίγει μαγαζί στην Καλαμωτή, στο όνομα της γυναίκας του.Παράλληλα μαζί με τα αδέλφια του, Γεώργιο,Ξενοφώντα και Κώστα, αναβαθμίζουν τις συγκοινωνίες, με την πόλη της Χίου και τα ενδιάμεσα χωριά,γίνοντας ιδιοκτήτες ενός φορτηγού,δύο ταξί και ενός λεωφορείου, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στο χωριό τους.Αποκτούν κύρος και γνωρίζουν σεβασμό από τον κόσμο όσα λίγα άτομα στην τότε τοπική κοινωνία.
Ήταν οι άνθρωποι που τους έφερναν τα νέα από την πόλη της Χίου,παραγγελίες,φάρμακα,εφημερίδες και φυσικά το ταχυδρομείο.Ήταν οι άνθρωποι που με τα αυτοκίνητα τους συνεπικουρούσαν τη μόρφωση και τη κοινωνική ανέλιξη των συμπατριωτών τους.Μετέφεραν τους μαθητές στα Γυμνάσια,τους καθηγητές και τους δασκάλους στα απομακρυσμένα χωριά,έχοντας να αντιμετωπίσουν υποτυπώδεις υποδομές στους τότε οδικούς άξονες της  Χίου.

Η αγωνία του Νικ. Κανάριου και η αγάπη του για την Καλαμωτή, τον έκαναν να ασχοληθεί με τα κοινά  και να εκλεγεί Πρόεδρος της Κοινότητας, έχοντας μέσα του άσβεστη τη φλόγα της δημιουργικής προσφοράς
Το 1949 παντρεύτηκε την Παρασκευή Παρθενίδη του Σταματίου και απέκτησε ένα γυιό, τον εκλεκτό συγχωριανό μας Μιχαήλ Κανάριο. Ο Νικόλαος Κανάριος έχει τη μεγαλύτερη θητεία ως Πρόεδρος και Κοινοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας από το 1955 και μετά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα υπάρχοντα στοιχεία. Συγκεκριμένα έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος για τρείς θητείες (1955-1959. 1964-1967 και 1979-1982).  
Ο Νικόλαος Κανάριος ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα,  ένας άνθρωπος εργατικός, πείσμων και υπομονετικός, με κοινωνικές ευαισθησίες, που η Καλαμωτή ευτύχησε να τον έχει κοντά της όταν πραγματικά τον είχε ανάγκη.
Βιώνοντας τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια με τις στερή­σεις και την ανέχεια που δημιούργησε η κατοχή στον κόσμο της Καλαμωτής, βοήθησε να γίνουν τα πρώτα έργα υποδομής και να γνωρίσουν οι κάτοικοι του χωριού την πρωτόγνωρη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης.

Όλα τα μεγάλα έργα που έγιναν στην Καλαμωτή στη χρυσή δεκαετία 1950 -1960 φέρουν και τη  δική του σφραγίδα, της ενεργού συμμετοχής και της προσφοράς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου