Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο υποβιβασμός του Δημοτικού μας Σχολείου - χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο - της κοινότητας μας,άρθρο π. Γεωργίου Κωνσταντίνου.



 
                                                                                       ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ
Κάποιοι θέλουν να μετρούν μόνο με αριθμούς τους ρυθμούς της ζωής μας. Ο νόμος λένε ορίζει τον αριθμό των μαθητών και των δασκάλων..... Ο νόμος όμως λέει και για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες-ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Άλλωστε σε αυτήν την πατρίδα είχαν πάντοτε σημασία τα μεγέθη της ψυχής και όχι οι αριθμοί, με πολλά παραδείγματα στην Ελληνική Ιστορία!


Η Καλλιμασιά δικαίως ονομάζεται δασκαλοχώρι, έχοντας αναδείξει δεκάδες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μια μακρόχρονη παράδοση στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Όταν επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν στη Χίο Σχολεία μετρημένα στα δάχτυλα, η Καλλιμασιά είχε το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο και κατόπιν το Αρρεναγωγείο. Οι μεγάλοι Καλλιμασιώτες ευεργέτες Πατριάρχες του Γένους Ιωακείμ Β' και Ιωακείμ Δ', φρόντισαν γι' αυτό. 

Δεν πάσχουμε από προγονοπληξία, αλλά και να θέλει κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη χορεία των σημαντικών προσωπικοτήτων που ξεκίνησαν από δω και επηρέασαν ευρύτερα τη ζωή της Χίου και της Ελλάδας. Ο οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Περρίκος, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ιατρός Γεώργιος Σταγκούλης, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Σύλλας, ο ιατρός Γεώργιος Ζηλανάκης, ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κρεατσάς, πατέρας του καθηγητή της ιατρικής Γεωργίου Κρεατσά, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτουλάρης, ο ποιητής Χρυσόστομος Γανιάρης, ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης, και τόσοι άλλοι, βαραίνουν στις αποφάσεις μας για το μέλλον του χωριού μας. 

Αλλά και το σήμερα της δημοτικής μας κοινότητας μαρτυρεί μια συνέχεια σε όλους τους τομείς της ζωής. Σε μια μεγάλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός! Ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο με την απαραίτητη -για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες- προσθήκη σχολικών αιθουσών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο με τις ανάλογες νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζει τις δραστηριότητές του το Πολιτιστικό Σωματείο "Πρόοδος" με τα δεκάδες πολιτιστικά εργαστήρια, σωστό εργοτάξιο πολιτισμού. Το Γήπεδο "Νίκος Σύλλας", γήπεδο της ΕΠΣ Χίου, με μεγάλη αθλητική δραστηριότητα με κύρια παρουσία τον Αθλητικό Σύλλογο "Όμηρο" Το Λαογραφικό Μουσείο, από τα καλύτερα του είδους του, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Φαρμακευτικής, όλα με την αγάπη και τον κόπο ανθρώπων που λατρεύουν τον τόπο, στον οποίο ζουν, εργάζονται και δημιουργούν! 

Με μια ζωντανή ενορία, που ζει την Ορθοδοξία μέσα από τη Θεία Λατρεία και την τήρηση των Παραδόσεων, στα μεγάλα λατρευτικά της κέντρα, τον επιβλητικό Ενοριακό Ναό της Παναγίας και το Μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας, τον Άγιο Αιμιλιανό, τα δεκάδες παρεκκλήσια, τα ενοριακά ιδρύματα και συμβούλια. Το Ίδρυμα "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής", το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο. Τους δεκάδες εθελοντές αιμοδότες που συγκροτούν την Τράπεζα Αίματος της Ενορίας. Τον Σκακιστικό Όμιλο Παναγίας Καλλιμασιάς. Το Ίδρυμα Ζηλανάκη. Τους δεκάδες εθελοντές δασοπυροβέστες της Εθελοντικής Ομάδας "Κώστας Περρίκος". Τους Συλλόγους των Γονέων των μαθητών όλων των Σχολείων μας. 

Η Καλλιμασιά με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, που συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική οικονομία με τις γενιές των ναυτικών της, όλων των βαθμών και ειδικοτήτων. Η Καλλιμασιά ένα από τα μεγαλύτερα μαστιχοχώρια, με τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Καλλιμασιάς. Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της εν γένει πνευματικής κρίσης, η Καλλιμασιά αντιστέκεται με την εργασία της, την πολύπλευρη προσφορά της, τη δράση και παρουσία των παιδιών της μέσα και έξω από αυτήν, αφού υπάρχει άλλη μια Καλλιμασιά, που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με κύριους εκφραστές τον Σύλλογο Καλλιμασιωτών Χίου-Αττικής και την Αλληλοβοηθητική Αδελφότητα 'Άγιος Αιμιλιανός" των Καλλιμασιωτών Αμερικής. 

Ο υποβιβασμός του Δημοτικού μας Σχολείου υπήρξε για όλους μας "χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο" της κοινότητάς μας, πλήγμα στον πιο ευαίσθητο χώρο. Υπολόγισε κανείς την ζημία που θα προκληθεί σε όλους τους τομείς της ζωής αυτής της δραστήριας κοινότητας και πόσο αυτό θα κοστίσει στη τοπική οικονομία; Αντισταθμίζεται η ζημία που θα προκληθεί στον κοινωνικό ιστό και των δυο κεφαλοχωριών, Καλλιμασιάς και Νενήτων με την υποτιθέμενη "εξοικονόμιση" πόρων από την κατάργηση δυο θέσεων δασκάλων; Ό,τι συμβαίνει στην ακριτική Χίο, συναρτάται πάντοτε με το εθνικό συμφέρον, αφού εδώ είναι πύλη εισόδου, από εδώ ξεκινά, δεν τελειώνει η Ελλάδα! Η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή μας και η αναστάτωση της ζωής των κατοίκων της, που φυλάγουν Θερμοπύλες, υπηρετεί άραγε το εθνικό συμφέρον; Μια τέτοια πράξη, που βασίζεται σε "κατασκευασμένη" αριθμητική δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και τα αποτελέσματά της, αυτά που ζούμε και αυτά που διαφαίνονται προσβάλλουν ευθέως το πνεύμα των Νόμων και το Ελληνικό Σύνταγμα και ας μη φανεί υπερβολικό ισοδυναμεί με "προδοσία" της ακριτικής μας πατρίδας και των κατοίκων της που στέκονται επί των επάλξεων! Για όλα αυτά αγωνιζόμαστε, χωρίς να επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ, να καπηλευθεί τον δίκαιο αγώνα μας. 

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου (Παπάς της Καλλιμασιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου