Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ομιλία του Κώστα Τριαντάφυλλου στην Παλαιά Βουλή

Την έναρξη του προγράμματος «EuroSimulation Athens 2013» χαιρέτισε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Πρόκειται για πρόγραμμα που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, με τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου και του Ομίλου Νέων Πολιτικών Επιστημόνων Ελλάδος, υπό την αιγίδα και την αρωγή εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Η δράση αφορά μια βιωματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες –νέοι και φοιτητές-, μέσα από ένα «παιχνίδι ρόλων» μαθαίνουν πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και εξοικειώνονται με πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της.
«Μαθαίνοντας, εκ των έσω, θα μπορούσαμε να πούμε, πώς λειτουργεί ένας θεσμός, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά κάποιος μια εικόνα πιο φιλική και προσωποποιημένη ενός μηχανισμού που στον καθημερινό πολίτη φαντάζει μακρινός, απρόσωπος και σε πολλές περιπτώσεις όχι τόσο οικείος», ανέφερε ο βουλευτής, στη διάρκεια της ομιλίας του.
«Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, για να κατανοήσουμε τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Ένωση, τα οποία είναι και πρακτικά και αφορούν διαδικαστικά θέματα και επιμέρους ζητήματα λειτουργίας», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η Ευρώπη για να βγει από το ιδεολογικό, πρωτίστως, αδιέξοδο που βρίσκεται πρέπει να ξαναβρεί το όραμα και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και ταυτόχρονα, καλείται να σφυρηλατήσει το νέο της υπαρξιακό θεώρημα. Μια Ευρώπη, που δεν θα είναι συνυφασμένη με το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη, την επικουρικότητα, είναι μια Ευρώπη κατακερματισμένη, ένας γίγαντας με πήλινα πόδια».
«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και επιβάλλει να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα που είναι η διάσταση λαών και αγορών, η επιβολή αντί της επιλογής, η ηγεμονία αντί της συλλογικότητας».
Κλείνοντας, ο Κώστας Τριαντάφυλλος υπογράμμισε ότι: «Ειδικά για την Ελλάδα το 2014 είναι μία χρονιά ορόσημο. Το πρώτο εξάμηνο η χώρα μας θα έχει την Προεδρία της Ένωσης και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά για την Ευρώπη και το μέλλον της, για την Ευρώπη και την κοινωνική της διάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου