Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Η παρέλαση στην Καλαμωτή»


ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Τα σχολεία της Καλαμωτής να παρελαύνουν στο χωριό τους ή στη νέα έδρα του Δήμου που είναι η πόλη της Χίου απαιτεί το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καλαμωτής, με δύο έγγραφα που έχει κοινοποιήσει προς το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, διαφωνώντας με την απόφαση του Αντιδήμαρχου Ηλ. Κλεισσά να παρελάσουν στο Πυργί. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η απόφαση που τους κοινοποιήθηκε είναι παράτυπη, γιατί δεν έχει μεταβιβασθεί από το δήμαρχο Χίου στον αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων η αποφασιστική αρμοδιότητα. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την παλιά διαμάχη που υπάρχει από τότε που μεταφέρθηκε η έδρα του Δήμου στο Πυργί. Οι κάτοικοι της Καλαμωτής θεωρούν ότι και αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμη πλήγμα που υποβαθμίζει το χωριό τους, γεγονός που δεν αποδέχονται.

Η θέση του αντιδήμαρχου
Ο αντιδήμαρχος προχώρησε σε αυτή την απόφαση στηριζόμενος στο παλιό καποδιστριακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το τοπικό συμβούλιο της Καλαμωτής είχε συμφωνήσει οι μαθητές των σχολείων να παρελαύνουν στην έδρα του Δήμου, που ήταν το Πυργί. «Απόφαση η οποία ισχύει ακόμη αφού δεν έχει τροποποιηθεί», όπως υποστηρίζει ο Ηλ. Κλεισσάς.

Η θέση της Καλαμωτής
Η απόφαση αυτή έχει πάψει αυτοδίκαια να υφίσταται, σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν. 5832/2010, αλλά και το άρθρο 1 του νόμου «Καλλικράτη», που ορίζει τη νέα έδρα του Δήμου, χωρίς να αναφέρεται σε σύσταση γεωγραφικής έδρας δημοτικών ενοτήτων, οι οποίες συγκροτούν τον ενιαίο Δήμο, όπως αντιτείνει το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο.
«Αλοίμονο αν το κάθε όργανο της διοίκησης αυθαιρετεί και αποφασίζει μόνο του για τη ρύθμιση θεμάτων που δεν είναι στην αρμοδιότητά του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δεύτερο έγγραφο που έχει καταθέσει το κοινοτικό συμβούλιο.
Ζητεί δε από τον Π. Λαμπρινούδη, «να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποφασίσει νόμιμα για τον τόπο διεξαγωγής της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, για να αρθεί οποιαδήποτε σύγχυση έχει δημιουργηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στους οποίους κοινοποιήθηκε η απόφαση του αντιδήμαρχου». Κατηγορεί μάλιστα τον δήμαρχο ότι ο Ηλ. Κλεισσάς ενεργεί «με την ανοχή του».

Η εναλλακτική πρόταση
«Εμείς δεχόμαστε τα σχολεία μας να παρελάσουν στην έδρα του σημερινού Δήμου, εφόσον αυτό ζητηθεί και για όλα τα άλλα σχολεία, διαφορετικά τα σχολεία μας θα παρελάσουν στην έδρα τους, όπως και όλα τα άλλα των τοπικών και δημοτικών Κοινοτήτων, που και αυτά θα παρελάσουν στις έδρες τους», τονίζουν συμπληρωματικά στην ομόφωνη απόφασή τους.

Η πρόταση Λαμπρινούδη
Ευρισκόμενος μεταξύ δύο πυρών, ο Π. Λαμπρινούδης για να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, έχει προτείνει προφορικά να δεχθούν μόνο για φέτος την απόφαση του αντιδήμαρχου, με την υπόσχεση ότι από το 2012 οι παρελάσεις θα γίνονται στην Καλαμωτή.
Πρόταση που απορρίπτει το τοπικό συμβούλιο, φοβούμενο ότι μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να ισχύσει η λαϊκή παροιμία που λέει «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Δ.Μ.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης 22 Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου