Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Αυτός είναι ο πιο ωραίος χάρτης της Χίου



Αποτυπώνει εικονογραφικά τα βασικά χαρακτηριστικά του νησιού και σύντομα θα κοσμεί πολλούς τοίχους εντός και εκτός Χίου.

Θυμίζει τον χάρτη της Χίου του Νίκου Γιαλούρη, αν και ο χάρτης που οραματίστηκε ο Γιάννης Κωσταρής στηρίχτηκε σε ένα χάρτη της Αίγινας, της δεκαετίας του ογδόντα, του ζωγράφου Πέρη Ιερεμιάδη. «Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα χάρτη-αφίσα που βλέποντας τον να θέλεις να τον κρεμάσεις στον τοίχο γιατί θα είναι όμορφος και κατανοητός. Που με  βάση τη ζωγραφική να αποδίδει το πνεύμα  του νησιού, δηλαδή στοιχεία από την παράδοση, από το παρελθόν και το παρόν του, τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την πανίδα και την χλωρίδα, τα μνημεία κτλ.», μας είπε ο δημιουργός του καλαίσθητου χάρτη.
Βλέποντας τον χάρτη, γίνονται εύκολα αντιληπτά τα βασικά χαρακτηριστικά του νησιού και ο θεατής με μια ματιά αποτυπώνει τη γενική εικόνα της Χίου. «Έχουμε παραλήψει αρκετά πράγματα για να μην τον φορτώσουμε αλλά και κάποια γιατί τα ξεχάσαμε. ‘Eχουμε κάνει λάθη σε κάποια τοπωνύμια και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα που δεν έχουμε εντοπίσει.», αναφέρει ο Γιάννης Κωσταρής, πιθανώς υπερβάλλοντας, καθότι τα λαθάκια περνούν απαρατήρητα, κάνοντας ταυτόχρονα την πρώτη -και μάλιστα σε λίγα αντίτυπα- έκδοση κατά κάποιον τρόπο «συλλεκτική».
Ο χάρτης σχεδιάστηκε από τον ο Βασίλη Γεωργίου από το εργαστήριο Design Karlopoulos and Associates και έχει διαστάσεις 50×70 εκατοστά. Η τιμή πώλησης 4,50 ευρώ και για την ώρα διατίθεται μόνο στο ιδιαίτερο παντοπωλείο του Γιάννη Κωσταρή στην Κώμη, τηλ. 2271071694. Ο χάρτης δεν μπαίνει στην τσέπη ή το σακίδιό σου, καθότι δεν διπλώνεται, αλλά σίγουρα μπορεί να ομορφύνει τον τοίχο του σπιτιού σου ή των φίλων σου.
Πηγή. Απλωταριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου