Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Τιμή στη μνήμη ,με ονοματοδοσία οδών στην Καλαμωτή, στους Ιερολοχίτη Ιωάννη Καζά. Γεώργιο Μισαηλίδη, Κωνσταντίνο, Κοκκαλιά και Νικόλαο Χούλη.

 



Στην συνεδρίαση στις 4 Απριλίου 2025 η Επιτροπή Ονοματοδοσίας-Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών, αξιολογώντας την εισήγηση της Τοπικής Κοινότητας Καλαμωτής και άλλων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, προχώρησε σε ομόφωνες θετικές γνωμοδοτήσεις για την ονοματοδοσία οδών και πλατειών, αναδεικνύοντας τη συμβολή των τιμωμένων προσώπων στην κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική διαδρομή των κοινοτήτων τους. 

Η σημαντική απόφαση που πήρε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμωτής και έγινε δεκτή από την Επιτροπή, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου του Συμβουλίου Θεοδοσίου Σταθόπουλου με θέμα την ονοματοδοσία οδών. ο οποίος τόνισε ότι η Κοινότητα Καλαμωτής έχει υποχρέωση να τιμήσει και να αναγνωρίσει την σημαντική συνεισφορά συγχωριανών μας που προσέφεραν με την δράση τους είτε στην Πατρίδα μας είτε στην γενέτειρα τους Καλαμωτή, να δοθούν τα ονόματα τους σε ανώνυμους οδούς στην Καλαμωτή και στην Κώμη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή προσφορά τους και να γίνουν φωτεινά  παραδείγματα για την νεότερη γενιά των συμπολιτών μας.

Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δοθούν τα ονόματα στις ανώνυμες οδούς Καλαμωτής, Κώμης στους 1} Ιερολοχίτη, Ιωάννη Καζά,2}Υπουργό, Γεώργιο Μισαηλίδη και στους δωρητές-  ευεργέτες της Καλαμωτής 3}Κωνσταντίνο Κοκκαλιά 4}Νικόλαο Χούλη.

1} Ο Ιερολοχίτης Ιωάννης Καζάς στην οδό που οδηγεί από την πλατεία Κων, Βαμβακά προς το παντοπωλείο του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής με πέρας την οδό που οδηγεί στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής.

2}Ο Υπουργός Γεώργιος Μισαηλίδης στην οδό που κατέρχεται από την οδό προς το μονοπάτι του φυλάκιου του Προφήτη Ηλία  μέχρι την Αγία Μαρκέλλα στην Κώμη.

3}Ο Κωνσταντίνος Κοκκαλιάς στην  κάθετη της προηγούμενης οδού,η οποία διέρχεται μπροστά από την οικία της οικογένειας Κοκκαλιάς, έως την συμβολή της με την επόμενη οδό κάτω από τον Άγιο Ισίδωρο στην περιοχή Αγίας Μαρκέλλας στην Κώμη.

4}Ο Νικόλαος Χούλης στην οδό πίσω από τον παραλιακό δρόμο η οποί ξεκινά από το Δημοτικό ακίνητο δωρεά Νικολάου Χούλη  προς την Κοινότητα Καλαμωτής ως το πέρας του δρόμου δυτικά σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως Κώμης.

Λοιπές ονοματοδοσίες σε κοινότητες του Δήμου Χίου

Επιπλέον, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για σειρά άλλων ονοματοδοσιών, τιμώντας διακεκριμένα πρόσωπα τοπικής και εθνικής εμβέλειας:

Στην.Δημοτική Κοινότητα Θυμιανών, θα φέρουν ονόματα οι Αθηνά Ντάμις Ντάλλας και Ιωάννης Καρσαμπάς, τιμώμενοι για τη συμβολή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Στα Νένητα, παράλληλα με την τιμή στον Νικόλαο Ταναΐνη, θα αποδοθεί τιμή και στους Γεώργιο Στακιά και Κωνσταντίνο Παντέλου, για την κοινωνική και οικονομική τους προσφορά.

Στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου, θα δημιουργηθεί «Πλατεία Στεφάνου Κουτσουράδη», εις μνήμην ενός μεγάλου ευεργέτη.

Στην Καλλιμασιά και την Κοινή, αντίστοιχα, οδοί και πλατείες θα φέρουν τα ονόματα των Μητροπολίτη Μάξιμου ΑγιωργούσηΑργυρούδηΚάργατζηΑγγελοπούλουΔερέμπεη και Πανάδη.

Τέλος, στην Τοπική Κοινότητα Πυργίου, τιμώμενοι με ονοματοδοσία θα είναι οι ΘεοτοκάςΛώ και Φεγγουδάκης.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής αναμένεται να εισαχθούν προς συζήτηση και έγκριση σε επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Μετά την έγκριση, θα δρομολογηθεί η επίσημη ανάρτηση των νέων πινακίδων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης των νέων ονομάτων στις κοινότητες του νησιού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου