Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Παραδοσιακή ενδυμασία Πυργίου Χίου

 


Ανδρική ενδυμασία

Η ανδρική παραδοσιακή ενδυμασία του Πυργίου ονομάζεται ρασοζίπουνα. Παρά το γεγονός πως στην υπόλοιπη Χίο σε ότι αφορά την ανδρική ενδυμασία ήταν κυρίαρχη η βράκα, στο Πυργί οι άνδρες φορούσαν στα παλιότερα χρόνια τη λεγόμενη ποδιά. Τα υπόλοιπα μέρη της ενδυμασίας ήταν λευκό πουκάμισο μαζί με παντελόνι ίδιου χρώματος που λεγόταν σουρέλο[1], η πουκαμίσα, οι μπλέτες (οριζόντιες φαρδιές πιέτες) καθώς και πολύχρωμα κοφτά κεντήματα (πλούμια) που στόλιζαν τα μανίκια. Φορούσαν επίσης ένα αμάνικο γιλέκο, το γουνέλι και ένα μαντήλι στο λαιμό.[1] Οι νέοι συνήθιζαν να φορούν στο κεφάλι τους ένα βαμβακερό σκουφί ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φορούσαν πάνω από το σκουφί φέσι το οποίο συχνά περιτύλιγαν με σαρίκι.

Γυναικεία ενδυμασία

Η γυναικεία σχολιανή ή γιορτινή φορεσιά αποτελείται από το λευκό υφαντό πουκάμισο[3], το γιλέκο, το φόρεμα, γνωστό ως πριστίδα ή ασπρούδα, που έχει ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα τις τσακιστές πιέτες στην πλάτη, τη ζώνη που τυλίγεται γύρω από τη μέση και ένα σταμπωτό μαντήλι το οποίο ονομάζεται γεμενί.

Το κεφάλι στολιζόταν με το σαρίκι, το οποίο αποτελούταν από το στρουγγί (σκληρός βαμβακερός σκούφος) και το σαρίκωμα (ουγιωτό μαντήλι από μετάξι). Τη διακόσμηση του κεφαλόδεσμου συμπλήρωναν ταινίες από μεταξωτά υφάσματα, κρόσια, ψεύτικα λουλούδια, χάντρινες φούντες και καρφοβελόνες Πηγή Βικιπαίδεια

ΦΩΤΟ. Μαρία Μπρή-Παπαμακαρίου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου