Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Μαθήματα ανθρωπιάς, στην συνέντευξη του Γιώργου Αμύγδαλου στην Realnews


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΣ


Συνέντευξη του Καλαμωτούση γιατρού Γιώργου Αμύγδαλου, στον Δημοσιόγράφο Νέστορα Δημαρά της Realnews, για τον Τούρκο Πιλότο που κατέπεσε ανοικτά της Χίου τον Οκτώβριο του 1996.
Επειτα από 22 χρόνια ο τότε χειρουργός στο Νοσοκομείο της Χίου, Γιώργος Αμύγδαλος θυμάται την ιατρική φροντίδα με την οποία περιέθαλψε και τον ανθρωπισμό με τον οποίο αντιμετώπισε τον Τούρκο Πιλότο Οσμάν Τσελεκλί, που είχε πέσει με το F-16, λόγω μηχανικής βλάβης  στις 6 Οκτωβρίου 1996 σε Ελληνικά νερά, ενάμισι ναυτικό μίλι νοτιοανατολικά της Χίου στη διάρκεια σκληρής εμπλοκής με Ελληνικά μαχητικά.
Ο Οσμάν Τσελεκλί, είχε προλάβει να τραβήξει τον μοχλό εκτίναξης του καθίσματος του και είχε βρεθεί στα παγωμένα νερά του Αiγαίου, από όπου τον περισυνέλεξε Ελληνικό ελικόπτερο έρευνας- διάσωσης ΑΒ 205 της 358 ΜΕΔ  κάτι που δεν πρόλαβε να πράξει ο σμηναγός Ναίλ Ερντογάν, η τύχει του οποίου αγνοείται μέχρι σήμερα...
Η πρόσφατη περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, η σύλληψη και η παρατεινόμενη κράτηση τους, έφεραν στο νου του Ελληνα γιατρού τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και το προσωπικό του Νοσοκομείου της Χίου περιέθαλψαν τον Τούρκο υποσμηναγό, μένοντας πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη.
Ημουν εφημερία εκείνη την ημέρα στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο και ο καιρός ήταν πολύ κακός. Με πληροφόρησαν ότι μεταφέρουν για νοσηλεία έναν Τούρκο Πιλότο και μόλις τον είδα κατάλαβα, ότι η κατάσταση του ήταν πολύ σοβαρή. Είχε υποστεί σοκ Είχε καεί από την κηροζίνη στο πρόσωπο στα μάτια και αλλού.
Τον καθησύχασα και του είπα ότι βρίσκετε σε καλά χέρια. Του φέρθηκα όσο πιο ανθρώπινα γινόταν και του διαβεβαίωσα ότι θα γυρίσει σύντομα  στο σπίτι του και στους δικούς του. Είχα μπροστά μου μια ανθρώπινη ζωή και είχα καθήκον να της παράσχω την καλύτερη δυνατή νοσηλεία. Δεν σκέφθηκα στιγμή αν ήταν Τούρκος ή Ελληνας.



ΦΟΒΟΤΑΝ

Οι Έλληνες γιατροί πραγματοποίησαν σειρά εξετάσεων στον Οσμάν Τσελεκλί, του έκαναν αξονική τομογραφία και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο οφθαλμολογικό τμήμα, προκειμένου  να μην επεκταθεί η μόλυνση στα μάτια του.
Παρά την εκτίναξη και την πτώση του, διαπίστωσα ότι δεν είχε υποστεί κάποιο κάταγμα. Του βάλαμε ορό και του δέσαμε το δεξί χέρι που πόναγε. Αλλά το κυριότερο ήταν ότι είχε υποστεί σοκ και φοβόταν για την τύχη του. Τον καθησύχασα, μιλήσαμε Αγγλικά και τον διαβεβαίωσα ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα είναι και πάλι κοντά στους δικούς του. Δεν θέλησα να του πω για την προκλητική στάση που είχε επιδείξει παραβιάζοντας τον Ελληνικό εναέριο χώρο,αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις εντολές των Ελληνικών μαχητικών. Θεώρησα ότι η φόρτιση αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη εκείνη την στιγμή, ανέφερε ο Γεώργιος Αμύγδαλος, που υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στο Μπέρμιγχαμ.

Ο Έλληνας γιατρός μάλιστα  είχε μιλήσει λίγη ώρα μετά με τους συγγενείς του Τούρκου Πιλότου που ζούσαν  τον δικό τους γολγοθά της αγωνίας, και τους είχε εξηγήσει ότι είναι καλά στην υγεία του, σύντομα θα βρεθεί κοντά τους και όσο τα εγκαύματα Β΄βαθμού εκτάσεως περίπου 20%  που έφερε στο σώμα του μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα το ίδιο βράδυ, στον Οσμάν Τσελεκλί δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει με την οικογένεια του, με αποτέλεσμα να ηρεμήσει ο ίδιος.

Την επομένη ασθενοφόρο μετέφερε τον Τούρκο Πιλότο στο Αεροδρόμιο της Χίου όπου επιβιβάστηκε σε C 130 φθάσει από την Ελευσίνα το οποίο τον οδήγησε στην βάση του Μπαλικισίρ.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Νοσοκομείο Χίου ο Τούρκος Πιλότος, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και από το καροτσάκι όπου καθόταν έγινε ο εξής διάλογος.
Είμαι καλά, σήμερα είμαι καλά.
Είδατε τι απέγινε ο συγκυβερνήτης σας.
Δεν μπόρεσα να δω το Αλεξίπτωτο του. Δεν μπόρεσα. Πιθανότατα υπήρξε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος. Δεν ξέρω τη συνέβη ακριβώς. Τώρα γυρίζω σπίτι μου.

Σύμφωνα με τις τότε στρατιωτικές πηγές , ως πιθανότερη αιτία συντριβής θεωρήθηκε πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα  και το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται συχνά στα  F 16 που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το επεισόδιο αυτό είχε κριθεί ως το πλέον σοβαρό ανάμεσα στα δύο κράτη, μετά τον ηρωικό θάνατο του Υποσμηναγού Νίκου Σαλμά, που είχε σκοτωθεί κοντά στον Άγιο Ευστράτιο στις 18 Ιουνίου 1992,  κατά την διάρκεια αποστολής αναχαίτισης Τουρκικών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος Μιράζ της 114 Πτέρυγας Μάχης.
Ετσι, εκείνη την ημέρα του Οκτώβρη του 1996, εννέα μήνες μετά τα ΙΜΙΑ και ενώ στην Κύπρο διεξαγόταν η άσκηση Νικηφόρος Τοξότης, η Τουρκική ηγεσία που προκαλεί συνεχώς προκειμένου να επιτύχει απευθείας συνομιλίες με την Αθήνα, ώστε να λυθούν πακέτο τα Ελληνοτουρκικά, αυξάνει κατακόρυφα την ένταση. Τέσσερα Τούρκικα βομβαρδιστικά τύπου F4 Phantom συνοδευόμενα από δύο τουρκικά F16 κινούνται στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας νοτιοδυτικά της Χίου, στον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. 
Ο Τουρκικός σχηματισμός εντοπίζεται από τα Ελληνικά ραντάρ και δύο Μιράζ 2000 απογειώνονται για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Περίπου στις 3 το μεσημέρι τα τουρκικά αεροσκάφη στη θέα των Ελληνικών μαχητικών αρχίζουν σκληρούς ελιγμούς αποφυγής. Αρνούνται να αποχωρήσουν από τον Ελληνικό εναέριο χώρο και αντιδρούν σπασμωδικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιθετικότητα σε επικίνδυνο σημείο. 
Την πιο κρίσιμη στιγμή και ενώ ο Ελληνας έμπειρος Υποσμηναγός, έχει πάρει την ουρά του Τούρκου, το F 16 του Οσμάν Τσελεκλί χάνει ύψος και συντρίβεται στα νερά, με τον έναν από τους δύο πιλότους να εκτινάσσεται με το Αλεξίπτωτο του.
Στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που ακολούθησαν για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους και του χαμένου συγκυβερνήτη δεν έλαβαν μέρος τουρκικά σκάφη και ελικόπτερα αφού ήταν υποχρεωμένοι  σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν υπό της διαταγές του κυβερνήτη της φρεγάτας ΕΛΛΗ που διενεργούσε την όλη διαδικασία στην περιοχή.  

Ο Γεώργιος Αμύγδαλος που συνεχίζει να ζεί στη Χίο και συγκεκριμένα τον περισσότερο καιρό στην αγαπημένη του Κώμη, ως συνταξιούχος πλέον  μετά από θητεία 35 χρόνων ως νοσοκομειακός ιατρός και στη συνέχεια ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χίου, έστειλε το δικό του μήνυμα ανθρωπιάς στους γείτονες μας. Πηγή  Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου