Την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, στο Λύκειο Καλαμωτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την χρυσή επέτειο των μαθητών που αποφοίτησαν πριν από 50 χρόνια.
Παρευρέθηκαν 14 μαθητές,οι Αρβανιτάκης Γεώργιος, Βαγγέλα Αικατερίνη, Βαρλάς Σταμάτιος, Βιτέλλα Αγγελική, Βιτέλλα Καλιόπη, Θεοδωρίδης Αχιλλέας, Κοντούδης Ιωάννης, Λίλλου Αθηνά, Λύκος Νικόλαος, Μονιάρου Βαλεντίνα, Νικολαίδης Μιχαήλ, Ράγκος Ιωάννης, Τσιλιακού Δήμητρα, Χωρεψιμά Ελευθερία και οι καθηγητές Ισίδωρος Πρώιος, Γεώργιος Δαμαλάς και Γιάννης Κολιάρος.
Η συνάντηση οργανώθηκε από 3μελή επιτροπή που την αποτελούσαν ο Σταμάτης Βαρλάς, η Βιτέλλα Αγγελική και ο Ιωάννης Κοντούδης
Τους αποφοίτους και τους καθηγητές τους καλωσόρισε η Λυκειάρχης Λαμπρινή Αλμυρούδη και όλοι μαζί εισήλθαν σε μία αίθουσα του Σχολείου. Τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης ήταν έντονα στα πρόσωπα των μαθητών, που συναναντήθηκαν ξανά μετά την συνάντηση που είχαν για τα 40 χρόνια, για να γιορτάσουν την χρυσή επέτειο των 50 χρόνων.
Τό πρόγραμμα ξεκίνησε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης Στάμάτης Βαρλάς, ο οποίος ευχαρίστησε την Λυκειάρχη για τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξε και τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που νιώθουν όλοι, όταν μετά από 50 χρόνια βρέθηκαν στο χώρο του Σχολείου όπου έζησαν τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους.. Στη συνέχεια εκφώνησε τον κατάλογο των αποφοίτων και συμμαθητών, καθώς και των καθηγητών που είχαν όλα τα χρόνια στο Σχολείο. Για τους απόντες συμμαθητές και για τους καθηγητές που έφυγαν νωρίς από αυτόν τον κόσμο ζήτησε να τιμήσουν την μνήμη τους τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Μετά διάβασε τα βιογραφικά των καθηγητών που τίμησαν με την παρουσία τους την συνάντηση και τους ζήτησε να απευθύνουν ένα χαιρετισμό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΡΩΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Γεννήθηκε στο Πυργί. Αποφοίτησε από το τότε εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου και κατόπιν εισιτήριων εξετάσεων γράφθηκε στο ιστορικό Γυμνάσιο Χίου, που ήταν τότε εξατάξιο και φοίτησε σ΄αυτό δύο μόνο Σχολικά έτη. Από την τρίτη τάξη μέχρι και την έκτη φοίτησε στο ιδρυθέν στην Καλαμωτή Γυμνασιακό παράρτημα του Γυμνασίου αρρένων Χίου, από το οποίο πήρε απολυτήριο.
Αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο, ύστερα από εισιτήριες εξετάσεις, γράφθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε, μετά τετραετή φοίτηση, το πτυχίο του φιλολόγου. Ακολούθησε η στράτευση του. Υπηρέτησε στο πεζικό με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Αμέσως μετά την στράτευση του διορίστηκε δόκιμος καθηγητής στο Γυμνάσιο Καλαμωτής, στο οποίο υπηρέτησε επί δέκα συναπτά έτη.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χίου και εκπροσώπησε τους συναδέλφους του επανειλημμένως στις Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία εκλέχτηκε για μία περίοδο Ειδικός Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ομηρικών Σπουδών.
Μετεκπαιδεύτηκε, ύστερα από εισιτήριες εξετάσεις, στο Διδασκαλείο Μέσης εκπαίδευσης, στο οποίο η τακτική φοίτηση ήταν διετής.
Δίδαξε Ελληνικά επί μία πενταετία στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης του Μπράουνσβάικ και του Ζαλτσκίτερ της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας ως επί συμβάσει υπάλληλος του Γερμανικού Κράτους.
΄Εχει γράψει τα βιβλία - Ο Γεώργιος Θεοτοκάς και το Πυργί -, η υπεραιωνόβια διαδρομή της Χιακής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας - ο Κοραής - 1885 - 2005 - και ένα κειμήλιο - Το Πυργί της Χίου -, το οποίο γράφτηκε με την συνεργασία του Πρώην Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Νικολάου Τσική.
Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς φιλολογικού περιεχομένου άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Τα τελευταία χρόνια της θητείας του υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης και ως Λυκειάρχης σε Σχολεία των Αθηνών.
Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται προσφέροντας τις υπηρεσίες του από τη θέση του Προέδρου - Διοικητή - του ιστορικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής - Δρομοκαίτειο -
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Ο Ισίδωρος Πρώιος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους μαθητές και την Οργανωτική επιτροπή για την τιμή που του έκαναν να τον καλέσουν στην συνάντηση των 50 χρόνων, που ήταν η αφορμή να ξανά ξυπνήσουν μέσα του μνήμες που του θύμισαν την εποχή που ήταν μαθητής και ύστερα καθηγητής στο Γυμνάσιο Καλαμωτής.
Ο συναισθηματικός δεσμός του με το Γυμνάσιο Καλαμωτής ήταν και παραμένει πολύ δυνατός για δύο λόγους .Πρώτον ότι αποφοίτησε από τους πρώτους αυτού του Σχολείου και δεύτερο σε αυτό ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ζωή σήμερα δεν αποζητά τη δύναμη αλλά την δίκαιη χρήση της μέσα στην κοινωνία. Στηρίζεται σε τρεις κολώνες, της μνήμης, της καθημερινής εργασίας και στην αγάπη. Διότι πράγματι η αγάπη σου δίνει μεγαλύτερο χώρο για να κινηθείς.
Τέλος βαθιά συγκινημένος ευχήθηκε να είναι όλοι καλά και να ξανά βρεθούν σύντομα σε μια άλλη συνάντηση.
..................................................................................................................................................................
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΔΑΜΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στη Χίο, φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Καλαμωτής και τελείωσε το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διορίστηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και υπηρέτησε με μερική απόσπαση στο Γυμνάσιο Καλαμωτής το Σχολικό έτος 1965 - 1966.
Στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου έμεινε ,μέχρι το 1978 οπότε μετακόμισε στην Αθήνα και δίδαξε στο 2ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής και στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών.
Παρακολούθησε διετές πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης και συνταξιοδοτήθηκε το 1994, υπηρετώντας στη Σχολή Αναβρύτων.
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Βιτέλλα και έχει δυο παιδιά και δυο εγγόνια.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Φως φθινοπωρινό μέσα στον Αύγουστο !
Το φως της αβίαστης ωρίμανσης, το φως που δεν καταυγάζει και δεν τυφλώνει. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε βαθιά συγκινημένος τον χαιρετισμό του ο Γεώργιος Δαμαλάς και συνέχισε.
Διάταξη : εσύ στο θρανίο εγώ στην έδρα. Εσύ δεν ξέρεις εγώ ξέρω. Έχεις υποχρέωση να διδαχθείς.
Ολο αυτό το σχήμα παραπέμπει σε αυταρχισμό Αυτό το φως που αποτυπώνεται στα πρόσωπα μας σαν απαλή μελαγχολία και ανάλαφρο χαμόγελο. Απαλή μελαγχολία από τη συνειδητοποίηση ότι ο
<< καιρός περνάει >>. Το << εμείς εδώ τώρα συναιρείται με το εμείς εδώ άλλοτε >> και η λάμψη αυτή απεικονίζεται στα πρόσωπα μας. Το ανάλαφρο χαμόγελο, διότι έχουμε γίνει όλοι μαθητές.
Μαθητές της ζωής. Έχουμε όλοι να διδάξουμε ο ένας στον άλλο μέσα από τους ρόλους που έχει βιώσει και τους επιτυχημένους τρόπους συμπεριφοράς που έχει δοκιμάσει.
Μια αποστροφή γι΄αυτούς που σνομπάρουν αυτού του είδους της συναντήσεις.Πάσχουν από νοσταλγική ανεπάρκεια .Διαγράφουν την ιστορία τους, πατούνε τα ίχνη τους.
Σας θυμίζω ότι αγγίζετε πανελληνίως ρεκόρ επιστημόνων που βγήκαν από τη σειρά σας πλησιάζεται το 60%.
Με της καλύτερες ευχές για οικογενειακή και ατομική ευτυχία
...................................................................................................................................................................
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Κοινή της Χίου.Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Καλαμωτής, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Μέση εκπαίδευση.
Δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς Χίου και το Μουσείο Γεωλογίας Ζωολογίας στην ίδια κοινότητα.
Βιβλία του. << Γιατί, βρέ, μπάσταρδε δεν είσαι.>> Εκδόσεις Αιγαίας 2001 - 1ο βραβείο μυθιστορήματος από την Εθνική Εταιρεία Λογοτοχνών, της οποίας και είναι μέλος.
Μια βολάν τσ΄έναν τσαιρόν ήτον.- Τα 21 Μαστιχοχώρια >> εκδόσεις Αιγαίας 2003. Το βιβλίο περιλαμβάνει CD με 34 τοπικά παραδοσιακά τραγούδια. Στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας.Βιβλιοθήκη, στα βιβλία που ξεχώρισαν περιλαμβάνει και το Μια βολάν.....στις 12 - 12 - 2003.
Μια βολάν τσ΄έναν τσαιρόν ήτον.- Τα 21 Μαστιχοχώρια >> εκδόσεις Αιγαίας 2003. Το βιβλίο περιλαμβάνει CD με 34 τοπικά παραδοσιακά τραγούδια. Στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας.Βιβλιοθήκη, στα βιβλία που ξεχώρισαν περιλαμβάνει και το Μια βολάν.....στις 12 - 12 - 2003.
Τα σκουλαρίκια της μνήμης. Εκδόσεις Πατάκη 2007.Χιώτικες παραδοσιακές συνταγές Εκδόσεις Αιγαίας 2007
.Έχει γράψει και θεατρικά έργα, ορισμένα από τα οποία παίχθηκαν από τοπικές θεατρικές ομάδες. Μάλιστα το μονόπρακτο--Δυο δάκτυλα η σκόνη-πήρε 1ο έπαινο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου.
.Έχει γράψει και θεατρικά έργα, ορισμένα από τα οποία παίχθηκαν από τοπικές θεατρικές ομάδες. Μάλιστα το μονόπρακτο--Δυο δάκτυλα η σκόνη-πήρε 1ο έπαινο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου.
Εχουν επίσης δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα και χρονογραφήματα του, καθώς και η νουβέλα .Η ζωή είναι απλή, συνοδοιπόρε.
Συνταξιοδοτήθηκε 2001. Είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Ειρήνη Πουλερέ και έχει δυο παιδιά.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ,
Ο Γιάννης Κολλιάρος θέλοντας να αποφορτιστεί η συγκινησιακή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί έκρυψε την δική του και στην ομιλία του προσπάθησε να δώσει μια χαρούμενη νότα στην συνάντηση των 50 χρόνων.
Φοίτησε ως μαθητής και υπηρέτησε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Καλαμωτής για αρκετά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις.
Για τις πρώτες του εντυπώσεις ως μαθητής στο Γυμνάσιο αναφέρθηκε σε μερικά αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του - Γιατί, βρέ, μπάσταρδος δεν είσαι; - τα οποία αποδίδουν εύγλωττα και παραστατικά το χρώμα και τις δυσκολίες εκείνων των χρόνων.
Το Γυμνάσιο της Καλαμωτής για όλους μας είναι το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μας. Είναι το μέρος που θα μας θυμίζει περασμένες όμορφες στιγμές. Στιγμές που μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον με πολύ αγάπη. Όταν αγαπάς γίνεσαι ανοικτός άνθρωπος. Όταν δίνεις αγάπη παίρνεις αγάπη.
Τους ευχαρίστησε και τους ευχήθηκε να έχουν όλοι υγεία μαζί με της οικογένειες των.
...............................................................................................................
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της ιστορίας του Γυμνασίου Καλαμωτής που επιμελήθηκε ο καθηγητής Γεώργιος Δαμαλάς του Ιωάννη, από το βιβλίο που είχε εκδόση-Γυμνάσιο Καλαμωτής-1950-2010, ένα βιβλίο ανεκτίμητης κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας για την Καλαμωτή που υλοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο την έννοια της προσφοράς. Μιας προσφοράς που δεν θα υπήρχε χωρίς την μεθοδικότητα της εργασίας του, το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε. Την παρουσίαση, την έκανε ο Σταμάτης Βαρλάς.
...............................................................................................................
Ακολούθησε ομιλία από το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Άντζελας Βιτέλλα
Αγαπητοί μου καθηγητές, αγαπητοί μου συμμαθητές και συμμαθήτριες, καλώς ήλθατε στην Χρυσή επέτειο των 50 χρόνων που αποφοιτήσαμε από το Γυμνάσιο Καλαμωτής.
Όταν είσαι σε ηλικία 18 ετών και κοιτάς μπροστά, 50 χρόνια είναι μια άγνωστη και αφάνταστη περίοδος. Ζήσαμε αυτήν την αφάνταστη περίοδο, θα έλεγα θριαμβευτικά με όλες της τις περιπέτειες.
Όλοι οι απόφοιτοι της τάξεως του 67 πιστεύω εν μέρει ότι από της εμπειρίες και της βάσεις που έλαβαν από το Γυμνάσιο Καλαμωτής, σταδιοδρομήσαμε, δημιουργήσαμε και αντισταθήκαμε στους Κύκλωπες της αφάνταστης αυτής ζωής.
Το συνεχές διάβασμα, η επιμονή για μάθηση και επιτυχία, έστω και ο συναγωνισμός για καλύτερους βαθμούς,το ειλικρινές και αυθεντικό ενδιαφέρον των καθηγητών για προσοχή και συγκέντρωση στα μαθήματα με στόχο να μας ανοίξουν τους ορίζοντες της δημιουργικότητος, ήταν οι βάσεις μας.
Ευχαριστούμε το Γυμνάσιο Καλαμωτής.
Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές, του παρόντες και τους απόντες για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, οι οποίες εμπλούτισαν την ζωή μας.
Τιμούμε σήμερα το παρών, την Χρυσή επέτειο των 50 χρόνων και συνάμα να γιορτάσουμε το παρελθόν και συγχρόνως να ευχηθούμε ένα καλό μέλλον με ευτυχία και αγάπη για τον καθ΄ένα μας.
Φυσικά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στην Ιθάκη. Σε μερικά χρόνια θα είμαστε λίγο πιο κοντά .
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου,
καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν΄αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη
Η Ιθάκη σ΄έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Σας εύχομαι ένα ωραίο ταξίδι έως και πάλι να ξανά συναντηθούμε γιορτάζοντας αυτήν την αφάνταστη εκπληκτική ζωή.
...............................................................................................................
Και φθάνοντας στο τέλος της συνάντησης , όλοι μαζί γευμάτισαν σε ταβέρνα της Κώμης και απόλαυσαν το παγωτό τους σε παραλιακή καφετέρια βλέποντας το απέραντο γαλάζιο.
Κλείνοντας την συνάντηση ο Σταμάτης Βαρλάς ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σε μια επιτυχημένη χρυσή επέτειο δίνοντας ραντεβού να ξανασυναντηθούν σε 5 χρόνια.
Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον καθηγητή Γεώργιο Δαμαλά του Ιωάννη για την προσφορά του να δώσει σε όλους τους μαθητές και καθηγητές το βιβλίο του Γυμνασίου Καλαμωτής. Επίσης ευχαρίστησε και τον εκδότη των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, Μιχάλη Κανάριο για την προβολή της Χρυσής επετείου των 50 χρόνων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
χαιρετισμούς στον κο Δαμαλά που τον είχα καθηγητή στα μαθηματικά στα Ανάβρυτα και μας αγαπούσε όλους πάρα πολύ Παναγιώτης Σύριος
ΑπάντησηΔιαγραφή